Çini Boyama

Çini Boyama

Çini boyama Osmanlı döneminden beri sürdürülen el sanatları arasında yer almaktadır. Türk sanatları arasında oldukça önemli olan çini sanatı halen pek çok yerde karşılaşılan bir işçiliğe sahiptir. Günümüzde camilerde, köşklerde ve türbelerde bu sanatı görebilmek mümkündür. Porselen sanatı olarak da nitelendirilebilen çini sanatı porselen tabak gibi farklı eşyaların üzerine de yapılabilmektedir. Farklı uygulama yöntemleri de bulunan çini sanatı günümüzde pek çok kişinin sevdiği hobiler arasında yer almaktadır. Peki, çini boyama nasıl yapılır ve nelere dikkat edilir? Çini boyama, topraktan elde edilen tabak benzeri eşyaların boyanması, renklendirilmesiyle yapılmaktadır. Bunun dışında saray gibi alanların iç cephelerinde de çini boyama yapılmaktadır. Günümüzde genel olarak çini boyama örnekleri küçük boyutlu eşyalarda görülmektedir.

Geleneksel Sanatlardan Olan Çini Boyama Nedir?

Geleneksel Sanatlardan Olan Çini Boyama Nedir?

Çini boyası nedir sorusu sıklıkla sorulabilmektedir. Eski el sanatları arasında yer alan çini boyası yapılırken boyama yapılacak olan eşyalar birden fazla aşamadan geçirilmektedir. Çini boyama aşamaları oldukça fazladır. Bu el sanatında ilk olarak topraktan elde edilen eşyalar hazırlanmaktadır. Doğal malzemeler kullanılarak hazırlanan hamur istenilen şekle getirildikten sonra kurumaya bırakılmaktadır. Daha sonra kuruma işlemi tamamlanan hamura astarlama yapılmaktadır. Bu astarlama yapılacak olan çini boyası hazırlama aşamasıdır.

Hamurun beyaz bir renge sahip olması sağlanır. Bu şekilde de yapılan boyamalar çok daha kolay ortaya çıkabilir. Bu aşamadan sonra hamur uzun saatler fırında pişirilir. Pişirilmeden sonra zımparalanarak boyamaya hazır hale getirilir. Çini boyası nasıl yapılır sorusu bu aşamadan sonra başlayabilmektedir. El sanatını uygulayan kişiler istedikleri desenleri ve renkleri kullanarak boyama yapar. Boyama işlemi bittikten sonra ise tekrar pişirilme işlemi uygulanır.

Çini Boyama Sanatı için Gereken Malzemeler Nelerdir?

Çini Boyama Sanatı için Gereken Malzemeler Nelerdir?

Çini boyası nasıl hazırlanır sorusuyla beraber sanat için kullanılan malzemeler de merak edilir. Çini boyama yapabilmek için mutlaka sahip olunması gereken malzemeler bulunmaktadır. Çini mürekkebi bu malzemelerden bir tanesidir. Tekniklerde kullanılan boyalara dikkat etmek gerekir. Çini boyama için farklı boyalara ihtiyaç duyulur. Boyama yapabilmek için öncellikle hamur ve sır olarak adlandırılan cilaya ihtiyaç duyulmaktadır. Hamur pişirme ve şekillendirme yapıldıktan sonra çini boyama desenleri ortaya çıkarılır.

Çini boyamada kullanılan cila çini sanatı uygulanan eserlerde görülen parlaklığın ortaya çıkmasını sağlayan malzemedir. Çini boyama malzemeleri arasında yer alan en önemli malzemelerden biri de fırçalardır. Çini sanatçılarının fırçaları oldukça önemlidir. Hayal gücüne bağlı eserlerin ortaya çıkarılması için çini boyama fırçası kullanılmaktadır. Desenlerin kolay ve net bir şekilde ortaya çıkmasını fırçalar sağlamaktadır.

İyi Vakit Geçirmek için Evde Çini Boyama Nasıl Yapılır?

İyi Vakit Geçirmek için Evde Çini Boyama Nasıl Yapılır?

Evde çini boyama nasıl yapılır sorusu hobi olarak çini boyamayla uğraşmak isteyenlerin sorduğu sorulardan biridir. Çini boyama yapabilmek için kullanılabilecek birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler ikinci aşama olan boyama aşaması için geçerlidir. Çini boyama teknikleri arasında serbest stil yani düz boyama çoğunlukla tercih edilir. Bu boyama şekli tahrirlenmiş desenler üzerinde uygulanmaktadır. Düz yani dalgasız bir boyama tekniği kullanılmaktadır. Darbeli boyama ise uygulanabilecek diğer bir tekniktir.

Otanti̇k çi̇ni̇ için iki yöntem de kullanılabilir. Darbeli boyamada çini boyası nokta nokta tabak veya boyanan eşya üzerine uygulanmaktadır. Diğer bir boyama yöntemi ise havalı boyamadır. Renklerin daha iyi ortaya çıkmasını sağlayan bu teknik de boyanan desenlere göre tercih edilebilmektedir. Motif ve zemin boyama olmak üzere iki farklı boyama şekli de mevcuttur.