Hayalleri Kağıda Dökmeye Başlamak: Eskiz Nedir, Nasıl Yapılır?

Hayalleri Kağıda Dökmeye Başlamak: Eskiz Nedir, Nasıl Yapılır?

Söze öncelikle bu çokça duyulan eskiz kavramını açıklamakla başlayalım. Eskiz herhangi bir tasarım öncesi yapılan çalışmalar bütünü veya oluşturulan taslaklardır. Resim sanatçılarının, mimarların, tasarıma dair yapılan her mesleğin uyguladığı bu yöntem yapılacak nihai resim veya tasarım öncesinde oluşabilecek hataların önlenmesine imkan tanır. Yapılan eskizler, çalışmaların mükemmele yakın ölçüde olmasına yardımcı olmanın yanında farklı alternatifler oluşmasını da sağlar. Her sanatçı farklı teknikler ile eskiz çalışmaları yapar. Bazen gördüğü bir mekanın eskizini çizerken bazen de hayal gücünün şekillendirdiği yönde gelişir çizimleri. Bu çizimleri yaparken her sanatçı kendi tasarımını daha iyi anlatabileceği yöntemlere başvurur. Genellikle karakalem çalışmaları olarak düşünülse de eskiz çalışmaları da tüm çizim aşamaları gibi farklı elemanlardan yardım alınarak tamamlanır. Bu elemanlar genel anlamda eskiz kalemi ve eskiz defteri olmakla beraber bunların birçok çeşidi bulunmaktadır. Sanatçı kendini en iyi ifade edecek tasarım elemanları ile ön çalışmasını yani taslak tasarımını tamamlar. Tamamlandıktan sonra ortaya çıkan çalışma sonuç hakkında sizlere bilgi verir. İşte bu elemanlardan bazılarını ele alarak eskiz çiziminde kullanılan malzemeleri inceleyeceğiz.

Eskiz Defteri, Eskiz Kağıdı

Eskiz Defteri, Eskiz Kağıdı

Eskiz defteri, İngilizce karşılığı olan sketchbook olarak da çoğunlukla kullanılmaktadır. Bu defterler tasarımcıların ve sanatçıların oluşturacakları resimleri çizebilecekleri bir altlık görevi üstlenir. Genellikle yağlı kağıda sahip bu defterler tasarımcının altta yaptığı çizimi görmesine imkan verir. Böylece bir sonraki eskizinde tasarım yapan kişi beğenmediği veya hataya yol açacak bölümlerde değişiklikler yaparken beğendiği kısımları da tasarımına aynı şekilde taşıyabilir. Bu kağıtlar yağ bazlı olduğundan üzerinde çok çeşitli kalemlerle çizim yapılması mümkündür. Kaliteli yağlı kağıda sahip bir defter çizimlerinizin daha net ortaya çıkmasına yardımcı olur. Birçok boya ve kalem çeşidi ile çizimlerinizi renklendirmenize imkan tanır. Yağlı kağıtlı eskiz defterlerinin yanında dokulu kağıtlı eskiz defterleri de mevcuttur. Bu defterler boyama ile renklendirilecek çizimlere daha uygun olsa dahi eskiz defteri olarak da kullanılmaktadır. Karakalem çalışmaları, suluboya veya kuru boya çalışmalarınızı aynı yağlı kağıttaki gibi devam ettirmenize imkan verir. Son olarak da yağlı kağıt defterlerin yerine daha çok mimari çizim yapanların tercih ettiği eskiz kağıtları da bu çizimleri için kullanılmaktadır. Yapılan perspektif çizimleri, plan ve görünüşler bu yağlı kağıtlar üzerine çizilerek tasarlanır.

Füzen Kalem

Füzen Kalem

Diğer bir anlamı ile kömür kalemi doğal malzemelerle yapılmış kalemler içim kullanılmaktadır. Karakalem çalışması yapan birçok sanatçının ilk başvurduğu kalemler olan bu ürünler farklı sertlik derecesi ile resimlerin yapılmasına yardımcı olur. Kömürün işlenmiş haline verilen ad olan füzen çizim sanatında çokça tercih edilir. Perspektif, resim, mekan çalışmaları yapılırken genellikle bu kalemlere başvurulur. El ile tonlamalar yapılarak resme istenilen şekiller ve dokular verilir. Sertlik dereceleri orta, sert ve yumuşak olarak ayrılan bu kalemler hem kömür blokları olarak hem de kalem şeklinde bulunmaktadır. Elinizle bu blokları kullanabileceğiniz gibi versatil kalemlerin içerisinde kullanabileceğiniz çeşitleri mevcuttur. Füzen kalem ile yapılan çizimlerde tonlamaya yardımcı olan farklı boyutlarda kaynaştırıcı kalemler, hamur silgi, keçe malzeme kullanılmaktadır. Doğal bir malzeme olmanın yanında kaliteli bir ürünü seçmenizde fayda vardır. Kalemlerle uzun süreli çalışmalar yapılması bu ürünlere uzun süre maruz kalınması anlamına gelmektedir. Çizim yaptığınız her kalemde olacağı gibi kaliteli bir ürün vücudunuza zarar vermeyecek ve rahatlıkla çalışmanıza imkan verecektir. Doğru yüzeyde kullanılan doğru ve kaliteli kalemler ile istenilen sonucu yakalayan çizimler ortaya çıkar.

Dereceli Kurşun Kalem

Dereceli Kurşun Kalem

Günlük hayatta da çoklukla karşılaşılan kurşun kalemler farklı sertlik derecelerine ve koyuluk açıklık değerlerine sahiptir. Bu kalemlerin derecelendirmeleri H, B ve F harfleri ile gösterilir. Her çizim tekniğine göre farklı sertlik ve koyuluk değerine sahip kalemler tercih edilir. Mimari ve grafik çizimleri yapan tasarımcılar daha çok H grubu sert uçlu ve açık renkli kalemler kullanırken, resim yapan sanatçılar her kalemi kullanmakla beraber daha çok B grubu koyu renkli ve yumuşak uçlu kalemler kullanmaktadır. F harfine sahip kalemler orta derece sertlik ve orta derece renk değerine sahip günlük hayatta kullanılan kalemleri temsil etmektedir. Eskiz yapılırken çizilen teknik kullanılan materyalin değişmesine sebep olur. Yumuşak uçlu kalemler dağılma özelliği ile tonları verebilmekte daha başarılı olurken sert kalemler sınırları belli etme de daha iyi sonuç vermektedir. Füzen kalemler gibi karakalem çalışma yapan ressamların, mimarların, tasarımcıların dereceli kalemlere de ihtiyaçları olur. Eskiz kağıtları üzerinde veya defterlerde bu kalemler ile çizim taslaklarını hazırlar aynı zamanda boya ile renklendirilecek çizimlerin de altlıkları yine dereceli kurşun kalem ile hazırlanır.

Aydınlatma ve Sanguine Kuru Kalemleri

Aydınlatma ve Sanguine Kuru Kalemleri

Eskiz çalışmaları yapılırken dereceli kurşun kalemler ve füzen kalemler ile tonlamalar ve çizgiler üzerinden karakalem resimler elde edilir. Silgiler ve kaynaştırma kalemleri ile de istenilen dokular verilmiş olur. Ancak bunların yanında eski çağlardan beri kullanılan farklı tebeşir kalemleri bulunmaktadır. Bu kalemler siyahın yanında gerekli zamanlarda farklı tonlamaların yapılmasını sağlamaktadır. Eskiz çalışmaları yapılarken beyaz tonların sağlanmasında aydınlatma kalemi yardımcı olurken, kırmızı ve kiremit tonları için sanguine kuru kalemleri kullanılır. Eskiz çalışması deyince akla her zaman kurşun kalem çeşitleri ile yapılan tek tonlu çizimler gelse de birçok sanatçı hayal ettikleri tasarım ve resimleri çizime aktarırken farklı tonlara ihtiyaç duyarlar. Bu tonları kullanarak resmettikleri sahneyi ve detaylarını istedikleri şekilde ortaya koymuş olurlar. Resim teknikleri eskiz çalışmalarında da uygulanır böylece farklı eskiz çalışmaları üzerinden çıkacak sonuç gözlemlenir. Sanatçılar, ressamlar, mimarlar ve tasarımcılar eskiz çalışmasına önem vererek tasarımlarını daha iyi yapmaya çalışmaktadır. Tasarlamak ve hayal etmekle beraber çizime dökülen her resim kendi içinde bir süreçten geçer. Bu sürecin başlangıcı ise taslak çizimler yani eskizler olur.

Marker ve Çizim Kalemleri

Marker ve Çizim Kalemleri

Her seferinde üzerine basarak belirttiğimiz gibi her tasarımcı çizim veya eskiz yaparken farklı çizim teknikleri ve bunların gerektirdiği farklı materyallerden yararlanmaktadırlar. Mimarların kullandıkları kalem ve kağıt türleri farklı olurken, ressamların kullandığı veya moda ve endüstriyel tasarımcıların kullandıkları kalem ve kağıt türleri değişmektedir. Genel anlamda füzen ve kuru kalemler kullanılsa dahi dolma kalem ve markerlar da eskiz çalışmalarında sıkça kullanılmaktadır. Çizim kalemleri olarak da bilinen dolma kalemler mimarideki kullanımları ile öne çıkmaktadırlar. Aynı zamanda yine mimari çizimlerde fırça uçlu marker kalemler ile renklendirme tekniklerine başvurulması mümkündür. Moda tasarımı veya endüstriyel tasarım yapan sanatçılar için renkler ve tonları oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle tasarımcılar eskizlerinde dokuları ve hatları belirlemede renkli markerlara başvurur. Ortaya çıkacak resim için yapılan birçok eskiz çalışması rengi, dokusu tonu ile fikir aşamasının ilerletilmesine yardımcı olacak bir süreci içerir. Bu nedenle tasarımcılar için en önemli aşamalardan biri olmaktadır. Kalemi ile defteri ve boyalarıyla süreç tasarımcıyı sonuca ulaştırırken aynı zamanda yapılan işin başarısını arttırmaktadır. Eskiz çalışmaları tasarımın hatalardan kurtulup olması gereken resme ulaşmasına yardım etmektedir.