Balın Faydaları Nelerdir?

Balın Faydaları Nelerdir?

Tarih öncesi çağlardan günümüze taşınan en eski besinlerden biri bal olarak öne çıkar. İspanya’da yapılan arkeolojik kazılarda bulunun mağara duvar resimlerinde, bal yapan arılar ve bu balı toplayan insanlar tasvir edilmiş. Yapılan testlerde bu kalıntıların yaklaşık 7-8 bin yıl öncesine dayandığı ortaya çıkmıştır. Mısır da balın izlerine rastlayabileceğimiz bir bölge. Eski Mısır’da balın kutsallığına inanılmış çeşitli ritüellerde kullanılmıştır. Günümüzde de hala bütün dünyada sevilerek tüketilen bir besin. Sevilen tadının yanı sıra balın faydaları da binlerce yıldır tüketilmesine neden olmuştur. Özellikle hakiki balın faydaları saymakla bitmez. Öncelikle bal, güçlü bir prebiyotiktir. Bu sayede vücudunuzdaki yararlı hücrelerin artmasına katkı sağlar. Balın saça faydaları da olduğu biliniyor. Saçlarınızı besleyerek doğal bir ışıltı kazanmasına yardımcı olur. Özellikle kıvırcık saçlılar için saçların elektriklenmesine ve kabarmasına engel olur.

 Balın Vücuda Faydaları Nelerdir?

Balın Vücuda Faydaları Nelerdir?

Balın saça faydaları nelerdir sorusu da çok uzun yıllardır araştırılıyor. Her geçen yıl yenileri ortaya çıkarak balın vücuda faydaları artıyor. Balın öksürüğe de iyi geldiği bilinir. Geceleri uykudan önce tüketilen bir kaşık bal, öksürüğü hafifleterek rahat bir uyku çekmenize yardım edebilir. İçeriğinde bulunun B grubu vitaminleri sayesinde ihtiyacınız olan günlük besin değerini almanıza katkı sağlar.

Balın akciğere faydaları bununla da sınırlı değil. Özellikle zencefille birlikte tüketildiğinde astım rahatsızlığını da hafiflettiği söylenir. Cilt lekelerine uygulandığında lekelerin yok olmasına da yardımcı olur. Çiçek balının faydaları çok çeşitli olmasının nedeni besin değerleridir. 100 gram balda; 82 gram karbonhidrat, 0.3 gram protein, 2 gram magnezyum ve 52 gram potasyum bulunur. Bu sayede vücudunuz için birçok yararı vardır. Balın tadını etkileyen en önemli etken yapıldığı çiçeklerin çeşididir. Arıların balı ürettiği çiçeklerin tadı bala da geçer.

 Bal Nasıl Tüketilir?

Bal Nasıl Tüketilir?

Günümüzde, sağlıklı beslenmenin yanı sıra çeşitli gıda takviyeleri vitaminler kullanımının da önemi anlaşılmıştır. Bal da bir gıda takviyesi olarak görülebilir. Ham balın faydaları çok olduğu gibi baldan üretilen çeşitli takviyeler de kullanılabilir. Balın faydaları değişiklik gösterdiği gibi tüketme şekilleri de çeşitlidir. Sabahları kahvaltıda direkt olarak ekmeğinizin üstüne sürerek yiyebileceğiniz gibi yoğurdun içine eklediğiniz çeşitli meyvelerle birlikte de tüketebilirsiniz.

Balın mideye faydaları için tüketiyorsanız sabahları tüketmeniz iyi bir fikir olabilir. Sabahları güne başlarken tükettiğiniz bal, enerji vererek gününüzü daha zinde geçirmenize de katkı sağlar. Yararlanmak istediğiniz balın boğaza faydaları ise geceleri uyumadan önce toz zencefille birlikte tüketebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta, balın sıcak çay ya da süt gibi içeceklere eklenmemesi gerektiği. Çok sıcak içeceklere eklenen balın besin değerleri azalarız. Ilık içeceklere ekleyerek tüketebilirsiniz. Balın göze faydaları olduğu da uzmanlar tarafından onaylanmıştır.

 Bal Günde Ne Kadar Tüketilmelidir

Bal Günde Ne Kadar Tüketilmelidir?

Gurme ve organik ürünler her öğünümüzde tüketebileceğimiz sağlıklı besinlerdir. Organik balın faydaları neredeyse herkesçe bilindiği için çok sık tüketilir. Ancak her besin gibi bal da belli kurallar dahilinde tüketilmelidir. Balın bağırsaklara faydası için tüketilmesi de yaygındır. Bu faydaları hissedebilmek için düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Yetişkinler için bu miktar, günde 3 kaşık kadardır.

Doğal balın faydaları bahsedebilmek için de özellikle çocukların kilosu başına 1 gram kadar tüketmesi tavsiye edilir. Balın içeriğinde yüksek miktarda meyve şekeri bulunduğundan, tüketirken dikkatli olmalısınız. Çiçek balının dışında kestane balı faydaları da bilinmektedir. İçeriğinde bulunan vitamin oranları çok yüksektir. C vitamini bakımından zengin olan narenciye balı ve çam ağaçlarından elde edilen çam balı da popülerliği artan bal çeşitlerindendir. Bu bal çeşitleri ve bal ürünlerini Trendyol.com ve Trendyol mobil uygulamalarından satın alabilirsiniz.