Badana Nasıl Yapılır?

Badana Nasıl Yapılır?

Kimi zaman ev dekorasyonunuzda değişiklik yapmak isteyebilirsiniz. Dekorasyonda değişiklik yaparken evinizin boyasından sıkıldığınızı fark ederek boya badana yapmak isteyebilirsiniz. Kimi zaman ustalık gerektiren bu iş aynı zamanda evde birkaç püf noktayla artık kendi başınıza da halledebileceğiniz bir uygulama oldu. Peki badana nasıl yapılır? Cevabı öğrenmek için blog yazısını okumaya devam edebilirsiniz.

Badana Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Badana Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Günümüzde pek çok kullanıcı boya badana nasıl yapılır, hangi boyayı kullanmalıyım veya püf noktalar nelerdir gibi araştırmalara girmektedir. Evde birkaç püf noktayla kendi başınıza yapabileceğiniz badana uygulamasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Öncelikle aldığınız boyanın silikonlu boya olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu boyalar silinebilirdir. Duvarlarınız kirlendiğinde temizliğini rahatlıkla yapabilirsiniz. Daha sonraki adımlar için evinizde herhangi bir yerin kirlenmemesi için badana yapacağınız odanın zeminini veya değerli eşyalarınızın üstünü naylonla örtmeniz gerekir. İlk adımlara dikkat edildikten sonra tavan badana nasıl yapılır sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Öncelikle tavanınızın duvarınızla ayrıldığı köşeler boyanın taşmaması ve kötü bir görüntü oluşturmaması için bantla kaplanmalıdır. Böylece daha keskin köşeler elde edebilirsiniz. Duvar boyasından farklı olarak lekelere karşı daha dayanıksızdır ve duvar boyasına göre 15 kata kadar inceltme yapılmalıdır. Öncelikle astarlama işlemini yaptıktan sonra köşelerden başlayarak boyama işlemini yapabilirsiniz. Daha sonra 6 saat bekleyerek 2. katı geçebilirsiniz. Duvar boyasında da ilk olarak astarlama daha sonra kat boyalara geçebilirsiniz. Ancak duvar boyasında dikkat etmeniz gereken şey farklı fırça ve malzemeler kullanmak olacaktır.

Evde Badana Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Evde Badana Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Evde badana nasıl yapılır sorusunun cevabı için öncelikle bazı malzemeleri temin etmelisiniz. Tüm bu malzemeleri inşaat malzemeleri satan yerlerden satın alabilirsiniz. Öncelikle ilk ihtiyacınız boya rengine karar vermek olacaktır. Daha sonrasında astar boya, rulo fırça, kestirme fırça, macun ve boya tavası gerekli olacaktır. Tüm bu malzemeleri temin ettikten sonra kendinizi ve eşyalarınızı korumak için, maske, naylon örtü, eldiven ve merdiven gibi malzemeleri temin etmelisiniz. Evde kireçle bembeyaz duvarlar da elde etmek isteyebilirsiniz. Bu noktada kullanıcılar kireç ile badana nasıl yapılır sorusunu sormaktadır. Cevabı oldukça basittir. Bu sefer ilk yapmanız gereken sönmemiş kireç alıp geniş bir kapta su ile söndürülmelidir. Ancak bu evi direkt olarak evin içinde yapmamalısınız. Çünkü evi kirletebilir ya da vücudunuzda yanıklara sebebiyet verebilir. Sönen kirecin dinlendirilmesi gerekir. Sürümü kolay olan kirecin dayanıklılığı da oldukça fazladır.

Badana Türleri ve Püf Noktaları

Badana Türleri ve Püf Noktaları

Kireç badana nasıl yapılır sorusundan sonra boya badana işleminin püf noktalarını açıklamak doğru olacaktır. Öncelikle boyama işleminden önce duvarınızın veya tavanınızın temiz olduğundan emin olmalısınız. Eğer delikler bulunuyorsa pürüzsüz bir boya elde etmek için delikleri kapatma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Delikleri kapatma işlemi alçı ile yapılmaktadır. Peki alçı badana nasıl yapılır? Çimento, kum ve suyu karıştırarak yüzeye serpme yapmalısınız. Daha sonrasında sıva yardımıyla alçı harcını uyguluma yapmak istediğiniz yüzeye sürmelisiniz. Bu işlemde yukarıdan aşağıya doğru bir uygulama yapmanız daha düzgün görünmesine sebebiyet verecektir. Delikleri kapattıktan sonra eğer duvarınızda alçıdan dolayı oluşan pürüz ve çıkıntılar varsa bunları spatula yardımı ile düzeltebilirsiniz. Daha sonrasında da boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bu adımlara dikkat ettikten sonra evde kolay bir şekilde badana işlemi yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm malzemeleri Trendyol’un yapı market kategorisinden inceleyerek temin edebilirsiniz.