Distopya Nedir?

Distopya Nedir?

Distopya, felsefi bir Yunanca terimdir. Distopya terimi, karşılık olarak ütopik oluşumu tanımlayan toplum yapısının aksini destekler. Anlam bakımından ise distopya, baskı ile varlığını sürdüren bir devlet, toplum anlayışını tanımlamaktadır. Böyle bir tanıma ev sahipliği yapan distopyanın karakterize edildiği birçok oluşum bulunur. Genel olarak film, dizi ve kitaplarda konu biçimi haline gelen distopya örnekleriyle her geçen gün karşılaşmak mümkündür.

Tek Solukta Okuyabileceğiniz Distopya Kitapları

Tek Solukta Okuyabileceğiniz Distopya Kitapları

Distopya, anlamıyla ilgi çeken birçok kurguya zemin hazırlıyor. Yer yer gündemi saran okuma kültüründe distopya kitaplarıyla karşılaşmak mümkün oluyor. Bu kitaplar arasında en çok rağbet görenler yazarlara Jack London, Franz Kafka, George Orwell, Yevgeni Zamyatin, Aldous Huxley gibi birçok yazar örnek gösteriliyor. Kitaplara bakıldığında Demir Ökçe, Dava, 1984, Biz ve Cesur Yeni Dünya şeklinde yorumlanıyor. Kitap içeriklerinde distopik bir hava, baskıcı bir toplum yapısı ve toplumun bunaldığı atmosfer altındaki davranış biçimlerine ışık tutulduğu düşünülüyor.

Yer yer okuyucuda sarsıcı etki oluşturan bu distopik öge ve konu içerikli kitapların her birisinin büyük bir okuyucu kitlesi olduğu gözle görülüyor. Ayrıca Rad Bradbury’den Fahrenheit 451, Doris Lesing’in kaleminden Hayatta Kalma Güncesi, Anthony Burgess’ten Otomatik Portakal, Kazuo Ishiguro’nun yazdığı Beni Asla Bırakma, Suzanne Collins’in tasarladığı ve üç ciltten oluşan Açlık Oyunları Serisi ise distopik konu, tasarı ve öğe içeren kitaplar arasında listeleniyor. Sizler de baskıcı bir devlet egemenliğinde varlığını sürdüren bir topluma ait kurgular içeren romanlar okumak istiyorsanız bu kitaplara göz atabilirsiniz.

Distopya Filmleri Çeşitleri Nelerdir?

Distopya Filmleri Çeşitleri Nelerdir?

Toplumun bütüncül yapısı göz önüne alındığında sanat eserlerinin topluma ayna tuttuğunu görmek mümkün olmakta. Bunlardan birisi olan filmler, birçok kurgu ile karşınıza çıkıyor. Genel olarak toplum yapısını en olağan biçimiyle anlatan distopya filmleriyle birlikte “Distopya nedir?” sorusuna yakından cevap bulabiliyorsunuz. Kurmaca senaryoların gerçeklerden esinlendiği ve distopik kültürü derinlemesine işleyen bu filmler göz alıyor. Örnek olarak; Onuncu Kurban, Metropolis, 1984, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, Dava, Değişen Dünyanın İnsanları, Tek Adam, Ölüm Yarışı ve Logan’ın Kaçışı gibi birçok film gösteriliyor. İçeriklerinin senaryo ve kurguyla değiştirildiği bu filmlerin özünde yakın bir anlam yakalayabiliyorsunuz.

Karakter tanımlamaları, toplum hiyerarşi ve düzeni, kitleler arası iletişim ve yaşamdaki ilerleyişin her birinde farklı bir distopyanın oluşumuna rastlayabileceğiniz bu filmler, sizler için sarsıcı bir başyapıt olabiliyor. Toplum yapısının herhangi bir bölge, köken ve ırk üzerinde bir noktada aynı yaklaşımı tasvir ederek distopik öge tabanlı olduğunu izlere sunan filmler, aklınızın bir köşesinde derin izler bırakıyor. Böylece uzun süreler boyunca filmin etkisi zihninizde dönüp durarak sizleri düşünmeye, sorgulamaya sürüklüyor.

Birbirinden Keyifli Distopya Romanları

Birbirinden Keyifli Distopya Romanları

Okuma kültürü ve kitap piyasasının zayıfladığı bölgelerde okuyucuları kendine çeken kurgulara rastlamak bir açıdan zorlaşabiliyor. Burada devreye giren distopya romanlarıyla kendinize ışık tutarak dahil olduğunuz toplumun dışarıdan yorumunu okuyabilirsiniz. Damızlık Kızın Öyküsü’nden Bulut Atlası’na, Mülksüzler’den Körlük’e, Yol’dan Sineklerin Tanrısı’na dek birçok romanla distopik atmosferin hakimiyet sürdüğü bir serüvene adım atıyorsunuz.

Toplumun içeriğinde barınan sorunları, yönetim şeklini ve baskıcı yapısını detaya inerek veya detaydan sakınarak farklı açılardan anlatan bu romanlarla anlamlı bir yola çıkıyorsunuz. Ayrıca Neuromancer, V for Vendetta, Azrail Koşuyor, Atlas Silkindi ve Zaman Makinesi gibi çeşitli romanlarla aradığınız kurguya farklı yazarların anlatımı ile ulaşabiliyorsunuz. Sizler de distopik öğeler ve senaryolar içeren bu kurgulara Trendyol aracılığı ile ulaşabilir ve kendi kurgu düzeninizde yeni kapıları aralayabilirsiniz.