Konumlama Sistemi GPS Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Konumlama Sistemi GPS Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların hayatını kolaylaştıran yeniliklere imza atılmıştır. GPS de bu yeniliklerden biridir. İngilizce’de ”Global Positioning System” teriminin baş harflerinden oluşan GPS, küresel konumlama sistemi olarak bilinir. ABD Savuma Bakanlığı tarafından geliştirilen sistem, yörüngede dönen 24 adet uydudan oluşur. Bu uydular, düşük güçte sinyaller yayar. Yeryüzünde bulunan GPS alıcıları ise bu sinyalleri bünyesinde toplar. Kişilerin ya da nesnelerin konumlarını anlık olarak belirler.

GPS, ilk olarak askeri amaçlar için üretilmiştir. Üstün başarı sağlayan GPS, 1980’li yıllardan itibaren sivil kullanıma açılmıştır. Yazının ilerleyen kısımlarında GPS ne demek? ve GPS ne işe yarar? gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

GPS Nedir? GPS Ne İşe Yarar?

GPS Nedir? GPS Ne İşe Yarar?

GPS sistemi, uyduları kullanarak dünya üzerindeki bir konumu belirlemeye yardımcı olur. Konum hassasiyetini başarılı bir şekilde yapan sistem, insanların günlük hayatında önemli bir yere sahiptir. Başta araç takip sistemleri ve akıllı telefonlar olmak üzere pek çok yerde kullanılır. Bu sistemde sinyallerin belirlenmesi için uydulardan yardım alınır. Yörüngede bulunan 24 adet uydunun 18’i aktif şekilde çalışır. Geri kalan 8 tanesi ise yedek uydulardır. GPS nedir? sorusunun cevabı da bu şekilde açıklanabilir.

GPS, yeryüzüne düzenli olarak kodlanmış bilgi yollar. Bu sayede dünya üzerindeki bir konumu rahatça tespit edebilir. GPS, yenilikçi teknolojiyle birlikte pek çok özelliği de bünyesine katar. Akıllı cihazlarda ve araçlarda kullanılarak insanların hayatını kolaylaştırır. Özellikle daha önce bulunmadığınız bir yere giderken kaybolma riskini sıfıra indirir. Seyahatlerin çok daha keyifli ve güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

GPS Teknolojisi Nasıl Çalışır?

GPS Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Dünya üzerindeki GPS alıcıları, yörüngedeki GPS uydu cihazlarına sinyal gönderir. Kodlanmış bilgiler, eş zamanlı olarak uydu cihazlarından alıcılara aktarılır. Bilgiler hızla çözümlenerek yükseklik ve yer bilgisini oluşturur. Bu sayede kişi veya nesnenin konum bilgisi açıklanmış olur. GPS takip cihazının başarıyla çalışması için en az 3 uydudan aynı anda sinyal alması gerekir. Bu sayede kişinin bulunduğu yerin enlem ve boylamı kısa sürede bulunur. “GPS nasıl çalışır?” sorusunun cevabı da bu şekilde özetlenebilir.

GPS çeşitleri, hassasiyet seviyesine göre 3 farklı kısımda incelenir;

  • Adi edinimli kod alıcısı, 1 saniye içerisinde 1-5 metre arasında olan konumu belirlemeye yardımcı olur.
  • Taşıyıcı faz alıcısı, 10-30 metre arasında olan konumları kısa sürede belirleyebilir.
  • Çift frekans alıcıları, cm'den daha hassas olan yerleri ölçebilir. Uydudan gelen sinyaller iki farklı frekansta algılanır.

Alıcıların tümü, konum belirleme sürecinde diferansiyel düzeltme işlemi kullanır. Bu sayede etkili ve doğru sonuçlara ulaşılır.

GPS'in Kullanıldığı Alanlar Hangileridir?

GPS'in Kullanıldığı Alanlar Hangileridir?

GPS takip cihazı, geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu sayede her kullanıcının beklentilerini kolayca karşılar. Günlük hayatta kişilerin birbirlerine konum göndermesini sağlar. Jeoloji alanında yer kabuğunun hareketlerini inceleyerek deprem analizlerinde bulunabilir. Harita yapımında da kullanılan GPS takip cihazı, harita çizimlerinin doğru şekilde tamamlanmasını sağlar.

Askerî kullanım alanlarında GPS takip cihazı, devriye ve keşif görevlerinde fayda sunar. Yerde ve gökte tehdit oluşturan unsurları takip edebilir. Arama kurtarma ekiplerinin kaybolan asker ve pilotları bulmasına yardımcı olur. GPS takip cihazları, hayatın her alanında fayda sağlayan sistemlerden bir tanesidir. Teknolojik yeniliklerle geliştirilmeye devam eden cihaz, pratik ve kullanışlı çözümler sunar. İhtiyaç duyduğunuz GPS cihaz aksesuarları ve oto ses görüntü sistemlerine Trendyol’dan ulaşabilirsiniz. Tercihlerinize uygun GPS takip cihazlarını, çevrim içi alışveriş platformu üzerinden satın alabilirsiniz.