Alçı Nedir?

Alçı Nedir?

Alçı, kalsiyum sülfat dihidrat olarak da bilinen jips, kalsiyum sülfat dihidratın toz haline getirilip belirli dereceye kadar ısıtılması ile oluşan mineral bir taştır. Dünya çapında ev ve iş yerlerinin duvar ve tavan kaplama malzemesi olarak kullanımı tercih edilmektedir. Alçı malzemeleri edindikten sonra kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Peki, evde alçı nasıl yapılır? Yazının devamında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Alçı Nasıl Yapılır?

Alçı Nasıl Yapılır?

Alçı, asitlerden veya diğer alkalilerden etkilenmez ve tuzlu suda daha çabuk çözülür. Kuru malzemeler (kil ve kum) kullanarak sıfırdan alçı hazırlarken, uygulamaya hazır bir madde elde etmek oda sıcaklığında yaklaşık 15 dakika ila bir saat sürer. Ev veya iş yeri için duvar ve tavan kaplamalarında kullanılan alçı nasıl yapılır? Alçıyı projenize uygulamadan önce bazı işleri önceden yapmanız gerekiyorsa veya zaman yetersizliği ya da hava koşulları gibi diğer faktörler nedeniyle bu süreçte gecikmeler yaşanıyorsa, kendi alçı karışımınızı su veya su bazlı sıvı boya ile yapmanız en iyisi olacaktır, çünkü bu maddeler daha sonra doğru şekilde uygulandığında çalışmanızın dayanıklılığını veya kalitesini etkilemeyecektir. Köşelere alçı nasıl yapılır veya alçı nasıl yapılır duvara ve tavana diye merak ediyor olabilirsiniz. Köşelere alçı yaparken köşebent kullanarak daha sağlam bir yapı oluşturabilirsiniz. Duvar ve tavan alçısı için ise saten alçı kullanmanız önerilir.

Evde Alçı Nasıl Hazırlanır?

Evde Alçı Nasıl Hazırlanır?

Alçı , duvarlar, tavanlar ve diğer yüzeylerdeki delikleri onarmak için kullanılabilen bir maddedir. Ayrıca ahşap, metal ve betondaki çatlakları veya yarıkları doldurmak için de kullanılır. Evde kullanmak üzere alçı yapmak için öncelikle ne kadar alçıya ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Orana koyduğunuz su miktarı, ne kadar alçı yapmanız gerektiğine bağlı olacaktır. Alçıyı suyun içine koymak için elinizi ya da herhangi bir aparatı kullanabilirsiniz. Kullanıma hazır olduğunda, bir spatula veya kürekle uygulanması gereken yüzeye atabilirsiniz. Eşit bir şekilde atmalısınız, böylece hiçbir nokta onarım çalışması için gereken diğer sıva alanlarından daha fazla almaz. Toz alçının suya atılması işlemi, su eklenmesi ve tozun tamamı sıvıyla kaplanana kadar karıştırılmasıyla başlar. Bu noktada tekrar karıştırmadan önce en az 10 dakika beklemelisiniz, böylece ilk karıştırma başlangıcından 10 dakika geçtikten sonra bir kez daha karıştırmadan önce tüm toz tamamen çözünerek tekrar çözelti formuna dönüşür. İkinci turda ise elle yoğrulmuş hamura benzeyen kıvama gelene kadar karıştırmanız gerekir.

Alçı Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alçı Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde alçı yaparken göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey, kullanacağınız su türüdür. Normal musluk suyu ve beyaz sirke karışımı kullanabilirsiniz, ancak çok fazla sirke kullanmamanız önemlidir, aksi takdirde alçınız çok güçlü olacaktır. İki malzemeyi karıştırdıktan sonra, bir sonraki adıma geçmeden önce kovanızdaki fazla suyu dökmelisiniz. Belirli şekiller oluşturmak için alçı yapmak istiyorsanız kalıp kullanmanız gerekir. Peki, kalıp alçı nasıl yapılır? Seramikten üretilen kalıpları kullanarak kalıp alçı işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Alçınızı yapmak için biraz kuma ihtiyacınız olacaktır, bunun için hazır kum satın alabilirsiniz. Kum seçiminde dikkat etmeniz gereken şey kumun çok ince olmamasıdır, aksi takdirde yeterince iyi yapışmayacaktır. İhtiyacınız olan bir sonraki şey kaynar sudur; alçınızın düzgün bir şekilde birbirine yapışmasını sağlayan şey suyun kaynar olmasıdır. Evde alçı yapmak için gerekli olan alçıpan malzemelerine Trendyol’dan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.