Lezzetli Yemek Sanatı Gastronomi Nedir?

Lezzetli Yemek Sanatı Gastronomi Nedir?

Gastronomi, son yıllarda adı sıklıkla duyulan bir terimdir. Çeşitli üniversitelerde bölümü olan ve dersi verilen bu terimin ne olduğuyla ilgili soru işaretleriniz olabilir. Yazımızı okumaya devam ederek terim hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olabilirsiniz. Peki gastronomi nedir?

En temel ifadeyle bu terim, yiyecek ve içecek kültürünün hem bilim hem de sanatla buluşmuş hâlidir. Gastronomi; yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, iyi yeme bilimini, yiyecek sunma sanatını ve belirli bölgelerin pişirme tarzlarını inceler. Pratik ve teorik olmak üzere iki farklı türü bulunur. Mutfağa girmeden önce yemek kitaplarındaki tarifleri incelemek, teorik bir eylemdir. Pratik ise eyleme geçtiğiniz andan itibaren başlar.

Gastronomi ve Aşçılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gastronomi ve Aşçılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sadece mutfağa girip lezzetli yemek hazırlamak, bu alana ait bir durum değildir. Çok kalabalık yerlere ve üstesinden gelinmesi zor organizasyonlara yemek hazırlasanız bile bir gastronom değilsinizdir. Bu noktada aşçı ve gastronomu birbirinden ayırmak gerekir. Gastronomi ve aşçılık arasındaki fark nedir sorusu, alanların sahip olduğu genişlikle örneklendirilebilir. Örneğin bir aşçı, yemek pişirip sunmayı öğrenirken gastronom, damak tadı ve zevki ön plana çıkarmalıdır. Gastronomi bölümü 4, Aşçılık ise 2 yıllık bir eğitim sürecine sahiptir.

Aşçılık, gastronominin kısa bir özeti gibidir. Mutfak hakkında çok daha detaylı bilgiye sahip olmak isteyen kişiler bu özelliği sayesinde gastronomi eğitimi almayı tercih eder. Bu terimin aslında sanatsal bir eylem olduğunu gastronomi belgesi bulunan tesislere giderek pekiştirebilirsiniz. Kafanızda gastronomi belgesi nedir gibi bir soru işareti oluşabilir. Bu belge, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yemek kültürünü turizmin unsuru hâline getirip ülkeye katkıda bulunan işletmelere verilir.

Dünyadaki Gastronomi Şehirleri Hangileridir?

Dünyadaki Gastronomi Şehirleri Hangileridir?

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, dünya çapındaki şehirlerin işbirliğini desteklemek amacıyla içerisinde gastronominin de bulunduğu bazı kategorilere sahiptir. Dünyaca kabul görmüş tescilli şehirlerden dikkat çekenleri, şu şekilde sıralanabilir:

  • Burgos ve Denia (İspanya)
  • Alba ve Parma (İtalya)
  • Östersund (İsveç)
  • Bergen (Norveç)
  • Gaziantep ve Hatay (Türkiye)
  • Zahle (Lübnan)
  • Phuket (Tayland)
  • Tsuruoka (Japonya)
  • Rasht (İran)
  • Jeonju (Güney Kore)
  • Belem, Paraty ve Florianopolis (Brezilya)
  • Ensenada (Meksika)
  • Tucson ve San Antonio (ABD)
  • Cochabamba (Bolivya)

Yukarıdaki şehirler haricinde listeyi devam ettirebilmek de mümkündür. Çin’in Macau, Schunde ve Chengdu şehirleri de meşhur mutfaklarıyla tescillenmiştir. Ayrıca Panama City’nin yanı sıra Kolombiya’yı temsil eden Buenaventura ve Popoyan şehirleri de gastronomik açıdan bir hayli meşhurdur. Liste içerisinde kendine yer bulan şehirler, sadece yaptıkları yemeğe göre seçilmez. Mutfağın yanı sıra gıda ve tarım alanlarında yaptıkları çalışmalar sayesinde listeye girmeye hak kazanmışlardır.

Türkiye'de Katılabileceğiniz Gastronomi Festivalleri

Türkiye'de Katılabileceğiniz Gastronomi Festivalleri

Gastronomi turizmi, ülkeler için önemlidir. Yöresel yemeklerin ön plana çıktığı bu turizm çeşidinde bölge halkıyla turistlerin arasında bağ kurulması sağlanır. Gastronomi festivaline giderek yemeğin yapılışını izleyebilir ve tadım yapabilirsiniz. Sunduğu olanaklar sayesinde gastronomi, turistleri memnun ederek ülke turizmine de büyük oranda katkıda bulunur. Zengin mutfağıyla adını tüm dünyaya duyurmuş olan Türkiye’de de bu alanla ilgili çeşitli festivaller düzenlenir. Buna göre Türkiye’deki bilinen bazı festivalleri bölgelerine ayrılmış şekilde aşağıda inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de yer alan tüm festivalleri inceleyebilir, dilediğinize gidip yöre mutfağının eşsiz lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz. İlginizi pratiğe dökmek istiyorsanız şef bıçağı ve aşçı önlükleri gibi ihtiyaçlarınızı Trendyol’da satın alabilirsiniz.