Çatı Isı Yalıtımı Nedir?

Çatı Isı Yalıtımı Nedir?

Çatı yalıtımı nedir diye merak ediyorsanız çatı ısı yalıtımı, bir çatıdaki en önemli bileşenlerden biri oluyor ve binayı sıcak ve soğuktan koruyarak konforlu bir ortam yaratma amacıyla yapılan yalıtımlardır. Isıtma ve soğutma maliyetlerini de olabilecek en düşük seviyeye indirmeye yardımcı olan bu işlem uzun yıllardır kullanılmakta olup son dönemlerde rağbet görmeye devam eder.

Çatı Isı Yalıtımı İşe Yarar mı?

Çatı Isı Yalıtımı İşe Yarar mı?

Çatı ısı yalıtımı nedir ve işe yarar mı gibi sorular, çatı ısı yalıtımı yaptırmak isteyen pek çok kullanıcının aklında bulunmaktadır. Dış ortamdan bina içine ısı geçişini engelleyen çatı ısı yalıtımı uygulaması, ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılan enerji kullanımını azaltmak amacıyla kullanılır. Enerji maliyetlerinin düşürülmesi, çatı ısı yalıtım uygulamasının tercih edilme sebepleri arasında ilk sıralarda bulunur. Bu işlemin avantajları arasında yüksek termal performans ve mekanik dayanım sağlaması bulunuyor.

Güneş ışınlarına dayanıklı olan ısı yalıtım malzemeleri aynı zamanda hava, rüzgâr ve nem için de bir bariyer işlevi görür. Karbon ayak izinin azalmasına destek olan çatı ısı yalıtım uygulaması, çatıda oluşabilecek küflerin de önüne geçerek binayı korumaya destek olmaktadır. Bu işlem için üretilmiş olan pek çok yalıtım ürünü bulunur. Bu ürünler arasında binaya ve binanın bulunduğu yerin koşullarına uygun malzeme seçilerek çatı ısı yalıtımı uygulaması rahatlıkla yapılabilir.

Çatı Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Çatı Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Çatıda herhangi bir yalıtım olmadığı takdirde yağmurdan ya da eriyen karın oluşturduğu nem, çatıdan kalıcı hasarlara sebep olabiliyor ve küf oluşumuna davetiye çıkarır. Bazı çatı ısı yalıtım uygulamaları profesyonel bir dokunuşa ihtiyaç duyulmadan yapılırken bazı uygulamaların ise uzman kişiler tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. Evlerin yalıtımında nelerden faydalanır gibi soruların cevapları da bu işlemlere göre çeşitlilik gösterebilir. Isı yalıtımında kullanılacak olan malzemelerin özelliklerine göre uygulamalarında da farklılık gözlenebilir. Taş yünü, ekstrüde polistren, poliüretan köpüklerden har birinin uygulama yöntemi farklı olabilir.

Çatı ısı yalıtımı ürünleri arasında son yıllarda en çok rağbet gören ürünlerden biri izolasyon köpüğü olmaktadır. İzolasyon köpükleri uzun yıllardır kullanılmakta olan izolasyon ürünlerine yeni bir alternatif olur. Üzeri boyanabilir olan bu ürün, neredeyse bütün yapı malzemelerine kusursuz şekilde yapışma sağlıyor. Bu gibi yapı market ürünlerinin her biri çatıda hangi yalıtım malzemesi kullanılır, sorusuna bir yanıt olabiliyor.

Çatıda Hangi Yalıtım Malzemesi Kullanılır?

Çatıda Hangi Yalıtım Malzemesi Kullanılır?

Çatı ısı yalıtımı yaptırmak isteyen kullanıcıların birçoğunun aklında çatı yalıtımı için ne kullanılır gibi sorular yer almaktadır. Poliüretan köpük, çatı ısı yalıtımında yaygın olarak kullanılan yalıtım malzemeleri ürünlerinden biridir. Her türlü açık çatı için kullanılabilen bu ürün aynı zamanda oldukça işlevsel bulunur. Çok iyi yangın direnci özelliğine sahip bu ürün, son derece düşük termal iletkenliğe sahip olmasıyla bilinir. Taş yünü olarak bilinen bir diğer yalıtım malzemesi ise bir mineral yün yalıtım türüdür. Özellikle çok yüksek yangın direncine sahip bu ürün neredeyse yanmaz olarak sınıflandırılıyor.

EPS olarak bilinen genişletilmiş polistren, ekspande polistren granüllerden üretilmiş bir ısı yalıtım levhası olarak karşınıza çıkmaktadır. En uygun maliyetli ürünlerden biri olan EPS, kendi kendine sönme özelliğine sahip bir üründür. Bir diğer yalıtım ürünü olan ekstrüde polistren, XPS olarak bilinmekte olup özel özellikleri dolayısıyla ters balastlı sistemlerde sık sık kullanılmaktadır. Neredeyse sıfır su emme özelliğine sahip XPS, yangında kendi kendine söner. Sizler de çatı ısı yalıtım işlemleri için ihtiyacınız olan tüm inşaat malzemeleri ve ürünlerine Trendyol’dan ulaşabilir, dilediğiniz ürünü sepetinize ekleyerek kolayca satın alabilirsiniz.