Güveç Nasıl Yapılır?

Sofra ve mutfakların en eski üyelerinden olan güveç yıllardır en lezzetli yemekler arasında bulunuyor. Birkaç farklı yapma şekli olan yemeği yapmak için genel de güveç kullanılıyor. Sıklıkla evde güveç nasıl yapılır sorusu soruluyor. Peki güveç nasıl yapılır? Güveç yapmak çok zor olmasa da tarifi bilmek ve doğru malzemeleri kullanmak oldukça önemlidir. Toplamda yapması ve pişmesi iki buçuk saati bulan yemek yapımında dikkat gerektiren bir yemektir.

Etli Güveç Tarifi

Güvecin en klasik ve belki de en sevilen tarifi olan etli güveçtir. Peki etli güveç nasıl yapılır? Etli güveç yaparken ihtiyacınız olan ilk malzeme et olacaktır. Kuzu veya dana kuşbaşı eti fark etmemekle birlikte ne kadar et koyacağınızı da kendiniz ayarlayabilrsiniz. Etin yanında patlıcan, yeşil biber, patates, domates, kırmızı biber, arpacık soğan, soğan, sarımsak fasulye salça ve çeşitli baharatlarda yemek için kullanılan malzemeler arasında bulunuyor.

İlk olarak bütün sebzeler güzelce yıkanır ve gerekli ya da istenilen ölçülerde kesilir. Etler güvece alınarak suyunu çekinceye kadar kavrulur. Sonrasında sebzeler güvece yerleştirilir. Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı çok az tuz ve geriye kalan sebzeler sırasıyla konulur. Sonrasında sebzelerin üzerine sıvı yağ gezdirilir ve bir çay bardağı ölçüsünde yapılmış salçalı su güvecin üzerine gezdirilerek dökülür. Güveç pişirmeye alınır. Yemek eğer toprak güveçte yapılıyor ise ağzı kapatılmalıdır. Ek olarak tencerede güveç nasıl yapılır sorusunun cevabı da güveçte yapılan yemek ile aynıdır. Tamamen aynı sıralama ve malzemeler ile tencerede etli güveç yapılabilir.

Çömlekte Güveç Yapımının Püf Noktaları

Çömlekte güveç nasıl yapılır ise en çok sorulan bir diğer sorudur. Çömlekte güveç yapmanın birkaç püf noktası vardır. Bu püf noktaları bilen herkes çömlekte kolayca güveç yapabilir. En önemli püf nokta çömleğin kaliteli ve doğru ölçülerde olmasıdır. Diğer bir püf noktası ise çömlekte yapılan sıralamadır. Güveç yapılırken çömleğin içinde malzemeler belirli bir sıra ile konur. Doğru çömlek ve doğru sıralama ile yapılan güveçler oldukça lezzetli olacaktır.

Etli güvecin aynı sıra çömlekte yapılan sebzeli güveç de oldukça sevilen bir tattır. Peki sebzeli güveç nasıl yapılır? Sebzeli güvecin ana malzemeleri patates, soğan, sarımsak, patlıcan, kabak, domates, salça, zeytinyağı ve baharatlardır. İlk olarak patlıcanlar alacalı olarak küp küp kesilir ve 15 dakika tuzlu suda bekletilir. Bu esnada diğer bütün malzemeler de aynı şekilde küp küp kesilir. Sonrasında su, zeytinyağı, sarımsak salça ve baharatlarla sıvı bir karışım yapılır. Bu karışım bir kabın içinde sebzelerle karıştırılır ve daha sonra güveçlere alınan sebzeler yaklaşık 40 dakika boyunca pişirilir.

Fırında Güveç Nasıl Yapılır?

Güveç ile ilgili en sık sorulan sorulardan bir tanesi ise fırında güveç nasıl yapılır sorusudur. Güveç yapımı nerede olursa olsun çok fazla bir farklılık göstermez. İstenilen sebzeler ve tercihen et supermarket kategorisinden alınabilir. Sonrasında etli yapılacak bir güveç ise et kavrulur. Sebzeler kesilir ve kavrulan et ile birlikte çömleklerin içine alınır. Çömleklerin kendi kapağı varsa kendi kapağı ile yoksa da yağlı kağıt ve alüminyum folyo ile ağzı sıkıca kapatılır.

Etsiz sadece sebzeli yapılan güveçlerde de sebzeler küp küp doğranır hazırlanan su ile karıştırılır ve sonrasında fırın çömleklerine alınarak ağzı sıkıca kapatılır. Son olarak fırında yaklaşık 170 derecede pişirilir. Pişirme süresi, genelde 40 dakika ile bir saat arasında olsa pişirilen fırına göre değişiklik gösterebilir. Güveç için gerekli malzemeleri Trendyol’dan bulabilir ve kolayca alışveriş yapabilirsiniz.