Amoled Ekran Nedir? Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

Amoled Ekran Nedir? Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?


Ekran, elektronik cihazların en önemli donanım parçalarından biridir. Özellikle cep telefonu, bilgisayar, televizyon gibi ekran odaklı elektronik ürünler için ekran özellikleri büyük önem arz eder. Yıllar içinde bu konuda birçok farklı teknoloji geliştirilmiştir. AMOLED ekran da bu teknolojilerden biridir. AMOLED ekran OLED, yani organik bir ekran türüdür. Bu tür, kullandıkları ışık kaynağı organik olduğu için bu isimle anılır. Ayrıca bu ekranların iletim katmanı ve yayıcı katmanları da organik malzemelerden üretilir. Peki AMOLED ekran nedir?

Amoled Ekran Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Amoled Ekran Nedir? Özellikleri Nelerdir?


AMOLED Ekran, Active Matrix Organic Light Emitting Diode isminin kısaltmasıdır. Türkçe ifadeyle Aktif Matrisli Organik Işık Yayan Diyot demektir. AMOLED ekran, arka ışığa gerek duymayan, organik bir ekran modelidir. Görüntü ve ses sistemi çeşitlerinden televizyonlar başta olmak üzere ekrana sahip tüm cihazlar, görüntüyü aktarabilmek için bir ışık kaynağından yararlanır. Arka ışık sunî bir ışık kaynağıdır. Arka ışık, en karanlık görüntü kaynaklarında bile yüksek netlik ve parlaklık sunulmasına yardımcı bir özelliktir. Ancak fazla enerji harcanmasına neden olur. Aynı zamanda bu ışığı kullanan cihazlar fazla güç çektikleri için batarya ömürleri de pek uzun olmaz. Bu cihazların daha sık ve daha uzun süreler şarj edilmeleri gerekir.


AMOLED ekranlarda ise arka ışık kullanılmaz. Bu yönüyle AMOLED ekran, tüm bu dezavantajları geride bırakır. Ayrıca AMOLED ekranlar, arka ışığa ihtiyaç duymadıkları için ince yapıda üretilirler. Ekran inceliği, günümüzde hafiflik ve şıklık konusunda da ön plana çıkar. Bu nedenle AMOLED ekranlar; hafif, şık, yer kaplamayan ve kolay taşınan cihazlar için tercih edilen bir özelliktir.

Amoled Ekranın Avantajları Nelerdir?

Amoled Ekranın Avantajları Nelerdir?


AMOLED ekran özellikleri birçok avantaja sahiptir. AMOLED ekranlar, enerji tasarrufu sağlar. Arka ışığa sahip ekranlara göre çok daha az güç harcarlar. Bu nedenle AMOLED ekran ömrü uzundur. Örneğin AMOLED ekran telefonlar diğer telefonlara göre daha seyrek şarj edilir ve daha kısa sürede şarj olurlar. AMOLED ekran, her bir pikseli ayrı ayrı aydınlatarak ekran görüntüsünü daha net ve daha parlak hâle getirir. Bu tür, görüntü kalitesini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlar. AMOLED ekranların ince olması da önemli bir avantajdır. İnce görüntülükler sayesinde derinlik artar. Aynı zamanda ince ekran telefon ve bilgisayarlar kalın ekranlara göre çok daha şık görünebilirler. Bunlar, enerji tasarrufu sağlaması sebebiyle ekonomik ve çevre dostudur. İnce yapıda olmaları sebebiyle ise şık ve hafiftir.

Amoled ve LCD Ekran Farkları Nelerdir?

Amoled ve LCD Ekran Farkları Nelerdir?


LCD ekran ve AMOLED ekran farkı birçok yönden ortaya konabilir. AMOLED ekran ve LCD ekran arasındaki en büyük fark arka ışığı teknolojisidir. Bu farkın en önemli etkisi, görüntüdeki canlılık ve parlaklıktır. LCD ekranda arka ışık sebebiyle tüm pikseller, aydınlatılır ve olduğundan aydınlık görünür. Bu nedenle LCD ekranda siyah pikseller bile aydınlatılır. Bu durum, renklerin daha soluk görünmesine yol açar. AMOLED ekranlarda arka ışık özelliği bulunmadığı ve her piksel ayrı ayrı aydınlatıldığı için renkler çok daha canlı ve parlaktır. Görüntüde netlik ve derinlik yüksektir. Ancak AMOLED ekranlarda kontrast, LCD ekranlara göre düşüktür. Bu nedenle AMOLED ekranın gerçeklik seviyesi de LCD ekrana göre geri kalabilir. Örneğin gerçek insan gözünün gördüğü görüntülere yakın özellikte görüntüler sunan bir televizyon arıyorsanız LCD ekranlara yönelebilirsiniz. Siz de ihtiyacınıza, beğeninize ve bütçenize en uygun AMOLED ekranlı cihazlara trendyol ile ulaşabilirsiniz.