Squat Nedir? En Doğru Squat Nasıl Yapılır?

Squat Nedir? En Doğru Squat Nasıl Yapılır?


Squat, vücudu sıkılaştıran ve forma sokan bir egzersizdir. Etkili bir spor olmakla birlikte evde kolaylıkla yapılabilir. Squat hareketlerini dambıl seti gibi özel spor aletleriyle de yapabilirsiniz. “Squat nedir?” sorusunu, hemen hemen herkesin kolaylıkla yapabileceği bir uygulama olarak yanıtlamak mümkündür. Yapılması kolaydır ve belli bir düzen izlendiği zaman vücuttaki tesirini görmek mümkündür. Bu egzersizi yaparken vücudunuzdaki ve hareketlerinizdeki orantıyı korumanız önemlidir. Dolayısıyla doğru hareketleri yapmaya özen göstermeniz gerekir. Vücut biçiminize ve ağırlığınıza göre yapmanız gereken hareketler farklı olabilir. Ayrıca uygulama sıklığı da bu kriterlere göre değişiklik gösterebilir. “Squat nasıl çekilir?” konusunu detaylı bir biçimde öğrenerek çok daha verimli egzersizler yapabilirsiniz.

 Squat Nedir?

Squat Nedir?


Squat kelime olarak çökme, çömelme gibi anlamlara gelir. Egzersizin temeli ayakta durma pozisyonundayken kalçaların alçaltılmasına dayanır. Yani bu uygulama düzenli olarak çöküp kalkarak yapılır. Egzersizin temel amacı, alt vücut kaslarının gücünü kullanarak bedenin tamamını çalıştırmaktır. Bu sayede kas gelişimi sağlanır. Özellikle üst bacak ve kalça bölgesinde gelişme sağlayan bir egzersizdir.


Squat yaparken temel hareket dizleri kırarak kalçaları aşağı indirmek olsa da üst kısımdaki kasları da çalıştırmak gerekir. Dolayısıyla bu egzersiz sadece belli bir bölgeye değil, vücudun geri kalanına da fayda sağlar. Squat egzersizi, düzenli setler hâlinde uygulanır. Gereken çökme-kalkma sıklığı; sporun amacına, vücut tipine, kişinin egzersiz deneyimine ve ısınma durumuna göre değişiklik gösterebilir. Doğru squat hareketi yapmak, vücut sağlığı ve gelişimi açısından önemlidir. Uygulamanın faydalı olabilmesi için hareketlerin doğru yapılması gerekir.

 Squat Hareketi Doğru Şekilde Nasıl Yapılır?

Squat Hareketi Doğru Şekilde Nasıl Yapılır?


Squat yaparken sahip olduğunuz en büyük güç alt kaslarınızın vücut ağırlığınızı kaldırma kapasitesidir. Bedeninizi harekete geçirecek ve kaslarınızı çalıştıracak olan kuvvet budur. Öncelikle bu egzersizi yaparken vücudunuzun esnek biçimde hareket edebilmesi gerekir. Bunun için spor taytı gibi esneklik sağlayacak kıyafetler giymeniz önemlidir.


“Squat nasıl yapılır?” sorusunun cevabı basittir. Ayakta durma pozisyonu, egzersizin başlangıç hâlidir. Daha sonra dizlerinizi öne doğru kırarak çökmeniz ve tekrar kalkarak ilk pozisyona gelmeniz gerekir. Dizler ve kalçalar büküldükten sonra tekrar dik konuma gelmeniz önemlidir. Basit ve geliştirilebilir bir egzersiz olduğundan çok sayıda squat hareketi vardır. En doğru squat hareketi ise vücut yapınıza en uygun olandır. Doğru hareketleri yapmak için bir spor eğitmeninden destek alabilirsiniz. Yalnızca bu hareketleri aşırı hızlı ve yoğun yapmaktan ve vücudunuza kaldırabileceğinin üzerinde bir yük vermekten kaçınmanız gerekir.

Squat Hareketinin Faydaları Nelerdir?

Squat Hareketinin Faydaları Nelerdir?


Bu egzersizin bilinen birçok faydası vardır. Bu hareketler genellikle kalça ve üst bacak bölgesinin şekillendirilmesi için uygulanır. Kas geliştirme antrenmanlarında genellikle ilk uygulanan egzersizdir. Hormonların uyarılmasını sağlayarak vücudun kas yapmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kalça ve bacakların sıkı bir görünüme kavuşmasını sağlar. Tüm bunlarla birlikte vücut dengesini sağlamak için de ideal bir egzersizdir. Doğru uygulandığında vücuttaki kasların orantılı gelişimine yardımcı olur. Ev ortamında kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir egzersizdir.


“Squat hareketi nasıl yapılır?” sorusunun cevaplarını öğrenerek vücudunuzun forma girmesini sağlayabilirsiniz. Kolay bir antrenman olduğu için başlangıç seviyesindeki kişilere de uygundur. Bu egzersizi yaparken vücudunuza esneklik kazandıracak sporcu sütyeni gibi ürünleri tercih etmeniz faydalı olabilir. İhtiyacınız olan kıyafetleri ve ağırlıkları Trendyol üzerinden bulabilirsiniz. Buradan iyi markalar tarafından üretilmiş spor ürünlerini edinebilirsiniz. Ayrıca ürünleri deneyimlemiş kullanıcıların yorumlarını okuyarak doğru tercihi yapabilirsiniz.