Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma


Yeni ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri bebeklerin diş çıkarma evreleridir. Bu süreç hem çocuklar hem de ebeveynler açısından sancılı geçebilir. Diş çıkarma dönemi hakkında yeterli bilgi edinilir ise bu dönem çok daha rahat bir şekilde atlatılabilir. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri farklılıklar gösterebilir. Belirtiler arasında; iştahsızlık, tükürük artışı, kulaklarda ağrı ve kaşıntı oluşumu, ağız etrafında döküntülerin meydana gelmesi, huysuzluk ve uyku problemleri olabilir.

 Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zamandır?

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zamandır?


Bebeklerde diş çıkarma zamanı, farklı dönemlerde gerçekleşir. Genellikle 5-8 aylıkken başlayan diş değişimi süreci 10-12 yaşına kadar süren bir durumdur. Dişler, bulundukları konuma ve özelliklerine göre farklı zamanlarda ağızda belirmeye başlar. Ön tarafta bulunan dişler arka tarafta olanlara göre çok daha hızlı çıkar. Dişlerin belirmeye başlaması ile birlikte bebeklerin davranışlarında farklılıklar gözlemlenebilir. Bu doğal olan bir süreçtir.


Üst ön dişler 6-8, alt ön dişler ise 5-7 aylıkken oluşmaya başlar. Bebeklerde diş çıkarma süreci, basit yapılı diş kaşıyıcı oyuncaklar sayesinde çok daha konforlu bir şekilde geçer. Bu tür bir durum meydana geldiğinde bebeğinizin tavırlarında farklılıklar gözlemlenebilir. Bunlar gayet normaldir. Ancak ek olarak şüphelendiğiniz bir belirti söz konusu ise doktora gitmeniz tavsiye edilir. Ağız ve diş sağlığı alanında uzman olan bir pedagog, bu süreci çok daha sancısız bir şekilde geçirmenize yardım edecektir.

 Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?


Bebeklerde diş çıkarma sırası farklı zamanlarda oluşsa da belirtileri hemen hemen aynıdır. Çocuktan çocuğa değişiklik gösteren bu süreç içerisinde farklı belirtiler gözlemlenebilir. Bu sürecin rahat atlatılması için ebeveynlerin bilgi sahibi olması çok önemlidir. Bu sayede her iki taraf açısından da diş çıkarma dönemi sorunsuz bir şekilde geçer. Bebeklerde diş çıkarma ateş yükselten bir durumdur. Bu süreç içine girmiş olan bebeklerin zaman zaman ateşleri normalden çok daha fazla olabilir.


Bebeklerde diş çıkarma dönemi, beslenme alışkanlıklarının da değişmesine neden olabilir. Bu dönem içerisine giren çocukların bir doktor tarafından muayene edilmesi yararlı olur. Bu sayede bebeğinizin diş çıkarma ile ilgili herhangi bir ihtiyacı olup olmadığını da öğrenmiş olursunuz. Bebeklerde diş çıkarma damak yapılarının değişmesine neden olur. Çocuklar bu döneme girdiklerinde; iştahsızlık, kabızlık, ishal, kilo kaybı, aşırı tükürük salgılama gibi belirtiler gösterebilir. Bu noktada önemli olan sakin kalmak ve doğru adımları atabilmektir. Bunun için ise öncelikli olarak uzman bir hekime başvurmak gerekir.

Bebeklerin Diş Çıkarırken Rahatlaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bebeklerin Diş Çıkarırken Rahatlaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?


Bebeklerde diş çıkarma süresi boyunca farklı davranışlar sergileyebilir. Bunun nedeni, çıkan dişlerin damaklara yaptığı basınçtır. Bu dişler kısa süre içerisinde ideal pozisyonuna geçer. Bu sürece girmiş bebeklerin damakları normalden çok daha fazla kaşınabilir. Bebeklerin ağız kaşıntılarına yardım etmek için farklı çözüm yöntemleri bulunur. Ayrıca, bebeklerin yakın çevrelerindeki objeleri ağızlarına götürmelerinin başlıca nedenlerinden biri de bu süreçtir.


Bebeklerde diş çıkarma ne iyi gelir sorusunun cevabını pek çok ebeveyn merak eder. Minikler için özel olarak üretilen dişlik oyuncakları, sürecin daha sakin geçirmesine yardım eder. Anne ve bebek bakımı ürünleri arasında yer alan dişlikler, diş çıkaran bebekler için biçilmiş kaftandır. Bu ürünler arasından bebeğinizin beğendiğini seçebilir, süreci çok daha eğlenceli bir şekilde atlatmasına yardımcı olabilirsiniz. Dişlikler, farklı ölçülere ve tasarım detaylarına sahip olabilir. Dilerseniz siz de Trendyol’da bulunan dişlik çeşitlerini inceleyebilirsiniz.