Güreş Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Ata Sporu Güreş Nedir?

Güreş Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Ata Sporu Güreş Nedir?

Antik bir spor olan güreşin tarihi yüzyıllar öncesine uzanır. Bu ilgi çekici ikili mücadele türüne Mısır’daki binlerce yıllık çizimlerde bile rastlamak mümkündür. Yunanlar, Araplar ve Türkler güreşte adı geçen milletler arasındadır. İşte tam olarak bu nedenle, güreş nedir sorusunun yanıtlarından biri de “ata sporumuz”dur. Kuvvete dayalı branş sporları arasında bulunan güreş, 1904 yılından itibaren olimpiyatlarda bir kategori olarak yer alır.

Olimpik güreş çeşitlerinde serbest stil, Türkiye’deki geleneksel türlerle oldukça benzerdir. Dünya güreş tarihine damgasını vuran Türk sporcular arasında Celal Atik ve Yaşar Doğu sayılabilir. Güreş kas gücüyle birlikte genel vücut dayanıklılığını da arttıran bir spordur. Bu nedenle farklı güreş teknikleri için yapılan çalışmaların, kişisel antrenman programlarına eklenmesi son derece yaygındır.

Güreş Nedir? Güreş Çeşitleri Nelerdir?

Güreş Nedir? Güreş Çeşitleri Nelerdir?

Güreş, bazı kurallar çerçevesinde, iki rakibin güç kullanarak birbirine galip gelmeye çalıştığı bir spor dalıdır. Taraflardan biri diğerinin sırtını yere getirdiğinde müsabaka sonlanır. Güreşin bilinen en eski spor dallarından biri olması, dünyanın değişik yerlerinde o yöreye özgü güreş tekniklerinin gelişmesine olanak tanır. Bu sporun ayrı tekniklerinde, kurallar çerçevesinde yapılan güreş hareketleri de farklılıklar gösterir. Uluslararası camiada kabul gören ve olimpiyatlarda yer alan iki güreş çeşidi grekoromen ve serbest stildir. Her iki stil de çevresinde ip olmayan, kenarları eğimli ve 9 m çapında güreş minderi üzerinde gerçekleşir.

Grekoromen güreşte yalnız belden yukarısıyla güç uygulanabilirken, serbest stilde vücudun tamamı oyuna dâhil edilebilir. 4 hakemin görev yaptığı müsabakalarda aynı kurallar uygulanır ve 10 farklı sıklet kategorisi bulunur. Ülkemizde güreş çeşitlerinden bahsederken yağlı güreş nedir konusuna da mutlaka değinmek gerekir. Bu geleneksel güreş çeşidinde, kıspet adı verilen özel bir deri pantolon giyen güreşçilere pehlivan adı verilir. Bol zeytinyağıyla yağlanan pehlivanlar açık havada çimen üzerinde güreş tutar.

Güreş Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Güreş Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Kişisel güç ve dayanıklılığı arttırmaya yönelik bir çalışma olması sebebiyle güreş antrenmanı, amatör sporcular tarafından da sıklıkla tercih edilir. Güreş ikili mücadele, teknik-taktik sporu, sıklet sporu, kuvvet sporu ve bireysel spor kategorilerini bünyesinde barındırır. İstenilen performansa ulaşmak için uygulanan modern antrenman yöntemlerinin temelleri, yüzyıllar öncesine dayanır. Güreşi daha estetik, süratli, heyecanlı ve popüler hâle getirmek için yapılan kural değişiklikleri antrenman stiline de etki eder.

Tüm güreş teknikleri için çeşitli ağırlık ve fitness çalışmaları yapmak önemlidir. Mükemmel kavrama kabiliyeti için el ve ön kolları çalıştıracak barfiks hareketleri uygulanabilir. Güreşin büyük bir kısmı çekme hareketleri üzerine kurulu olduğundan bu görevi üstlenen biceps, omuz ve sırt kasları güçlendirilmelidir. Bu yapılırken dengeli bir gelişim için bench press gibi itme hareketleri de ihmal edilmemelidir. Kuvvetli kalça ve bacaklar, sağlam bir temelin yanı sıra hareketlerdeki patlamayı da tetikler. Bu kas grubunda güç ve dayanıklılığı en verimli şekilde arttıran hareketlerin başında squat gelir.

Güreş Kuralları ve Ekipmanları Nelerdir?

Güreş Kuralları ve Ekipmanları Nelerdir?

Dört hakemin aynı anda takip ettiği güreş karşılaşması esnasında oldukça sıkı ve disiplinli kurallar uygulanır. Bu kuralların bir kısmı kişisel hijyen, kıyafet ve aksesuarlarla ilgilidir. Sporcular açısından güreşin temel amacı, rakibin iki omzunu birden mindere yapıştırıp rakibi “tuş ederek” ya da 10 puan öne geçerek mücadeleyi kazanmaktır. Rakibin saçını, kulağını ya da mayosunu çekmek faullü hareketler arasındadır.

Sporcuların sakatlanmasını önlemek üzere kolu 45 dereceden fazla arkaya bükmek ya da boynu sıkıştırmak gibi durumlar da fauldür. Adrenalini yüksek karşılaşmalar esnasında güreş ayakkabısı, mayo, dizlik ve kulak koruyucu gibi profesyonel ekipmanlar öne çıkar. Manken, dambıl, kettlebell ve halat gibi güreş ekipmanlarına antrenmanlar sırasında ihtiyaç duyulur. Hem karşılaşmalar hem de ikili antrenmanlar için uygun standartta güreş minderi olmazsa olmazdır. Fiziksel kondisyonunuzu zirveye taşıyacak her türlü güreş ekipmanını uygun fiyatlarla Trendyol’dan kolayca satın almak ise muhteşemdir.