Fanusta Balık Beslemek: Fanus Balıkları Nelerdir?

Fanusta Balık Beslemek: Fanus Balıkları Nelerdir?

Fanus; küre formunda, üst tarafında bir açıklığı bulunan ve ince camdan üretilmiş özel kavanozdur. Fanusun içinde sukulent gibi bitkiler kullanılarak çeşitli özel tasarım küçük bahçeler yapılabilir. Fanuslar zaman zaman balık beslemek için de kullanılır. İçi su dolu fanusa yerleştirilmiş bitkiler arasından parıltılı görünüme sahip bir balığın hareket etmesi ortamın enerjisini de yükseltir.

Fanusta balık beslemek düşünüldüğü kadar pratik ve kolay değildir. Fanuslar, akvaryumlara kıyasla daha kısa zaman aralıkları ile bakım gerektirir. Balıkların da bu küçük ortama ayak uydurabilen türler olması önemlidir. Fanusta balık bakımının püf noktalarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Fanusta Yaşayan Balık Türleri Nelerdir?

Fanusta Yaşayan Balık Türleri Nelerdir?

Beta, fanus balıkları içerisinde ortama ayak uydurma kapasitesi yüksek olan bir tür olarak bilinir. Kavgacı siyam olarak da bilinen balıkların doğal habitatı; sığ dereler, pirinç tarlaları ve durgun sazlık bölgelerdir. Beta balıklarının oksijeni az olan ortamlarda yaşayabilmesinin en önemli nedeni solunum sisteminin labirentli olmasıdır. Solungaçların hemen üzerinde bulunan labirent şeklindeki odacıkları çevreleyen kan damarlarında oksijen alışverişi sağlanır. Böylece balığın oksijen ihtiyacı giderilmiş olur. Beta balığı, fanusta yaşarken de ihtiyaç hâlinde havadan oksijen alıp hayatına devam edebilir.

Japon balığı fanusta yaşayabilen türler arasında yer alır. Aslında fanus, bu hayvanlar için geçici bir beslenme yeri olarak düşünülmelidir. Balığın, hayatını sağlıklı şekilde sürdürebilmesi için bol oksijene ve suya ihtiyacı vardır. Fanusta yaşayan küçük balıklardan biri de lepistestir. Küçük bir tür olan lepistes, fanusta yaşayabilen balıklar arasındadır. Ancak bu balıklar çok hızla ürer. Bu nedenle kısa süre içinde büyük bir akvaryum ihtiyacı doğabilir.

Fanusta Balık Bakımı Nasıl Yapılır?

Fanusta Balık Bakımı Nasıl Yapılır?

Fanusta balık bakımı, akvaryum ile kıyaslandığında nispeten daha zordur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ilk nokta balık seçimidir. Seçilen türün özellikleri de iyi bilinmelidir. Aksi hâlde balıklar için yaşanabilir bir ortam yaratmak mümkün olmaz. Buna örnek olarak hızla üreyen lepistes balıkları verilebilir. Akvaryum alma imkânınız yoksa fanusta bakmak için lepsites tercih etmemelisiniz.

Fanusta bakılan balıkların iki önemli ihtiyacı vardır: Oksijen ve temizlik. Fanus içindeki ortam tazelenirken şehir şebekesinden gelen suyun kullanılması doğru değildir. Fanus için en az 3 gün dinlendirilmiş içme suyu kullanılması önerilir. Fanus balıkları bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de temizliktir. Fanusun temizliği 2-3 günde bir olmalıdır. Balıkların dışkılarının fanusun içine yapışması suyun kısa sürede kirlenmesine yol açar. Suyun kirlenmesi ortamın termal dengesini bozar. Bu da balıkların sağlığını olumsuz etkiler.

Fanusta Balık Bakmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Fanusta Balık Bakmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Balıkların beslenme zamanları her gün aynı saatte olmalıdır. Beslenme rutini için akvaryum balık yemi çeşitleri arasından fanustaki canlının türüne göre seçim yapabilirsiniz. Yemi fazla verdiğinizde balıkların dışkılama oranı artar. Bu da suyun daha hızlı kirlenmesine ve oksijen miktarının düşmesine neden olur. Ayrıca dışkıdaki nitrat balık için zehirleyicidir. Balığın ağız yapısına uygun olarak seçilen yemin, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere az miktarlarda verilmesi önerilir.

Fanus camında biriken kirler, hiç deterjan değmemiş bir süngerle silinerek temizlenebilir. Bu işlem yapılırken balığın kendi suyu eşliğinde derin bir kaba alınması önemlidir. Değişimde kullanılacak suyun en az 3 gün dinlendirilmiş olması gerekir. Fanustaki suyun balıklara uygun hâle getirilmesi için kullanılması gereken akvaryum ürünlerinin miktarı, toplam sıvı hacmine göre çok daha az olmalıdır. Fanusta balık bakmak için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm akvaryum ürünlerini Trendyol üzerinden birkaç tıklama ile satın alabilirsiniz.