Çim Nasıl Ekilir? Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Çim Nasıl Ekilir? Çim Bakımı Nasıl Yapılır?


Günün her saati doğallığı ve tazeliği çağrıştıran, kesildiğinde toprakla karışık mis gibi kokusuyla keyifli içsel yolculuklara çıkartan çimler, doğanın en güzel hediyelerinden biridir. Çok hassas bakım gerektirmeyen ve yeşerdiği anda toprağı bambaşka bir görsel zenginlikle dolduran çimlerin ekimi, bakımı ve pırıl pırıl parlaması için yapılacaklar nelerdir? Aralarından yetişen rengârenk çiçekleri daha da zengin gösteren, çocukların, hayvanların keyifle üzerinde oynadığı ve çıplak ayakla basıldığında tam bir stres çözücü işlevi gören güçlü ve sağlıklı çimenler nasıl elde edilir? Çim ekimi ve bakımı ile ilgili tüm bilgiler, detaylarıyla bu yazımızda.

 Çim Nasıl Ekilir? Çim Nasıl Yetiştirilir?

Çim Nasıl Ekilir? Çim Nasıl Yetiştirilir?


Çimlendirilecek bahçe belirlendikten sonra bu alandaki toprak kalitesinin incelenmesi gerekir. Çok killi ve/veya kumlu ya da sıkı topraklarda çim yetişmez. Toprağın pH değeri çok yüksek ya da düşük olmamalı, derinliği de en az 10 - 15 cm olmalıdır. Öncelikle çimlendirilecek alandaki gömülü ya da zemindeki tüm molozları, tahta, kaya, taş, çalı gibi parçaları temizlemek gerekir. Alan tamamen düz hâle getirilmeli, sulama esnasında oluşabilecek çukur ve su birikintileri önlenmelidir. Hemen ardından toprak çim havalandırma için çapalanır. Toprağın pH değeri için çeşitli yerlerinden örnek alınarak ayrı poşetlere konulup toprak tahlil laboratuvarına götürmeli ve asidite oranını ölçtürülmelidir. İdeal değer 7 olmalıdır. Toprak analizinden sonra uzmanların söyleyeceği eklenmesi gereken maddeler uygulama kılavuzuna göre eklenir. Uygulamalar tamamlanınca silindirle sıkıştırma, düzeltme ve birkaç gün sulama işlemi yapılır. Ekim işlemi, 1 metrekareye 60 g ve her yere eşit olacak şekildedir. Hemen ardından toprakla karıştırılmış hayvan gübresi ya da torf serpilir ve silindir ile düzleştirilerek sıkılaştırılır ve sulama yapılır. Çim bakımının düzenli aralıklarla yapılması ise, sağlıklı ve güzel bir bahçeye sahip olmanızı sağlar. Çimlerin sağlıklı şekilde yetiştirilmesi için periyodik olarak biçme, gübreleme ve sulama işlemlerinin yapılması önem taşır.

 Çim Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Çim Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?


Sağlıklı ve canlı bir bahçe için toprak kalitesi, ekimin doğru şartlarda uygulanması gibi işlemler kadar önemli olan bir başka görev de bitki bakımıdır. Bahçe bakımında biçme, gübreleme, sulama işlemleri yapılır. Biçme işlemi çimlerin boyu 7 - 8 cm civarına geldiğinde yapılır ve boylarının 5 - 6 cm’e inmesi sağlanır. Toprak önce düzleştirilir ve keskin bıçaklarla biçme işlemi başlar ve çim temizleme ile sonlandırılır. Böylece etkili bir şekilde çim bakımı gerçekleştirilmiş olur. Çimlerin ve diğer bitkilerin, ihtiyacı olan mineralleri alabileceği tek besin kaynağı topraktaki değerli maddelerdir. Sulama ve yağmurlar dolayısı ile zamanla toprak zenginliğini kaybeder. Bu organik maddeleri toprağa tekrar kazandırmak için gübre takiyesi yapılır. Yılda üç kez çim bakım gübresi kullanılarak toprak zenginleştirilir. Gübreleme zamanları genellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinin ilk ayları va sonbahardır. Kıştan önce yapılan gübreleme, çimlerin kış bakımı için önem taşır. Çimlerin rengi canlıyken donuklaşırsa suya ihtiyacı var anlamına gelir. Bahçe küçükse, hortumun ucuna bir püskürtücü takarak yağmurlama şekliyle sulama yapmak mümkündür. Çimlerin çok sulanması topraktaki besinleri daha hızlı tüketeceği için kökleri zayıflatır. Sulama işlemi güneş ışınları dik vururken yapılmaz; sabah erken ya da akşam saatleri en verimli sulama saatleridir.

Çim Kaç Günde Çıkar?

Çim Kaç Günde Çıkar?


pH değeri bitki yetişmesi için uyumlu, gübre, vitamin ve mineral oranı ideal olan sağlıklı topraklarda, sürekli sulama ve periyodik bakım uygulanarak verimli çim yetiştirmek mümkündür. Çim tohumu ekildikten sonra bir ay boyunca, güneşin yatay açıyla geldiği ya da hiç olmadığı saatlerde sulama yapılması önem taşır. Düzenli sulama sayesinde ilk hafta toprak altındaki tohumlarda filizlenme görülür. 10 gün içinde çimlerin boyları uzamaya başlar. Yaklaşık 3 haftada boyları 4 - 5 cm uzar. Bir ayın sonunda çimlerin boyu biçilmeye uygun hale gelmiş olur. Eğer bu zaman aralığında belirtilen uzama olmuyorsa büyümelerinde sorun var demektir. Toprağın değerleri tekrar ölçülür, verilen su miktarı tekrar ayarlanır. Çim tipine göre sulama şekli farklılaştırılır. Toprakta kurt varsa ilaçlama yapılır. Özellikle sulamanın zamanında ve doğru miktarda yapılması önemlidir.