Glayör Çiçeği En İyi Nasıl Yetiştirilir?

Glayör Çiçeği En İyi Nasıl Yetiştirilir?

Glayör ya da diğer adıyla glayöl çiçeği, ismini gladyatör kelimesinden alıyor. Zarif ve narin yapısının yanında güçlü yapraklara sahip olan çiçek, kılıcı andıran görünümü nedeniyle gladyatöre benzetiliyor. Yaz aylarında açan görkemli çiçekleriyle dikkat çeken glayöl çiçeği anlamı ise içten duygular olarak karşınıza çıkıyor. Peki glayör çiçeği nasıl yetiştirilir ve çoğaltılır? Glayöl çiçeğini nasıl yetiştireceğinize dair pek çok farklı bilgi elde edebilir ve kullanabilirsiniz.

Glayör Çiçeği Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Glayör Çiçeği Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Zor koşullara karşı dayanıklılığıyla bilinen glayöl çiçeği ‘’kuzgun kılıcı’’ olarak da adlandırılır. Sıcak havalara karşı dayanıklılık gösterebilen glayöl, ağustos ayında dahi bir hafta boyunca çiçeklerini koruyabiliyor. Çiçekleri iki-dört metre arasında boy verebilen başaklar üzerinde açıyor. Glayör çiçeği; turuncu, sarı, kırmızı, mor, pembe ve beyaz gibi birçok renge de sahip olabiliyor. Topraktan çıkışı bir hayli zor olan glayör çiçeğinin yetiştiriciliği de zahmetli olabiliyor, fakat verdiği rengarenk görünümle bahçenizi renklendirerek eşsiz bir atmosfer oluşturuyor.

Glayöl çiçeğinin çoğaltılması ise tohum yöntemiyle zorlayıcı bir hale gelebilmektedir. Bu nedenle glayör çoğaltmada hazır yetiştirilmiş çiçeklerin kullanılması oldukça popüler bir teknik olarak karşınıza çıkıyor. Soğanlı bir bitki olan glayör çiçeği, yaz aylarında yavru soğanlar oluşturur. Bu soğanların topraklanması ise yeni glayöl çiçeklerinin yeşermesine yardımcı olur ve yaz mevsimlerinde çiçeklerin verdiği tohumlar da glayör çiçeği çoğaltma için kullanılabilir.

Glayör Çiçeği Bakımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Glayör Çiçeği Bakımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Glayöl çiçeği bakımı için dikkat edilmesi gereken belirli adımlar bulunuyor: toprak seçimi, ışık ihtiyacı, yaşam alanı ve su ihtiyacı. Bahçede ve saksıda bakmaya uygun olan glayör çiçeği için çapı minimum 40 cm olan saksılar tercih ediliyor. Saksının derinliği ve drenaj delikleri de oldukça önemlidir. Drenajın etkili bir şekilde gerçekleşmesi için saksının dibine çakıl taşları yerleştirebilirsiniz.

Yaz aylarının bitmesi ile çiçek formunu kaybeden çiçeğin soğanlarını saksıdan ayırarak kışın soğuktan donmasını da engelleyebilirsiniz. Gübreli toprak kullanımı, glayöl çiçeği bakımının önemli noktaları arasında yer alıyor. Gübreli toprak, çiçeğin güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyor. Gübreleme işlemi için kompost yöntemi de kullanılabiliyor. Glayöl çiçeği yaz aylarında çiçek açar ve bu nedenle güneşi sever. 10-25 derece arasında en iyi gelişimi gösterir. Glayöl çiçeğinin dengeli bir sıcaklıkta büyümesi sağlanmalıdır. Su ve hava ihtiyacı ise dayanıklı glayöl çiçekleri için oldukça zahmetsizdir. Toprak seçmeyen glayör çiçeği, toprağının nemli kalması halinde sağlıklı bir şekilde büyür. Esintili bir ortam, nemli bir toprak ve yeterli güneş alabileceği bir konum glayöl çiçeği için en uygun mekan olarak tarif edilebilir.

Glayör Çiçeği Ne Zaman Açar?

Glayör Çiçeği Ne Zaman Açar?

Alttan yukarı uzayan çiçeklere sahip olan glayör bitkisi kış uykusuna yatar ve yazın gelmesiyle uyanır. Bahçe ve balkonda yetiştirmek için uygun olan bitki, kesme çiçekçilik sektöründe de oldukça ünlüdür. Peki, glayöl çiçeği ne zaman açar? Sıcak havaların etkisini göstermeye başlamasıyla glayöl çiçeği de yavaş yavaş uyanmaya başlar. Çiçeklerini ise iki-üç haftanın ardından gösterir. Oldukça dayanıklı bir bitki olan glayöl, sıcak ağustos ayı boyunca renkli çiçeklerini korumayı başarır. Bol güneşli ve esintili ortamlarda glayör çiçekleri daha verimli bir şekilde çiçek açar.

Gübreli toprak kullanımı ve toprağın nemli tutulması da çiçek açma sürecini hızlandırır. Soğuk havalarda çiçeğin soğanları sökülerek kuru bir ortamda muhafaza edilmeli ve yazın tekrar dikilmelidir. Soğan üzerinde mantar oluşumunu önlemek için çeşitli bitki ilaçları kullanılabilir. Oldukça kolay bir bakım rutinine sahip olan glayöl çiçeğinin yaz aylarınızı renklendirmesine izin verin. Tohum, gübre ve bitki ilaçları gibi çiçek malzemelerine Trendyol’dan ulaşabilirsiniz.