Ekşi Maya Nedir?

Ekşi Maya Nedir?

Un ve suyu birleştirerek belirli bir zaman ve ısı derecesinde bekletilmesi sonucu ortaya çıkan ekşi maya, ekmek yapımlarında kullanılan bir tür maya çeşididir. Ekşi maya kullanılarak üretilen ekmeklerin kabarık olmasının en önemli özelliği fermantasyon sonucu ortaya çıkan gazlardır. Ekşi maya ile hem harika kabarmış ekmekler hem de eşsiz lezzeti ile tadına doyum olmayan tatlar hazırlayabilirsiniz.

Ekşi Mayalı Tarifler

Ekşi Mayalı Tarifler

Özellikle ekmek yapımında oldukça sık kullanılan ekşi maya ile birbirinden lezzetli ve farklı tatlara sahip pek çok ekmek hazırlanabilir. Eşit miktarda un ve su kullanılarak hazırlanan ekşi maya ekmek yapımında kullanılmadan bir gün önce yine un ve su ile beslenerek aktifleştirilir. Farklı iç harcı ve şekilleri ile birbirinden farklı lezzete ve görünüme sahip ekmekler vardır. Muzlu, fesleğenli, susamlı, çavdarlı, tam buğday gibi pek çok un çeşidi ve malzeme ile ekşi mayalı ekmek tarifleri mevcuttur. Sadece ekmeklerde değil aynı zamanda pankek, simit, poğaça gibi tariflerde de ekşi mayayı kullanabilirsiniz. Ekşi maya ile hazırlanan ekmeklerin faydaları da oldukça fazladır. B ve B12 vitaminleri bakımından oldukça zengin olan ekşi mayalı ekmek, kan şekerini dengede tutar, vücut direncini artırır ve içerisinde bulunan yararlı bakteriler sayesinde sindirim sistemini düzenler.

Kolay Ekşi Maya Yapımı

Kolay Ekşi Maya Yapımı

Kolay ekşi maya tarifi için gerekli olan en temel iki malzeme su ve undur. Maya için kullanılacak olan un isteğe bağlı olarak çavdar, buğday ya da unun herhangi bir çeşidini kullanabilir. Ekşi maya hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası karışımın hazırlandığı kaptır. Bu yüzden özellikle cam kavanoz içerisinde hazırlanan mayalar hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olur. Cam kavanozun içerisine aynı ölçülerde un ve su ilave edilir. Burada ölçülerin aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer 200 ml un kullanacaksanız kullanmanız gereken su miktarı da 200 ml olmalıdır. Cam kavanozun kapağını kapatmadan üzerine temiz bir bez örtülerek sıcak bir ortamdan fermantasyon için bir gün bekletilmelidir. Bulunduğu ortamın sıcaklığına bağlı olarak fermantasyon süresi uzayabilir. Mayanın üzerinde minik baloncuklar oluşması mayanın oluşmaya başladığının bir göstergesidir. Bu aşamadan sonra kavanoz içindeki mayanın yarısı kadarını alarak besleme işlemine geçilir. Ekşi maya besleme işlemini yaparken her gün aynı zaman diliminde eşit miktarda un ve su vermeye dikkat etmelisiniz. Ekşi maya tarifi basit ama sabır gerektiren bir işlemdir. Yaklaşık 10 gün kadar mayayı un ve su ile besledikten sonra kullanıma hazır hale gelir.

Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmeği Tarifi

Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmeği Tarifi

Ekşi mayalı tam buğday ekmeği hazırlamak için gerekli olan malzemeler 1 su bardağı ekşi maya, 3 su bardağı tam buğday unu, 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuzdur. Oldukça basit malzeme listesine sahip olan ekşi mayalı tam buğday ekmeğinin yapımı da kolaydır. Maya, un, su ve tuz geniş bir kaba konulur. Hamuru yoğurma işlemini dilerseniz hamur yoğurma makinelerinde ya da mikser yardımıyla da gerçekleştirebilirsiniz. Yaklaşık 10 dakika kadar yoğurulduktan sonra tezgah üzerine bir miktar un serpilir ve hamur tezgaha alınır. Her bir tarafından toplayarak iç kısma doğru katlama yapın. Hamur kendini toparlayıp düz bir hal alana kadar bu işlemi uygulayın. Hamuru istediğiniz şekli vererek dinlenmesi için bir kaba alın. Hazırlanan ekşi mayalı hamur pişirme aşamasına geçmeden en az 4 saat dinlendirilmelidir. Fırının içerisine su dolu bir tepsi koyarak 250 dereceye kadar ısınmasını bekleyin. Dinlendirdiğiniz ekmek üzerine bıçak ya da jilet yardımı ile birkaç çizik atın. ekmeği fırına koyun ve fırın ısısını 225 dereceye düşürün. Yaklaşık bir saat kadar pişirdikten sonra dinlenmesi ve soğuması için bir gün bekleyin. Ekşi mayalı tarifler hazırlamak için ihtiyacınız olan tüm ürünler Trendyol’da sizleri bekliyor!