Flip Flop Nedir?

Flip Flop Nedir?

Flip flop devresi nedir sorusunun cevabı sıklıkla merak ediliyor. Flip flop devresi, giriş kısımlarında çift çıkışa sahip olan elektronik elemanlar olarak tanımlanıyor. Flip flop devre tasarımı incelendiğinde hem değişken giriş hem de farklı çıkış değerlerinden oluştuğu görülüyor. Flip flop devresi malzemeleri nelerdir? gibi devre yapımına ilişkin sorularla ilgili detaylar aşağıda yer alıyor.

Flip Flop Devresi Nasıl Çalışır?

Flip Flop Devresi Nasıl Çalışır?

Lojik kapılar kullanılarak oluşturulan bellek elemanları olarak tanımlanan flip flop devresi, çift kararlı yapısı ile dikkat çekiyor. Flip flop devresi çalışma prensibi incelendiğinde, dolumu tamamlanan kondansatörlerin akım geçişini engelleyerek bağlı bulundukları NPN transistörler üzerinden değil; transistörün beyz bacağından şarj olmasına olanak sağlıyor. Devrelerin kurulumunda ideal model olarak alınan flip flop devresinde bir kondansatörün diğerinden önce şarj olmasından dolayı gerçekte bakıldığında ideal model olarak sayılmıyor. Flip flop devresi giriş ve çıkış durumları birbirlerine bağlı olarak hareket ediyor. Örnek vermek gerekirse, devre girişlerine uygulanan sinyalde herhangi bir değişim meydana gelmediği sürece çıkış durumunda da değişiklik gözlenmiyor. Flip flop devre şeması incelendiğinde ise, her bir flip flopun saat girişine sahip olmakla beraber; devrelerde bulunan çıkışlar belirttiğimiz sinyal durumuna göre değişiyor. Gündelik yaşamdan bildiğimiz tahterevalli ile flip flop devresi mantığı birbirine benziyor. Tahterevallinin her iki uçlarında da farklı ağırlıklar olmakla beraber; iniş çıkış sırasında ağırlıkların sırasıyla yer değiştirdiği görülüyor.

Flip Flop Devresi Malzemeleri Nelerdir?

Flip Flop Devresi Malzemeleri Nelerdir?

Çalışma prensibi ile tahterevalliyi anımsatan flip flop devresi kurulumunda kullanılan çeşitli malzemeler bulunuyor. Flip flop devresinin oluşturulması sırasında 2 adet 220 ohm direnç, 2 adet 47 ohm direnç, 2 adet 10uf–16V kondansatör ve 2 adette BC237 transistör kullanıldığı görülüyor. Çift kararlı yapıya sahip olan flip flop devresinin oluşturulmasında sıraladığımız malzemeler kullanılıyor. Yukarıda belirtildiği üzere 2 adet alınması gereken kondansatörün sırasıyla şarj edilmesi söz konusu oluyor. İlk kondansatörün şarjının tamamlanmasıyla diğerinin şarj olabilmesi için iletimi kesiliyor. Flip flop devre elemanları arasında bulunan 220 ohm direncin; kırmızı, kırmızı, sarı ve altın rengine sahip olduğu görülüyor. Aynı şekilde devre elemanlarından bir diğeri olan 47 kohm direnç ise; sarı, mor, turuncu ve altın rengiyle biliniyor. Flip flop baskı devre malzemelerinden sonuncusu ise, transistör olarak biliniyor. Yarı iletken yapıya sahip olan ve gerekli olduğunda anahtarlama elemanı olarak kullanılan transistör ise, sinyali yükselterek hem gerilim hem de akım kazancı elde edilmesini sağlıyor.

Flip Flop Devresi Yapımı

Flip Flop Devresi Yapımı

Çalışma mantığından, tanımından ve kurulumunda kullanılan malzemelerden bahsettiğimiz flip flop devresi yapımına ilişkin de bilinmesi gerekenler bulunuyor. Yukarıda belirtilen malzemelere ek olarak; 1 adet kırmızı led lamba, 1 yeşil led lamba, 1 adet 5×10 cm boyutlarına sahip bakır plaket, S veya M baskı devre kalemi, ütü, keski araçları, asit ve perhidrol, lehim ve havya gibi malzemeler flip flop devresi yapımında kullanılıyor. Led lamba kullanılarak oluşturulan flip flop devresinde çalışma prensibinden hareketle her iki led lambanın aynı anda yanmadığı görülüyor. İlk lambanın sönmesiyle beraber diğer lamba etrafına ışık vermeye başlıyor. Flip flop devresi içerisine yerleştirilen kondansatörlerin bataryadan iletilen akımla dolduğu anlaşılıyor. Kondansatörlerin dolumunun tamamlanmasıyla beraber sırasıyla transistörler de devreye giriyor. Kolay flip flop devresi yapımı için pertinaks bireyler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Hobi amaçlı da kullanılabilen flip flop devresi sayesinde bireylerin hem aktif hem de pasiflik durumunu incelemeleri mümkün oluyor. Sizlerde flip flop devresi oluşturmak istiyorsanız, gerekli malzemelere Trendyol üzerinden erişebilirsiniz.