Hiç Dokunmadan Çalınan Müzik Aleti Nedir?

Hiç Dokunmadan Çalınan Müzik Aleti Nedir?

Dokunmadan çalınan müzik aleti olarak ifade edilen “Theremin" yanlışlıkla keşfedilen ilk elektronik müzik aleti olma özelliği de taşıyor. Leon Theremin tarafından icat edilen müzik aleti, adını da mucidinden alıyor. El ile temas gerektirmeyen yalnızca manyetik dalgaların yönlendirilmesiyle çalınabilen Theremin pek çok kişi tarafından merak ediliyor.

Theremin Nedir?

Theremin Nedir?

Fizik profesörleri ve müzisyenler tarafından büyük ilgi gören Theremin’in özellikleri incelendiğinde, hiç dokunmadan çalınan müzik aleti olduğu anlaşılıyor. Ünlü isimlerin de çalmayı denedikleri Theremin’in mucidi, Rus Profesör Leon Theremin olduğu görülüyor. 1928 yılında mucidi tarafından patenti alınan temas gerektirmeyen müzik aletinin ilk ortaya çıkış ismi Termenvox olarak biliniyor. Theremin hem çalma tekniği hem de çıkardığı ses açısından önceleri yalnızca korku filmlerinde kullanılıyor. Normal müzik aletleriyle kıyaslandığında elle birebir temas edilmeyen enstrüman üzerindeki kontrol tamamen manyetik dalgalar yoluyla sağlanıyor. Ellerinizi sadece manyetik dalgalara yön vermek için kullanabileceğiniz Theremin, birçok kişi tarafından da merak ediliyor.

Siz de Theremin enstrümanını merak ediyorsanız, bir elinizle müzik aletine titreşim dalgaları göndermeniz, diğer elinizle de enstrümandan çıkacak sesin şiddetini ayarlamanız gerekiyor. İletilen elektrik sinyallerinin enstrüman üzerinde büyütülerek hoparlöre gönderilmesiyle sesin işitilmesi mümkün oluyor. Theremin sesini deneyimleyen bireylerin genellikle duydukları sesi ürkütücü buldukları biliniyor. Yıllardır sıklıkla merak edilen Theremin, hem sanat hem de rock müziklerinde kullanılıyor.

Theremin Nasıl Çalınır?

Theremin Nasıl Çalınır?

Bahsedilen müzik aleti ile ilgili bir diğer merak edilen soru da “Theremin nasıl çalınır?” Ses çıkarabilmeniz için dokunmanız gerekmeyen Theremin, ilgi çekici enstrümanlardan birisi olarak karşınıza çıkıyor. Diğer müzik aletleriyle karşılaştırıldığında Theremin enstrümanında ses çıkarabilmek için iki anten arasındaki manyetik dalgaların hareket ettirilmesinin gerekli olduğu görülüyor. Enstrüman üzerinde yer alan iki anten arasına ellerinizi yerleştirerek el hareketlerinizle ses dalgalarını yönetmeniz gerekiyor.

Theremin enstrümanını çalabilmeniz için kullanım bilgisinin yanı sıra, motor becerilerinizin de gelişmiş olması büyük önem taşıyor. Çünkü temas edilerek ses çıkarılan müzik aletlerinden farklı olarak Theremin’de gözle görülmeyen varlığın hareket ettirildiği biliniyor. Peki bu nasıl oluyor? Bireyin vücudunda ve ölçülebilir olan her şeyde bulunan elektromanyetik dalgalar enstrüman üzerinde bulunan iki anten arasında etkileşime giriyor. Vücudunuzdaki elektromanyetik dalgalara ellerinizle yön vermeniz halinde ilgi çekici sesler çıkarabilmeniz mümkün oluyor. Ellerinizi uzaklaştırarak ya da yakınlaştırarak ses çıkaracağınız müzik aletini çalarken bedeninizi de sabit tutmanız gerekiyor.

Theremin Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Theremin Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Ses çıkarılabilmesi için gerekli olan el hareketlerini öğrenerek başlayacağınız Theremin enstrümanı, en zor öğrenilen müzik aletleri arasında yerini alıyor. Bilim kurgu ve korku filmlerinin vazgeçilmezi olan Theremin sesi, hem beyin hem de kulaklar arasında farklı bir etkileşime neden oluyor. Beden sabitliği ve doğru el hareketleri Theremin öğrenimi açısından büyük önem taşıyor. Bireylerin uzun uğraşlar sonunda öğrendikleri Theremin enstrümanı ile ilgili net bir süre bulunmuyor.

Siz de yıllardan beridir merak edilen Theremin enstrümanını öğrenmek istiyorsanız, ne kadar sürede öğreneceğiniz farklı etmenlere göre değişiyor. Motor becerilerinizin gelişmişlik durumu, bedeninizi sabit tutabilme beceriniz ve el hareketlerini öğrenme hızınız Theremin öğrenme sürecinizde belirleyici rol oynuyor. Geçmişten günümüze bireylerin dikkatini üzerine toplayan müzik aletinden ses çıkarabilmeniz için uzun süre üzerinde çalışmanız gerekiyor. Öğrenebileceğiniz birçok farklı müzik aleti de Trendyol’da sizleri bekliyor. Ürünlere yönelik kullanıcı yorum ve değerlendirmelerini de Trendyol’dan inceleyebilirsiniz.