Evinizde Kolayca Yapabileceğiniz Pratik Aşure Tarifi

Evinizde Kolayca Yapabileceğiniz Pratik Aşure Tarifi

Aşure geleneği geçmiş günlerden günümüze kadar gelmiştir. Muharrem ayının onuncu gününde Hz. Hüseyin’in şehit edildiğini hatırlamak için yapılır. Aşure geleneği olan toplumlar o güne yükledikleri anlam ve önem değişiklik gösterebilir. Bu yüzden aşure tarifi değişiklik gösterebilmektedir. Aşure kelimesi dilimize Arapça dilinden geçmiştir. Fasulye, buğday, nohut, kayısı, incir ve daha birçok çeşit bakliyat ve yemişlerin beraber kaynatılması ile ortaya çıkan yiyeceğe aşure adı verilir. Hicri takvime göre Muharrem ayında yapılması ve dağıtılması ise aşure geleneğini oluşturur. Aşure yapılan evde uzun yıllar boyu bereket olacağına inanılır. Yaklaşık 50 çeşit yemiş ve bakliyat kullanılır ve hazır olduktan sonra komşulara dağıtılır.

Aşure Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?

Aşure Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?

Aşure nasıl yapılır tarifi herkesin damak tadı ya da yapma biçimine göre evden eve değişiklik gösterebilir. Birden çok malzemeden oluşan tarifi aşure; lezzet algınıza yön veren önemli bir üründür. Günümüzde en çok kullanılan malzemeler; kuru fasulye, nohut, buğday, kuru üzüm, kuru kayısı, portakal parçacıkları, kuru incir, kuş üzümü, toz şeker, karanfil, ceviz, fındık, fıstık, badem, nar, tarçındır. Aşure yapılacağı gün hazırlıklar bir gün öncesinden başlamanız gerekir.

Nasıl aşure yapılır? sorusu kapsamında bir gün önceden fasulye ve nohut ayrı ayrı kaplarda tuz eklenip ıslatılarak yapılmaktadır. Ayrıca yine bir gece önceden buğday bir tencereye konularak az bir süre kaynatılır. Aşure yapacağınız vakit önceden ıslatmış olduğunuz kuru bakliyat ürünlerini bir tencereye koyup kaynatabilirsiniz. Ardından buğday üzerine ekleyerek, tencereye malzemelerin üstünü geçecek kadar su koymanız gerekir. Sonrasında tenceredeki ürünler kaynatmaya bırakılır. Biraz pişmeye başlayınca üzerine istediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz. Şekeri, doğradığınız kayısı ve elma dilimleri, üzümleri ekledikten sonra karıştırarak eklemeniz gerekir.

Aşure Nasıl Pişirilir

Aşure Nasıl Pişirilir

Tüm ürünler ilave edildikten sonra orta seviye bir ateşte aşure pişirmeye bırakılır. Aşure koyulaşmaya başladığında ateşi iyice kısık konumda tutmanız gerekmektedir. Biraz daha yoğunlaştıktan sonra yani sıvı halden biraz koyu hale geldiği zaman ateşi kapatarak 10 dakika kadar beklemeniz tavsiye edilir. Artık servis etmek için aşureniz hazır hale gelecektir. İsteğinize göre aşurenin üstünde kullanmak istediğiniz malzemeler ile süsleyerek daha şık ve iştah açıcı bir görüntü elde edebilirsiniz.

Evde aşure yapmak isteyenlerin araştırdığı ve çok rağbet ettiği bir konu olan aşure nasıl yapılır tarifi kolay işlem adımları, ilk defa tarifi deneyimleyeceklerin merak ettiği bir durumdur. Az malzeme ve sistemli bir çalışma ile kolay ve hızlı bir aşure yapabilirsiniz. Nasıl aşure yapılır? sorusu muharrem ayının ilk 10 günü içerisinde herkesin gündeminde olan bir konudur. Bereket, paylaşma ve birliğin simgesi haline gelen aşure, İslam inancında önemli bir yere sahiptir.

Aşure Nasıl Süslenir?

Aşure Nasıl Süslenir?

Niyet edilerek yapılan aşure, bereket simgesi olarak yakın çevre ile paylaşılır. Estetik görünüm elde etmek için süsleme tarifi aşure tarifi detaylarında kullanılacak malzemeler; nar, kuru incir, toz Antep fıstığı, çiğ badem, fındık, tarçın, susam, cevizdir. Aşure kaynatılıp soğumaya bırakıldıktan sonra servis kaselerine eşit miktarda servis edilebilir. Bu servis işleminden sonra her kaseye eşit miktarda fındık serpiştirebilirsiniz.

Kenarları ceviz parçacıklarıyla doldurduğunuzda hem lezzet hem de görünüm için katkıda bulunmuş olursunuz. Kuru üzüm ve nar tanelerini kenara koyduğunuz ceviz parçalarının iç kısmına yerleştirerek ise daha estetik bir görünüm elde edilebilir. Herkesin sevdiği şeker miktarı farklı olduğundan kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Zengin ürün çeşitliliğine sahip Trendyol.com üzerinden kuru gıda kategorisinden aşure malzemelerini temin edebilirsiniz.