Serbest Çizim Eskiz Nedir? Eskiz Nasıl Yapılır?

Serbest Çizim Eskiz Nedir? Eskiz Nasıl Yapılır?

Görsel sanatlar ve mimarlık gibi alanlarda eskiz kavramının önemi büyüktür. Eskiz çizimleri, Türkçe’de taslak olarak bilinir. Ancak taslaktan daha fazla anlam içerir. Bir düşünceyi veya hayali kâğıda aktarmak için eskiz çizimini kullanabilirsiniz. Bu sayede aklınızdaki her düşünceyi somut bir hâle getirmeniz mümkün olur.

Eskiz yapmanın temel amacı, zihindeki fikirlerin görselleştirerek kaydedilmesidir. Bu sayede tasarımlarınızı başka kişilere ya da işlere aktarabilir, çalışmalarınızı geliştirebilirsiniz. Eskiz çalışması, oluşturduğunuz taslakların unutulmasını da engeller. Orijinal çalışmaya geçmeden önce ön hazırlık yapabilir, çok daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Yazının ilerleyen kısımlarında eskiz ne demek sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Eskiz Ne Demek? Eskiz Nedir?

Eskiz Ne Demek? Eskiz Nedir?

Eskiz nedir sorusunu cevaplamak için bu çizim türünün kökenine inmek gerekir. 18. ve 19. yüzyılda adını sıkça duyuran eskiz, başlı başına bir sanat dalı olmuştur. Fransızca’dan dilimize geçen bu terim, genel hatları ile taslak ve müsvedde gibi anlamlara gelir. Farklı bir tanımla, ileriki zamanlarda tamamlanması planlanan bir işin taslağını el yordamıyla çizmektir. Eskiz, birden fazla amaca yönelik çözümler sunan bir tekniktir. Sanatçı, hayal ettiği bir eseri ya da düşünceyi taslak hâlinde kâğıda dökebilir. Bu sayede oluşturulması planlanan eserin ana hatlarıyla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

Taslak amacıyla kullanılan eskiz çizimi, tek başına sanat eseri de olabilir. Özellikle dünyaca ünlü sanatçıların oluşturduğu eskiz örnekleri, çeşitli müzelerde sergilenir. Bu tip eskizler, sanat ve mimarlık alanına ilgi duyan her kişi için ilham kaynağı olur.

Eskiz Çizimi için Başlangıçta Gerekli Malzemeler

Eskiz Çizimi için Başlangıçta Gerekli Malzemeler

Sanat eseri oluşturmak, eğlenceli olduğu kadar özen isteyen çalışmalardan bir tanesidir. Kaliteli sonuçlar elde etmek için doğru planlamalar yapmanız tavsiye edilir. Planlama aşamalarından ilki ve en önemlisi eskiz olarak bilinir. Bu sayede aklınızda bulunan ya da gördüğünüz tüm eserleri somut bir hâle getirebilirsiniz.

Eskiz çizimi, kâğıda yapılan deneme çizimleri olarak bilinir. Karalama yönteminin kullanıldığı bu uygulamada çeşitli malzemelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz malzemeler arasında eskiz kalemi ve defteri yer alır. Genellikle karakalem çalışmaları için kullanılan bu malzemeler, belirli özelliklere sahiptir. Dilerseniz A5 eskiz kâğıdına sahip not defteri modellerine göz atabilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı kalınlıklarda çizgiler elde etmek için 3B, 2B, HB ve 2H gibi dereceli kalemleri tercih edebilirsiniz. Eskiz çizimleri, standart boyutlardaki kâğıtlarla ve tükenmez kalemlerle de yapılabilir. Kişisel tercihlerinize göre dilediğiniz modelleri seçmeniz mümkündür.

Eskiz Nasıl Yapılır? Eskiz Çizim Teknikleri Nelerdir?

Eskiz Nasıl Yapılır? Eskiz Çizim Teknikleri Nelerdir?

Eskiz çizim teknikleri sayesinde tasarım sonlanmadan çizimdeki hataları görebilir, düzeltme imkânı elde edebilirsiniz. Bu aşamada eskiz seti modellerine göz atmak mümkündür. Set içerisinde dereceli kalemler,defter, hamur silgi, kömür kalem ve kalemtıraş gibi malzemeler yer alır. İçerikler, tercih edeceğiniz modele göre değişkenlik gösterebilir.

Eskiz çizimi yaparak tasarımların hazırlık şeması çıkarılabilir. Eskiz defteri üzerine çizdiğiniz şema, tasarımın gerçek hatlarını oluşturmanıza yardımcı olur. Örneğin portre çizimi yapmak isteyen kişiler, dereceli kalem yardımıyla çizim tekniğine uygun eskizler yaratabilir. Mimari eskizlerde ise uymanız gereken kurallar daha esnektir. Genellikle karakalem tekniğinin kullanıldığı eskizler, aklınızdaki hikayeyi tam olarak yansıtmanızı sağlar.

Eskiz, grafik tasarım alanında da oldukça etkilidir. Logo çalışması yaparken aklınızdaki modeli kâğıda aktarabilir, ardından bilgisayar ortamında gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz. Eskiz nasıl yapılır sorusunun cevabı ise bu şekilde açıklanabilir. Eskiz tekniğinde kullanabileceğiniz ürünler Trendyol’da mevcuttur.