Dart Oyunu: Dart Oyun Kuralları Nedir?

Dart Oyunu: Dart Oyun Kuralları Nedir?

Dart sporunun ortaya çıkışı 1500’lü yıllara dayanır. Orta Çağ’da okçuların eğitim alması için tasarlanan bu oyun, 19. yüzyıl sonlarına doğru günümüzdeki hâlini alır. Dart oyunu farklı renklerdeki iç içe geçmiş halkalardan oluşur. Bir hedefe küçük oklar atılarak oynanan bu spor puanlama sistemine sahiptir. Atılan oklarla dart oyun kurallarına uygun şekilde en yüksek puanı almak hedeflenir.

Dart oyunu ilk defa 1908 yılında İngiltere’deki barlarda oynanmaya başlanır. Beceri ve antrenman gerektiren bu oyun Dünya Dart Federasyonu’nun kurulmasıyla uluslararası bir spora dönüşür. Genel dart oyun kurallarına uygun bir okun uzunluğu 16 cm’dir. Dart tahtasının çapı ise 45 cm’dir.

Oynamadan Bilmeniz Gereken Dart Oyun Kuralları

Oynamadan Bilmeniz Gereken Dart Oyun Kuralları

Dart oynamadan önce bilmeniz gereken kurallar vardır. Bu kuralların başında belli başlı ölçüler yer alır. Dart oyun kuralları ve saha ölçüleri son derece bağlantılıdır. Dart tahtasının iç merkezi yerden yaklaşık 1,73 m yükseklikte olmalıdır. Tahta ve atış çizgisi arasında ise yaklaşık 2,37 m olması gerekir. Oyuncular, sırayla ve atış çizgisini geçmeden 3 kere hedefe ok atar.

Dart zihinsel bir aktivite içerdiği için hesaplanarak oynanır. Bu oyun; 301, 501 ve 701 olmak üzere üç farklı sayıdan düşerek oynanabilir. Bu sayılar size “Dart kaç set oynanır?” sorusunu düşündürebilir. Bu oyunu sayılar sıfırlanana kadar oynamaya devam edebilirsiniz.

Dart oyunu puanlama esnasında 170 sayısına kadar düşen oyuncular puanlarını 3 okla sıfırlayabilir. Oyuncu, iki oku 20’nin üç katına ve sonuncuyu ise çiftli/iç merkeze atarak oyunu bitirebilir. Dart oyun kuralları değişkenlik gösterebilir. Bu oyunu oynarken kendi stratejilerinizi uygulayıp rakipleri keyifle yenebilirsiniz.

Dart Nasıl Oynanır?

Dart Nasıl Oynanır?

Kuralları anlattığımıza göre sıra geldi “Dart oyunu nasıl oynanır?” sorusunu yanıtlamaya. Dart, oyun kuralları doğrultusunda oynanırken atış çizgisi hiçbir zaman geçilmemelidir. Zihninizde hedefinizi belirleyip atışınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde 3 kere atış yapıp toplam skordan yaptığınız sayıyı düşebilirsiniz. Ardından sıra rakiplerinize geçer.

Tahtaya farklı atışlar yaparak puan toplamak için alternatifler yaratabilirsiniz. Rahat bir açı ayarlayıp oku tahtaya doğru hızlı ve olabildiğince düz atmanız gerekir. Okun düz şekilde ilerlemesi hedefi tutturmanız açısından önemlidir.

Ayakta ve dar alanlarda rahatça oynanabilen dart, neredeyse her yaş grubu için uygundur. Dart oyunu, gençler tarafından kamplar ve yurtlar gibi pek çok ortamda eğlenmek için tercih edilebilir. Ayakta oynanan bu keyifli spor, gençlerin matematiklerini geliştirmelerine de katkı sağlar. Günlük hayatın zihinsel yorgunluklardan uzaklaşmak için oynayabileceğiniz bu oyunun kurallarını kendinize uyarlayarak dartı daha eğlenceli bir hâle de getirebilirsiniz.

Dart Oyun Türleri Nelerdir?

Dart Oyun Türleri Nelerdir?

Dart, birden fazla türe sahip bir oyundur. Dart oyun türleri çelik uçlu ve elektronik olmak üzere ikiye ayrılır. Çelik uçlu dart, bitki kökünden yapılmış tahta üzerinde oynanır. Bu türde oklar çelik uçlara sahiptir. Diğer oyun türünde ise elektronik dart tahtası kullanılır. Bu tahta için plastik uçlu oklar kullanılır.

Her iki tahtada da 20 sayı dilimi vardır. Bu sayılar karışık olarak dizilmiştir. Her sayının; 1, 2 ve 3 katı alanları mevcuttur. Çift katı, sayı dilimlerinin en dışında yer alan yeşil ya da kırmızı renkli alanlardır. Üç katı ise sayı diliminin ortasındaki yeşil ve kırmızı renkteki kısımlardır. Tek ise merkeze daha yakın olan bölgelerdir. Dilim değerleri her iki türde de aynıdır. Bu sporu sevdiklerinizle evde oynayabilirsiniz. Alışveriş devi Trendyol’dan birkaç tıkla anında istediğiniz türdeki dart setini alıp evinizde turnuvalar dahi düzenleyebilirsiniz. Siparişiniz kısa sürede adresinize teslim edilir.