Flüt Çalma Aşamaları Nelerdir?

Flüt Çalma Aşamaları Nelerdir?

Flüt çalmak, flütü tutuş şekli, kavranması ve üfleme tekniğini öğrenmek ile başlar. Flüt, yanlış öğrenilmeye çok müsait bir müzik aleti olduğundan bol bol pratik yapılmasına ihtiyaç duyulan bir enstrümandır.

Küçük yaşlarda okullarda öğretilmeye başlanan flüt çalma, kolaylıkla öğrenilebilen ancak zaman isteyen bir uğraştır. İlk aşamada doğru bir şekilde flüt tutmayı öğrenmek, adım adım profesyonelliğe ilerlemek için temel gerekliliklerdendir. Doğru bir flüt tutuşu için rahat bir beden pozisyonu almak da önemlidir.


Öncelikle rahat bir yere oturarak arkanızı yaslayın ve derin nefes alın. Parmaklarınızı notalar üzerinden gezdirirken fazla germeyin. Ellerinizi rahat kullanarak istenmeyen notaların çalınmasının ve parmakların açılıp kapanmasında yaşanacak ritim problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

Flüt en kolay nasıl çalınır? Aslında işin özü rahat olmaktır. Ancak elzem konulardan bir tanesi de elin flüt üzerindeki duruşudur. İşe ilk olarak üç parmağınızı üstteki üç deliğe yerleştirmek ile başlayın. Her flütün arkasında muhakkak bir tane arka delik bulunur. O deliği de kapattıktan sonra geri kalan parmaklarınızı alttaki deliklere yerleştirebilirsiniz.

Bunları yaptıktan sonra üfleme kısmına geçebilirsiniz. Üfleme esnasında her nota için dişler ile damak arasına dil vuruşu yapmanız gerekmektedir. Üfleyişin tamamen doğru sesi çıkarması için elbette diyaframın güçlü olması; değilse de güçlendirmek için üzerinde çalışılması lazımdır. Diyaframı geliştirmek için daha pratik olan blok flüt ile başlayabilir.

Flüt Notaları Nelerdir?

Flüt Notaları Nelerdir?

Tüm müzik aletlerinde olduğu gibi iyi flüt çalmak da notaları bilmekten geçer. Bilindiği gibi müzik üretirken kullanılabilecek toplam 7 adet nota bulunmaktadır. Bu notalar do, re, mi, fa, sol, la, si olarak adlandırılır. Notalar kalından inceye doğru; do-re-mi-fa-sol-la-si-ince do iken inceden kalına doğru; ince do-si-la-sol-fa-mi-re-do şeklinde dizilir. Flüt nasıl çalınır notaları için başlangıç niteliğinde aşağıdaki yöntemleri izleyebilirsiniz.


Flüt notalarına basarken elimizin nasıl olması gerektiğine gelin hep birlikte bakalım.

Si: Arka delik ve ilk delik kapatılır.

İnce do

: Arka delik ve sadece ikinci delik kapatılır.

İnce re: Sadece ikinci delik kapatılır.

La: Arka delik, birinci delik ve ikinci delik kapatılır.

Sol: Arka delik ve ilk üç delik kapatılır.

Fa: Arka delik ve ilk dört delik kapatılır.

Mi: Arka delik ve ilk beş delik kapatılır.

Re: Arka delik ve ilk 6 delik kapatılır.

Do: Tüm delikler kapatılır.

Si bemol: Arka delik ve birinci, üçüncü, dördüncü delikler kapatılır.

Flüt Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Flüt Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?


Flüt çeşitleri geçmişten günümüze kadar çok geniş bir skalada farklılık göstermiş ve gelişmiştir. Buna göre de özellikleri değişmeye başlamış, kendine farklı kullanım alanları bulmuştur. Gelin hep beraber bu çeşitlere ve özelliklerine bir göz gezdirelim.

Blok flüt: 13 deliğe sahip, en bilinen flüt çeşididir. Genelde ilkokul döneminde popüler olmuştur. Plastik veya ağaçtan yapılabilmektedir. Pikolo, soprano, alto, tenor gibi ses rengine göre ayrılmış modelleri de bulunmaktadır.


Yan flüt: Profesyonel olarak en çok kullanılan flüt çeşididir. İlk materyali ağaç olsa da zaman içerisinde üretiminde gümüş ve altın barındıran materyaller de kullanılmıştır. Genel kullanımda standart bir flüt 67 santim uzunluğa ve 1.9 santim çapa sahip olmaktadır.


Pan Flüt: Geçmiş çağlardan beri kullanılan bir üflemeli çalgı olan pan flüt, yan yana bağlanmış borulardan meydana gelmektedir. Bu borular genelde ahşap veya kilden yapılmaktadır. Dünyanın her yerinde, farklı özellikleri bulunan pan flütlere rastlayabilirsiniz.


Melodika flüt: Melodika flüt, üflemeli olmasının yanında üzerindeki piyano tuşlarıyla farklı bir kullanım sağlamaktadır. Diğer flüt çeşitlerine nazaran daha karmaşık bir yapıya sahiptir.