Hava Filtresi Kullanımı: Hava Filtresi Ne İşe Yarar?

Hava Filtresi Kullanımı: Hava Filtresi Ne İşe Yarar?

Otomobil motorlarından elektrikli süpürgelere, klimalardan akvaryumlara kadar birbiriyle tamamen alakasız görünen birçok mekanizmanın bir ortak noktası vardır: Hava filtreleri. Filtre, günlük hayatta da sıklıkla kullanılan bir kelimedir ve bildiği üzere herhangi bir unsurun sadece işe yarayan kısmını alır.

Filtre zararları ya da işlevsiz parçaları dışarıda bırakan bir araç ya da aparattır. Süzgece benzer bir fonksiyona sahiptir. Peki bu tanım, birçok farklı alanda karşımıza çıkan hava filtreleri için nasıl genişletilebilir? Bu yazımızda “Hava filtresi nedir?” sorusundan hareketle “Hava filtresi ne işe yarar?” gibi pek çok sorunun yanıtını bulabilirsiniz.

Hava Filtresi Nedir? Kullanımı Alanları Nerelerdir?

Hava Filtresi Nedir? Kullanımı Alanları Nerelerdir?

Hava, birçok makinenin çalışması için gerekli unsurlardandır. Hava filtresinin görevi cihazların sorunsuz işlemesini sağlamaktır. Havayı, içine girdiği makinenin yapısına ya da çalışmasına zarar verebilecek toz ve diğer maddelerden arındırır. Bu anlamda işlevinin basitliğine rağmen hava filtresi önemi göz ardı edilmemesi gereken parçalardandır.

Hava filtresinin görevini iyi şekilde yapabilmesi için genellikle geçirgen bir malzeme kullanılır. Havayı diğer tarafa geçirirken toz, polen ve diğer kirleticileri süzer. Eğer bu işlevi gören bir parça olmasaydı motorların içi, zamanla ciddi miktarda kirlenebilirdi.

Bu alanda diğer bir merak konusu ise “Motor hava filtresi ne işe yarar?” sorusudur. Oto hava filtresi ya da benzer işlevi gören parçalar, kir birikmesinin ve motorun zorlanıp aşınmasının önüne geçilmesini sağlar. Bu tür ürünler, çok farklı alanlarda kullanılır. Akvaryumlar da bunlardan biridir. Peki akvaryum hava filtresi ne işe yarar? Söz konusu araçlar, akvaryum içindeki suyu ve canlıları, havadaki zararlı maddelerden korur.

Hava Filtresi Çeşitleri Nelerdir?

Hava Filtresi Çeşitleri Nelerdir?

Farklı kullanım alanları için tercih edilen hava filtre çeşitleri mevcuttur. Kullanım yeri ya da görüntüsü farklı olsa da hava filtresinin görevi, büyük ölçüde her çeşit için aynıdır. Araba hava filtresi, motorun çalışması sırasında dışarıdan alınan havadaki pis ve kirletici özellikli maddelerin bertaraf edilmesini sağlar.

Klima hava filtresi de saydığımız ürün çeşitleriyle hemen hemen aynı işlevi görür. Fakat parçası oldukları ürünün temel fonksiyonuna bağlı olarak başka faydaları da vardır. Ortamdaki sigara dumanını emmek ve içeriğindeki madde özleri sayesinde ortama hoş bir koku ve ferahlık vermek, bu tür bir hava filtresinin görevi olarak değerlendirilebilir. Aynı şekilde elektrikli süpürgelerde bulunan filtreler de kir ve tozları dışarıda tutarak makinenin performansını ve emiş gücünü en yüksek seviyede tutmaya yarar.

Hava Filtresi Değişimi Ne Sıklıkla Yapılır?

Hava Filtresi Değişimi Ne Sıklıkla Yapılır?

Bu alanda merak edilenler arasında yer alan “Açık hava filtresi ne işe yarar?” sorusunun oldukça basit bir yanıtı bulunur. Açık hava filtresi motorun daha fazla hava emmesini sağlayarak cihazın performansını artırır. Hangi çeşitte olursa olsun bu filtrelerin üzerlerinde zamanla kir birikir. Buna bağlı olarak belli aralıklarla hava filtresi değişimi yapılması ihtiyacı ortaya çıkar.

Bu işlemin ne zaman yapılması gerektiği ürünün kullanım alanına bağlı olarak değişir. Otomobillerde 10 bin ya da 15 bin bakımlarında filtre değişimi yapılması önerilir. Elektrikli süpürgelerde kullanım sıklığına göre 6 ay ila 2 yıl içinde filtrenin değiştirilmesi gerekir.

Klimalarda filtreler değiştirilmek yerine genellikle sökülerek temizlenir. Günümüzde kullanılan klima modelleri bu işlemin kolaylıkla yapılabilmesi için özel olarak tasarlanır. Bu temizlik, ortamın tozluluğuna göre her ay ya da iki ayda bir gerçekleştirilebilir. Birbirinden kaliteli oto filtre setleri ve diğer alanlarda kullanacağınız bu tip ürünleri Trendyol’da bulabilirsiniz.