İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?


İşlemci nedir sorusu birçok kişinin aklına takılır. CPU kısaca bilgisayarın temel işlem birimini oluşturan yapı olarak nitelendirilebilir. Bu bileşen belirli mantık ve matematik işlemlerini elektronik olarak yapar. Verilen komutları yorumlar ve yürütür. İşlemci nedir ne işe yarar sorusunun cevabı merak edilir. Bu parça, bilgisayarın beyni olarak nitelendirilebilir. İşlemci, bir bilgisayarın verileri hangi hızda işleyeceğini belirler. Bu parça bilgisayar, telefon, tablet gibi çeşitli elektronik cihazlarda bulunur. Bu nedenle bir ürün satın alırken cihazın sahip olduğu işlemcinin özellikleri hakkında bilgi edinmek yararlı olabilir. Bu bileşen ile ilgili bilgileri gelin birlikte inceleyelim.

 İşlemci Nedir? Görevi Nedir?

İşlemci Nedir? Görevi Nedir?


Söz konusu bileşen, çok sayıda küçük anahtardan oluşan elektronik bir devre olarak da adlandırılabilir. Bu parça, bir çeşit sunucu donanımıdır. Aynı zamanda CPU olarak da bilinir. Açılımı “Central Processing Unit” olarak karşımıza çıkar.


Bu parçanın görevi, ait olduğu cihazın hızlı çalışabilmesini sağlamaktır. Kontrol görevini üstlenen bu devrelerin özellikleri ait oldukları nesillere göre değişiklik gösterebilir. Peki işlemci nesli nedir? Bu kavram CPU’ların zamana bağlı gelişim ve değişimlerini anlatmak için kullanılır. Bu parçaların yeni çıkan versiyonları son nesil olarak adlandırılır.


Nesil değişikliklerinin sebebi tasarımda ve donanımda yapılan iyileştirmeler ve yeniliklerdir. Bu donanıma sahip devreler geliştirilerek kullanıcıların beğenisine sunulur. İşlemci nesilleri arasındaki farklar söz konusu parçanın hangi elektronik bileşenler ile birlikte kullanılabileceğini de belirler.

 İşlemci Nasıl Çalışır?

İşlemci Nasıl Çalışır?


CPU, çalışabilmek için ona yapması gerekenleri söyleyecek programlara ihtiyaç duyar. Bu devrenin yapısında milyonlarca transistör vardır. Bu transistörler yarı iletken malzemelerdir. Bu programlar ve sahip olduğu transistörler sayesinde CPU görevini yerine getirebilir. Bu devreler 0 ve 1 rakamlarından oluşan mantıksal değerlere sahip kodlarla çalışır.


CPU elektronik aletlerden kendisine gelen komutları kısa süre içerisinde işler. İşlem sonucunda ortaya çıkan sonuçları belleklere gönderir. Örneğin bir bilgisayar ekranındaki farenin hareketi devrenin kontrolünden geçer. Bunun gibi birçok komut için CPU’ya ihtiyaç duyulur.


Standart bir CPU ile son nesil bir işlemcinin performansı aynı seviyede olmayabilir. Genel hatlarıyla bu devrelerin çalışma prensipleri ise birkaç temel adımdan oluşur. Cihazın depolama biriminde tutulan veri RAM’e yüklenir. CPU bu veriyi RAM’den kendisine çeker. CPU bu aşamadan sonra aldığı veriyi hızla işlemeye başlar. Sonraki adımsa tamamen programın kendisine bağlıdır. Verilen komuta göre CPU veriyi işlemeye devam edebilir.

 İşlemci Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşlemci Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?


İşlemci seçerken dikkat etmeniz gerekenlerden biri, bu devreyi ne için kullanmak istediğinizdir. Buna karar verdikten sonra, istenilen işlemci özellikleri belirlenerek doğru bir seçim yapılabilir. Bununla birlikte çeşitli özelliklerdeki CPU çeşitlerinin karşılaştırılması da tercih aşamasında faydalı olabilir. Böylece fiyat performans açısından da tatmin edici bir alternatifte karar kılmak mümkün olur.


Peki işlemci hızı nedir? Sahip olduğunuz bilgisayar üzerinde yapacağınız işlemlerin hızı bu devreye bağlıdır. CPU hızı 1 saniyede yapılan işlem sayısına göre ölçülür. Bu hız Hertz (Hz) ile ifade edilir. Bu değer, söz konusu parçanın saniye başına yaptığı işlem sayısını bildirir. İşlemci frekansı nedir sorusunu merak eden kişiler, bu değere bakarak satın alacaklarını ürünün performansı hakkında bir fikir edinebilir.


Bu devreler oldukça yüksek bir kapasiteye sahip olabilir. Yüksek hızda çalışan işlemciye sahip bir bilgisayar ile 1 saniyeden az bir sürede milyonlarca toplama işlemi yapılabilir. Bu noktada öne çıkan 4 çekirdekli işlemciler günlük kullanımda kolaylık sağlar. Siz de hem oyun oynarken hem de profesyonel programları kullanırken akıcı bir deneyim yaşamak için Trendyol’da bulunan işlemci çeşitlerini inceleyebilirsiniz.