Ahşap Mutfak Eşyaların Temizliği Nasıl Yapılır?

Ahşap Mutfak Eşyaların Temizliği Nasıl Yapılır?

Ahşap malzemeden üretilen ürünler her alanda ve ev dekorasyonun neredeyse her köşesinde yer edinse de en sık tercih edilen ve gün içerisinde de en aktif şekilde kullanıldığı alan mutfaktır. Kesme tahtaları, karıştırma kaşıkları, kaseler, baharatlıklar ve merdaneler gibi mutfak araçlarının ahşap malzemeden üretilmiş olanları birçok mutfakta bulunur. Granit ve teflon gibi malzemelerden üretilen tencerelerin çizilmemesi için genelde ahşap karıştırıcı ve spatulalar tercih edilir. Sofraya estetiklik katması açısından peynir tabakları olarak ahşap kesme tahtaları da yine sıklıkla ahşabın mutfaktaki kullanım alanıdır. Ahşap estetik görünüşü ile bulunduğu ortama otantiklik katarken temizlik aşamasında da hassasiyet ve özen ister. Organik bir malzeme olduğundan özel temizlik aşamalarından geçmelidir, aksi takdirde ahşap yüzeyi bakteri üretmeye oldukça müsaittir. Peki, ahşap temizliği nasıl yapılır merak ediyorsanız işte sizler için önemli ipuçları:

Makineye Atmayın, Elde Yıkayın

Makineye Atmayın, Ahşap Eşyalarınızı Elde Yıkayın

Bulaşık makinesinde yüksek ısıdaki suya uzun süre maruz kalan ahşap malzemeler dokusunu kaybedebilir, görünümü ve malzemesi büyük oranda zarar görebilir. Sık tekrarlanması halinde çürümeye yüz dahi tutabilir. Bu nedenlerden dolayı ahşap ürünler makinede değil, elde yıkanmalıdır. Her kullanımdan sonra ılık ve sabunlu suyla yıkamanız ve ardından kurumanız eşyalarınızın ömrünü daha uzun hale getirir. Haftada bir kez sirkeli su ile temizleyebilir, ardından bol sabunlu suda yıkayarak maksimum hijyen sağlayabilirsiniz. Yine hijyen sağlaması açısından sık sık ahşap eşyalarınızı yarım limonun sulu yüzeyiyle ovabilir, bakteri oluşumunu tamamen engelleyebilirsiniz.

Ürünlerinizi yıkarken sert deterjanlar yerine sabun veya sabun tozu kullanmanız tavsiye edilir. Aksi takdirde verniksiz ahşap eşyalara bu sert kimyasallar işleyebilir ve eşyanın dokusunun bozulmasına sebep olabilir. Yıkama işlemlerinden sonra kurulama aşaması da büyük önem taşır. Ahşap mutfak eşyaları yıkandıktan hemen sonra iyice kurulanmalı, ıslak veya nemli şekilde muhafaza edilmemelidir. Bu durum koku ve bakteri oluşumuna sebebiyet verebilir.

Karbonat ve Limondan Yardım Alın

Karbonat ve Limondan Yardım Alın

Ahşap eşyaların günlük olarak ılık su ve sabun ile yıkanmasının hjiyen açısından büyük artılar sağlayacağından bahsetmiştik. Bu günlük rutin dışında haftada veya iki haftada bir uygulayacağınız temizlik rutinleri ile en sağlıklı ve verimli ahşap eşya kullanımını sağlayabilirsiniz. Karbonat ve limon güçlü bir ikilidir ve her alanda olduğu gibi ahşap alanında da hijyeniklik bakımından büyük etki sağlar.