İlmek Nasıl Atılır?

İlmek Nasıl Atılır?

Günümüzde terapi yöntemlerinden biri olan örgü örmek, pek çok zihinsel hastalığa iyi geldiği gibi stresi ve kaygıyı da azaltacaktır. Kazak, atkı, çorap, oyuncak, şapka gibi pek çok ürünü örgü ipi kullanarak yapabilirsiniz. Örgü için bilmeniz gereken ilk işlem ilmeğin nasıl atılcağıdır. Kullandığınız ipe göre uygun kalınlığa sahip tığ ya da şiş kullanmalısınız. İlmek atma işleminin tığ ve şiş için ayrı yöntemleri vardır.

İlmek İlmek Örgü Modelleri

İlmek İlmek Örgü Modelleri

İlmek atma teknikleri yapacağınız örgü modeline göre değişiklik gösterir. Tığ ya da şiş hangi malzemeyi kullanarak bir model örmek istiyorsanız yapacağınız ilmek atma yöntemi de farklı olacaktır. Uygun tığ numarası ve ip kalınlığı seçildikten sonra zincir ile modele başlanır. Sağ elle tutulan tığ sol elde bulunan ipliğe dolanarak içinden geçirilerek zincir oluşturulur. Örmek istediğiniz modele göre zincir uzunluğu belirlenir. Zincirler arasına farklı tekniklerde ilmekler yapılarak örgü modelinin oluşması sağlanır.

İkili trabzan, üçlü trabzan, sık iğne gibi tekniklerde ilmek nasıl atılır? Daha önce uzunluğunu belirleyerek yaptığınız zincirlerin her birinin içerisine tığ ile batılır ve arka kısımda tığın başına ip dolanarak aynı ilmek içinden tekrar çıkarılır. Bu işlem sonucu tığın üzerinde iki tane ilmek olacaktır. Daha sonra ip tığa tekrar dolanarak tığ üzerinde bulunan ilmeklerin içerisinden geçirilecek sık iğne yapılmış olur. Bu işlemi artırma, eksilme gibi teknikler kullanarak ilmek ilmek örgüler ortaya çıkarabilirsiniz.

İlmek Artırma Teknikleri Nelerdir?

İlmek Artırma Teknikleri Nelerdir?

İlmek atma teknikleri öğrendikten sonra örgünüzü şekillendirmek için ilmek artırma ya da eksiltme tekniklerini de bilmeniz gerekir. Bazı kazak, şapka ya da çorap gibi örgü modellerinde belirli bir sayıda ilmek atılarak örgüye başlanır. Fakat örgü ilerledikçe bu ilmek sayılarında artış yapılması gerekir. Aynı ilmek içerisine iki kez batarak bir zincir üzerine iki ayrı zincir kurma işlemine ilmek artırma denir. Bu sayede örgü modellerinde kol kısımlarını artırabilir ya da oyuncak bebek örmek istediğiniz vücut hatlarının belirginleşmesini sağlayabilirsiniz.

İlmek artırma tekniği ile aynı yapıda olan ilmek eksiltme tekniği de örgülerde sıkça kullanılır. Bu sefer iki zincir üzerine tek bir zincir oluşturarak ilmek sayısının eksilmesi sağlanır. Tığ işi sık iğne tekniğinde ilmek eksiltmek için deliğin birini atlayarak ikinci delik içerisine girerek sık iğne yapılarak eksiltme işlemi gerçekleştirilir. İlmek atma ve artırma-eksiltme tekniklerini kullanarak sizlerde örgü örmek isterseniz ihtiyacınız olacak hobi malzemeleri ve nakış ipi setlerini Trendyol’dan hızlı ve pratik bir şekilde sipariş verebilirsiniz.

Örgü Örerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Örgü Örerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Örgü örerken birkaç püf noktasına dikkat etmek hem örgünün daha güzel görünmesini hem de sizlerin daha kolay bir şekilde örmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden ilk dikkat etmeniz gereken nokta kullanacağınız ip ve tığ özellikleridir. Hangi modeli ya da ürünü örmek istiyorsanız ona uygun olarak ip seçimi yapmalısınız. Kazak, yelek ya da şapka modelleri için ince ipler tercih etmemelisiniz. Daha kalın yapılara sahip olan ipler hem ürünlerin kalınlığı ve işlevi açısından önem taşımaktadır hem de sizin daha çabuk ve kolay örmenizi sağlamaktadır.

Örgü malzemelerinden biri olan tığ ve şişlerin belirli kalınlıkları ve numaraları vardır. Bu kalınlıklar ipin kalınlığına göre seçilir. Eğer örgünüzde iki ya da daha fazla renkten ip kullanmak istiyorsanız iplerin markasının aynı olmasına özen gösterin. Birbiri ile aynı kalınlıkta ve özellikte olan ipleri bir arada kullanmak örgünün daha güzel görünmesini sağlayacaktır. Örgü örerken ilmek tekniklerini düzgün ve dikkatli yapmanız da çok önemlidir. Terapi için güzel bir aktivite olan örgü örmek kimi zaman insanların para kazanabileceği bir meslek haline de dönüşebilmektedir.