Bellek Nedir?

Bellek Nedir?


Teknolojik cihazların hayatımız büyük bir yeri var. Teknolojik gelişmelerdeki artış, bu cihazların güçlendirilmesi ve kapasitelerinin büyütülmesi zorunluluğu ortaya çıkarır. Hafıza arttıran ürünler sayesinde teknolojik cihazlarının kapasitelerini genişletmek mümkün olur. Bu ürünler dijital dünyadaki saklama alanlarımızdır. Kullanılacak alana ve ihtiyaca göre çeşitlilik gösterirler. Kişisel ve profesyonel kullanımlar için uygun olarak üretilen çok çeşitli bellek türleri mevcuttur. Depolama alanı alternatifleri teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün çeşitlenir. Böylelikle herkes ihtiyacını karşılayan cihazlara sahip olabilir. Elbette bu ürünleri alırken dikkat edilmesi gereken ve incelenmesi gereken çeşitli kriterler de mevcuttur. Bellek türleri ve özellikleri hakkında merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

 Bellek Nedir?

Bellek Nedir?


“Bellek nedir?” sorusu sıkça sorulur. Bunun sebebi kelimenin birden çok anlama gelmesidir. Bellek basitçe hafıza demektir. Bu terim aynı zamanda bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazlarda depolama alanı anlamına gelir. Bilgisayarların sahip oldukları bellek geçici bir veri depolaması sağlar. Cihazın güç bağlantısı kesildiğinde girilen bilgiler kaydedilemez. Bu tür depolamaya RAM yada rastgele erişimli bellek denir. Bu sebeple bilgisayar gibi cihazlarda veri ve programların daha uzun süreli korunup saklanması için sabit disk kullanılır.


Bilgisayarlardaki sabit disklerin saklama alanının yetmemesi durumunda ek cihazlar kullanılarak bu alan büyütülür. Bellekler de tam bu noktada devreye girer. Kapasite, bu ürünlerde fiyatı belirleyen en önemli kriterdir. Bilgisayar ve telefon gibi cihazlar satın alırken de sabit diskin sahip olduğu hafıza kapasitesi yine fiyatta önemli bir değişiklik yaratır.

 Kullanım Amacına Göre Bellek Çeşitleri Nelerdir?

Kullanım Amacına Göre Bellek Çeşitleri Nelerdir?


Kullanım amacına göre çeşitli boyutlarda ve kapasitelerde bellek türleri bulunur. Bu çeşitlilik temelde kullanım amacından kaynaklanır. “USB bellek nedir?” sorusunun sıkça merak edilmesinin asıl sebebi de budur. Kolay taşınabilir ve nispeten küçük kapasiteli bu ürün depolama ürünleri içerisinde en çok bilinen türdür. Kişisel kullanımdan iş dünyasına kadar her yerde bu ürüne rastlamak mümkündür. 8, 16, 32 GB gibi kapasite seviyeleri, flash disklerin depolama alanları içerisinde en sık rastlanılan değerlerdir. USB biçimli depolama çeşitleri, akıllı cihazlar ve bilgisayarla uyumlu girişlere sahiptir.


Flash disk dışında diğer depolama türleri; ROM, RAM, SRAM ve ön bellek olarak sıralanabilir. Teknolojik cihazlarda depolama, saklama ve koruma amacıyla tüm bu ürünlere ihtiyaç duyulur. Bu kavramlara dair “Bellek RAM nedir?” sorusu sıkça sorulur. Bellek RAM, bilgisayardaki ana hafızadır. RAM kapasitesinin yetmediği yerlerde ek desteğe ihtiyaç duyulur. Bellek alanını artırmak için kullanılabilen ek depolama cihazlarına hard disk denir.

Bellek Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bellek Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Hafıza ürünleri alırken dikkat edilmesi gereken temel nokta kavramları doğru bilmektir. “Bellek kartı nedir?” gibi ürün bazında soruların yanı sıra MG ile GB arasındaki farka dair merak edilenler de hayli fazladır. Bu kısaltmalarla ürünün veri depolama kapasitesi ifade edilir. Hâliyle bu birimler ürün tercihi yaparken büyük önem taşır. Küçükten büyüğe doğru; kilobayt(KB), megabayt(MG), gigabayt(GB) ve terabayt(TB) şeklinde sıralanır.


Ürünün nerede ve ne amaçla kullanılacağı da önemlidir. Örneğin, bireysel kullanım için ortalama kapasitede bir USB tüm ihtiyaçlara rahatlıkla yeter. Bunun yanında şirket çalışmaları ve veri depolama için daha kapsamlı hafıza arttırıcı ürünler gerekebilir. Depolama ürünü alırken kullanım şekli de önemli bir noktadır. Portatif yapılı haricî diskler kolaylıkla taşınabilir. Sabit diskler ise sürekli kullanımla devamlılık sağlar; ama bu ürünlerin taşınabilme özelliği bulunmaz. Tüm ihtiyaçlara uygun bellek çeşitlerine Trendyol üzerinden birkaç tıklamayla ulaşabilir ve seçtiğiniz ürünü anında satın alabilirsiniz.