Gül Budama: Gül Ne Zaman ve Nasıl Budanır?

Gül Budama: Gül Ne Zaman ve Nasıl Budanır?

Asil duruşuyla bulunduğu ortama zerafet katan güller, en güzel bahçelerin olmazsa olmaz çiçeğidir. Sadece bahçede değil evde de kolaylıkla bakabileceğiniz güller, mis kokuları sayesinde pek çok insanın en sevdiği çiçek sınıfında yer alır. Ayrıca tatlı ve capcanlı renkleri, şahane kokusu ve zarif duruşuyla gül, özel anlar için de akla ilk gelen çiçektir. Bu çiçeğe ne kadar özenle bakarsanız bakın zamanla olgunlaşır ve çiçeklenmesinde hem azalma hem de kartlaşma görülür.

Gülün uzun süreler boyunca canlı durabilmesi için titiz bir şekilde özel bir gül bakımı ve budanması işlemini uygulamanız gerekir. Gül budama işlemini dikiminden sonraki ilk yıldan itibaren düzenli bir şekilde yapmalısınız. Siz de gül budamasını öğrenerek onun daha çok çiçek açmasını ve uzun süre canlılığını korumasını sağlayabilirsiniz.

Gül Budama İşlemi: Gül Nasıl Budanır?

Gül Budama İşlemi: Gül Nasıl Budanır?

“Gül nasıl budanır?” sorusu, bu işlemi merak edenler tarafından sıklıkla sorulur. Gülün nasıl budanacağını öğrenmeden önce budamanın önemini anlamakta fayda var. Budama işlemi uygulanmamış gülün çiçekleri, eski kalitesini kaybeder. Üstün kaliteli bir gül için budama yapmak şarttır. Gülün havayla daha fazla temas edebilmesi ve canlılığını uzun süre koruyabilmesi için çiçeklenme mevsiminden sonra budama işlemini uygulamanız gerekir.

Gül budama işleminde budama makası gibi keskin bir alet yardımıyla gülün aşı bölgelerini üst kısımlarından kesmeniz gerekir. Böylece hem fidan taze kalır hem de gül daha fazla çiçek açar. Gül budama esnasında kurumuş, zarar görmüş ve verimsiz dalları da kesmeniz gerekir. Bu sayede bitki, verimsiz dallar için boşa enerji harcamaz ve sağlam dallar daha sağlıklı ve güçlü olarak çiçeklenir. Gülün pek çok çeşidi olması kafanızı karıştırmasın, hemen hemen her gül çeşidi aynı şekilde budanır. Ayrıca kesilen dalları tekrar toprağa ekerek yeniden filizlenmesini de sağlayabilirsiniz.

Gül Ne Zaman Budanır?

Gül Ne Zaman Budanır?

Gül budama zamanının geldiğini güllerin çalı şeklini kaybetmeye başlamasından ya da fidanın üzerinde kalitesiz ve küçük güller oluşmasından anlayabilirsiniz. “Gül ne zaman budanır?” diye merak ediyorsanız verilebilecek en net cevap, gül budama işleminin kış mevsiminin sonu ve ilkbaharın başlangıcında yapılması gerektiğidir.

Budama zamanı gelen gülü budamak için üç farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerden ilki, zayıf güllerin kuvvetini hızlı bir şekilde artırmak için yapılan sert budama işlemidir. Sert budama için gül fidanını yerden 25-30 cm yüksekte budamanız gerekir. Bir diğer yöntem ise orta budamadır. Bitkinin yüksekliğini 50-60 cm arasında bırakarak bahçe gülleri için orta budama yapabilirsiniz. Kısa saplı güller için ise hafif budamayı tercih edebilirsiniz.

Gül Budama Yaparken Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Gül Budama Yaparken Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

“Gül budama nasıl yapılır?” sorusu açıklığa kavuştuğuna göre gül budama yaparken mutlaka kullanmanız gereken malzemeleri de öğrenmek isteyebilirsiniz. Gül budama işlemini sorunsuz bir şekilde halledebilmeniz için ilk olarak keskin bir budama makasına ihtiyacınız vardır. Makas yerine dal budama makinesi ve budama testeresi gibi aletler de kullanabilirsiniz.

Ayrıca gül budaması yaparken ellerinizi bu zarif ve narin çiçeğin dikenlerinden korumanız gerekir. Bu sebeple gülün elinizi ısırmaması için sağlam bir çift deri bahçe eldiveni de edinmelisiniz. Titiz bir bakım gerektiren gülün bakımında ihtiyaç duyduğunuz tüm aletleri Trendyol üzerinden kolayca bulabilir, sadece birkaç tıkla dilediğiniz ürünü hızlıca satın alabilirsiniz.