Adım Adım Akü Montajı: Akü Nasıl Takılır?

Adım Adım Akü Montajı: Akü Nasıl Takılır?

Araçların en önemli bileşenlerinden bir tanesi olan akü, bir enerji depolama aracıdır. Akü takmanın temel amacı, araç motorunu sağlıklı bir şekilde çalıştırmaktır. Bunun yanı sıra akü; aydınlatma, ses ve havalandırma gibi çeşitli elektronik bileşenlere de güç verir.

Araçları çalıştırmak için elektrik enerjisine ihtiyaç duyulur. Akü, bu noktada devreye girerek beklentileri karşılar. Bitmiş bir akü, aracın çalışması için gerekli olan enerjiyi sağlayamaz. Bunun sonucunda ise araçtaki elektrik enerjisine ihtiyaç duyan oto aksesuarların çalışması durur. Bu noktada yeni bir akü bağlayarak aracın performansını eski hâline getirmek mümkündür. “Akü nasıl takılır?” sorusunun detaylı cevabı için buyrun okumaya geçelim!

Akü Nasıl Takılır? Akü Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akü Nasıl Takılır? Akü Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akü söküp takma işlemi, belirli kriterlere uyulduğu takdirde kısa sürede gerçekleştirilir. Akünün en yaygın konumlandırılma şekli kaputun sağ kısmıdır. Bunun dışında bagaj veya yedek lastiğin olduğu yerde de aküyü bulabilirsiniz. Akü sökme takma sırası ise bu aşamadan sonra başlar. Öncelikle aküyü sabit tutan profili çıkarmanız gerekir. Bu düzenek, tek somunlu ya da 2 taraftan desteklenen bir bağlantıdan oluşabilir. Bağlantıları sökmek için İngiliz anahtarlarından yardım alabilirsiniz.

Akü kutup başı takma ve sökme işlemi, bu sürecin kritik noktalarından bir tanesidir. Kutup başları (+) ve (-) olmak üzere toplamda 2 adettir. Yeni akü takma işlemi, eskisi ile aynı pozisyonda gerçekleştirilmelidir. Bu noktada “Akü başlıkları nasıl takılır?” sorusuyla sıkça karşılaşılır. (+) kabloyu (+) tarafa, (-) kabloyu ise (-) tarafa yerleştirmeniz bir hayli önemli. Akü kablosu nasıl takılır sorusunun cevabı bu şekilde kısaca özetlenebilir. Sabitleme mekanizmasını da yerleştirerek akü bağlama sürecini tamamlayabilirsiniz.

Akü Hangi Sıklıkla Değiştirilir?

Akü Hangi Sıklıkla Değiştirilir?

“Akü nasıl bağlanır?” sorusunun cevabını açıkladıktan sonra kullanım ömrüyle ilgili de bilgi vermek gerekir. Akü, motorlu araçların ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan önemli bir parçadır. Bu nedenle işlevini yitiren akünün değiştirilmesi gerekir. Akü, kendi kendine bitebilen bir üründür. Akü takviyesi yaparak mevcut olanı kullanmaya devam edebilirsiniz. Şarj olmayan ya da arızalı aküyü ise değiştirmeniz gerekir.

Ürünün ömrü, kullanım yoğunluğuna ve yerine göre değişiklik gösterir. Yüksek sıcaklıklardaki bölgelerde akünün kullanım ömrü azalır. Örneğin, Antalya’daki bir aracın aküsü İstanbul’dakine göre çok daha hızlı bir şekilde bitebilir. Bunun dışında akü ömrü, marş sayısına bağlı olarak da değişebilir. Aküyü binek araçlarda ortalama 4 – 5 yıl, ticari araçlarda ise 2 – 4 sene arasında değiştirmeniz önerilir. Bunun dışında aracınızda ikaz lambası yandığında da aküyü değiştirmeniz gerekir.

Akü Ömrü: Akü Sağlığı Nasıl Korunur?

Akü Ömrü: Akü Sağlığı Nasıl Korunur?

Akünün kullanım ömrünü ve sağlığını korumak için dikkat etmeniz gereken noktalar bulunur. Bu kriterlere dikkat ederek akünüzü uzun yıllar boyunca rahatlıkla kullanabilirsiniz. Akülerin 15 derece yıllık ortalama depolaması ısısına sahip olması gerekir. Kısa süreli depolamalarda ise bu sıcaklığın 25 dereceyi aşmaması büyük önem taşır. 25 dereceyi aşan sıcaklıklar, akünün içerisinde bulunan aksamların bozulmasına neden olabilir.

Akü takma ve çıkarma işlemlerinde kutup korozyonlarını temizleyebilirsiniz. Zamana bağlı oluşan korozyonlar, akünün çalışma performansını olumsuz yönde etkiler. Karbonat ve su karışımına batırılmış fırçayı korozyonların üzerinde gezdirebilirsiniz. Araçların kalbi olarak bilinen aküleri soğuk havalarda korumak gerekir. Bunun için aracınızı belli aralıklarla yaklaşık 10 – 15 dakika çalıştırmanız yeterli olacaktır. Bu sayede akünün donmasını engelleyebilir, kullanım ömrünü artırabilirsiniz. Siz de Trendyol’da yer alan oto akü ve aksesuarlarına göz atabilir, dilediğiniz ürünü yalnızca birkaç tıkla kolayca satın alabilirsiniz.