Kriko Nedir? Araçta Kriko Bulundurmak Neden Önemlidir?

Kriko Nedir? Araçta Kriko Bulundurmak Neden Önemlidir?

Araç krikosu, temelde basit bir kaldıraçtır. Ağırlık merkezi, destek noktası ve kuvvet üçlemesiyle çalışır. Aletin temel amacı, az kuvvetle büyük yükleri hareket ettirmektir. Krikonun birçok farklı çeşidi mevcuttur. Örneğin vidalı kriko, bir levye yardımıyla kullanılır ve 1 tona kadar yük taşır.

Araç krikosu ise bir dişli sistemine sahiptir ve 25 tona kadar yük kaldırır. Hidrolik krikolar, kaldırma kuvveti için sudan faydalanır. Kullanılan diğer bir ürün çeşidi ise elektrikli krikodur. Bu krikolar, elektrik gücünden yararlanır ve çakmak yuvasına takılarak çalıştırılır. Tüm bu ürünlerin arasından aracınıza ve kullanım amacınıza en uygun seçeneği tercih etmeniz mümkündür. Kriko çeşitlerini kaldırma ekipmanları kategorisinde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kriko Nedir? Kriko Ne İşe Yarar?

Kriko Nedir? Kriko Ne İşe Yarar?

Bir otomobil sahibi olan birçok kişi, krikonun ne olduğunu bilir. Hatta bir krikoya da sahiptir. Ancak “Kriko nedir?” diye soracak olanlar da vardır. Bilmeyenler veya araç ekipmanları hakkında bilgi almak isteyenler için “Kriko ne demek?” sorusuna cevap vermek gerekir.

Kriko, ağır yükleri kaldırmak için kullanılan bir alettir. Çoğu zaman bir kol ve gövdeden oluşur. Basit bir kaldıraç mekanizmasıyla çalışır. Piyasada farklı kullanım amaçlarına ve yöntemlerine hitap eden birçok kriko çeşidi mevcuttur. Ancak krikonun bir taşıma değil kaldırma aparatı olduğu unutulmamalıdır.

Peki araç krikosu olarak da bilinen bu aletin otomobillerle ne alakası var? Bir başka ifadeyle kriko ne işe yarar? Kriko, sıklıkla araba lastiğini değiştirirken kullanılır. Çünkü araç lastiğini değiştirmek için arabayı kaldırmak gerekir. Bu da tek başınıza yapabileceğiniz bir işlem değildir.

Araç Krikosu Nasıl Kullanılır?

Araç Krikosu Nasıl Kullanılır?

Krikonun tanımını ve işlevini öğrendikten sonra sıra kullanımı hakkında bilgi edinmeye gelir. Peki her araçta bulunması gereken kriko nasıl kullanılır? Öncelikle aracınızın düz bir yüzeyde bulunduğundan emin olmalısınız. Yüzeyin eğimli olduğunu düşünüyorsanız lastiklerin önüne takoz gibi ağır nesneler yerleştirebilirsiniz.

Aracınızı sabitledikten sonra ikinci adım, krikoyu otomobile takmaktır. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için kriko nereye takılır sorusunun cevabını bilmeniz gerekir. Kriko aracın altına, otomobilin ağırlık merkezine yerleştirilir. Eğer krikoyu aracınızın ağırlık merkezine yerleştirmezseniz verimli sonuç alma şansınız azalır. Otomobilinizin ağırlık merkezini bilmiyorsanız kullanma kılavuzundan faydalanabilirsiniz.

Doğru noktayı bulup krikoyu yerleştirdikten sonra aracı kaldırmaya başlayabilirsiniz. Krikonun kolunu çevirerek aracı, ihtiyaç duyduğunuz yüksekliğe getirebilirsiniz. Örneğin lastik değiştirmek için aracınızı bir karış kadar kaldırmanız yeterli olur. İşiniz bittikten sonra krikonun kolunu bu kez ters yöne doğru çevirin. Araç, tamamen indiğinde krikoyu çıkarabilirsiniz.

Kriko Kullanmak Güvenli midir? Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Kriko Kullanmak Güvenli midir? Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Kriko nasıl kullanılır sorusuna cevap almak yetmez. Doğru bir kriko kullanımı için işlem esnasında alınması gereken güvenlik önlemlerini de bilmek gerekir. Öncelikle farklı kriko çeşitleri arasından kendinize en uygun ürünü seçmeniz önemlidir. Elinize iyi oturan ve en rahat kullanabileceğiniz krikoyu seçmeniz, büyük ehemmiyet taşır. Kendiniz için uygun seçeneği bulmak adına birkaç deneme yapmanızın faydası olabilir.

Her kriko aynı seviyede yük taşıma performansına sahip değildir. Daha hafif yükleri kaldırmak için üretilmiş krikoları, ağır cisimlerin altına yerleştirmek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Araç güvenlik ekipmanlarını tamamlamadan kriko kullanmamalı ve otomobillerin altına girmemelisiniz. Kriko kullanarak gerçekleştireceğiniz işlemlere başlamadan önce tüm güvenlik önlemlerini aldığınız emin olmanız hayati önem taşır. Krikoyu kullanmak ve gerekli tedbirleri güvenli şekilde tamamlamak için birbirinden farklı tüm ürünleri Trendyol’da bulabilirsiniz.