İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Türleri Nelerdir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Türleri Nelerdir?

Bilgisayarların fonksiyonları, karmaşık elektrik devrelerine bağlıdır. “İşletim sistemleri ne işe yarar?” sorusunu yanıtlarken bu devrelerden bahsetmek faydalı olur. Söz konusu sistemler, başlangıçta bilgisayarlar için geliştirilmiş olsa da bugün birçok cihazda bulunur. Telefonlarda, oyun konsollarında, akıllı saatlerde, otomobillerde ve beyaz eşyalarda işletim sistemlerinden bahsetmek mümkündür. Cihazların çalışma prensibini anlayabilmek için de bu kavramı bilmek önemlidir.

Kısa bir tanım yapmak gerekirse işletim sistemi, cihazın hangi komuta neyle karşılık vereceğini belirler. Örneğin; bilgisayarın masaüstüne sağ tıklandığında karşımıza bir menü çıkar. Sağ mouse komutuna bu fonksiyonu yüklemek, işletim sisteminin görevidir. Bu yazıda söz konusu yazılımların yapısı ve işletim sistemleri türleri hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgiyi bulabilirsiniz.

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir?

“İşletim sistemi nedir?” sorusunu yanıtlarken bu öğenin bilgisayarın ana bileşenlerinden biri olduğunu söylemek gerekir. Özel geliştirilmiş sistemler, yüklendikleri cihazların aktif bir biçimde çalıştırılmasını sağlar. Bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda ve belli bir grafik arayüzü üzerinden kullanılan cihazlardaki bütün işlevler, söz konusu sistemlerin sonucudur.

İşletim sisteminin temel amacı, donanımı belli bir amaç doğrultusunda programlamaktır. Söz konusu yazılım ürünleri, cihazın komut ve fonksiyonlarını belirler. Bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda bütün eylemler, grafik arayüz üzerinden gerçekleştirilir. Bu arayüzden yapılan eylemlerin cihazda karşılık geldiği komutlar, işletim sistemi tarafından belirlenir.

Bilgisayarlarda kullanılan programların bütünü ve çalışma prensipleri, işletim sistemi tarafından belirlenir. Bu durum, söz konusu yazılımların kullanıldığı telefonlar, akıllı saatler, arabalar ve elektronik eşyalar için de geçerlidir. Çeşitli noktalarda ayrılsalar da sistemlerin çalışma prensipleri temelde benzerdir.

İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?

İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?

İşletim sistemlerinin matematiksel teorisini 19. yüzyıla kadar dayandırmak mümkün olsa da kullanımlarının 1940’lı yıllarda başladığı söylenebilir. Sistemlerin temeli, 0 ve 1 rakamlarından oluşan delikli elektronik devre kartlarına dayanır. Bu kartların üzerinde yer alan boşluklar, makinelerin fonksiyonlarını harekete geçirecek şekilde tasarlanmıştır. Bilgisayar ya da televizyon ekranında görünen arayüz, esasında 0 ve 1 komutlarını karmaşık kombinasyonlarla ana sisteme iletir. Bütün işletim sistemleri türlerinin temelinde bu algoritma yer alır.

Bilgisayar, akıllı saat ve telefonlarda işletim sistemleri cihazın açılış tuşuna basıldığında çalışır. Yüklü olan programlar, bu süreçte ekrana yansır. Söz konusu makinelerde bulunan işlemci ise bu sistemlerin çalışmasını sağlar. İşlemci sayesinde programlar arasındaki veri iletişimi sağlanır ve işletim sisteminin fonksiyonu yerine getirilir. Uygulamalar ile donanım arasındaki etkileşimin prosedürleri, yazılım ürünlerinde farklılık gösterebilir. Ancak bütün sistemler, işlenecek bilginin bilgisayara yöneltilmesi amacıyla dizayn edilir.

İşletim Sistemi Türleri Nelerdir?

İşletim Sistemi Türleri Nelerdir?

“Bilgisayar işletim sistemleri nelerdir?” sorusuna genellikle Windows, MacOS ve Linux yazılımlarıyla cevap verilir. Bu ürünler, işletim sistemi çeşitleri olarak tanımlanabilir. Söz konusu yazılımların alt sürümleri ise farklı türlere dâhil olabilir.

İşletim sistemi, kavramsal olarak üç bileşenden oluşur. Bunlar; kullanıcı arayüzü, komut yorumlayıcısı ve çekirdektir. Günlük kullanım için üretilen sistemlerde genellikle monolitik çekirdekli sistemler uygulanır. İşletim sistemleri türleri arasında önemli bir yere sahip olan Windows + MS-DOS yazılımları, buna örnek olarak gösterilebilir. Çoklu ve tekli görev fonksiyonları da bu sistemlerin ayırt edici özelliklerindendir. Gündelik kullanım ve iş için geliştirilen Windows 95 kooperatif tanımıyla çoklu fonksiyon sağlayan ürünlerin ilk örnekleri arasındadır. İşletim sistemleri, arayüz ve fonksiyonları bakımından da farklılık gösterir.

Cihazlarınızın ihtiyaç duyduğu tüm bilgisayar bileşenleri için Trendyol’u ziyaret edebilirsiniz. Web sitesi ya da uygulama üzerinden giriş yaparak yazılım ürünlerini inceleyebilir ve güvenle satın alabilirsiniz. Gerçek kullanıcı deneyimlerini öğrenmek için ise ürün sayfalarında yer alan yorum ve puanlara göz atabilirsiniz.