Jeneratör Nedir?

Jeneratör Nedir?


Elektrik, günümüzde ev ve iş yeri gibi hemen hemen her yapının en temel ihtiyaçlarından biridir. Asgari yaşam standartlarını sağlayanlardan büyük üretim tesislerinde kullanılanlara kadar pek çok makine ve cihaz, elektrikle çalışır. Dolayısıyla bir elektrik kesintisi, hayatı durma noktasına getirebilir. Elektrik kesintilerinde ise akıllara ilk olarak jeneratör gelir. Bu makine sayesinde elektrik kesintisi ile aksayan birçok işin devamlılığı sağlanabilir. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan jeneratörler, hayatı kolaylaştıran faydalı aletlerdir. Fakat yine de jeneratörlerin çalışma prensibi hakkında birtakım soru işaretleri mevcuttur. Peki jeneratör nedir, nasıl çalışır?

 Jeneratör Nedir? Nasıl Çalışır?

Jeneratör Nedir? Nasıl Çalışır?


Jeneratörler, geçmişi 1831 yıllarına kadar dayanan çok eski bir elektrik kaynağıdır. İlk olarak İngiliz bilim insanı Michael Faraday tarafından tasarlanan basit bir aparatın geliştirilmesi ile günümüzdeki işlevine ulaşmıştır. En kısa tanımıyla jeneratör; mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmeye yarayan bir cihazdır. Makine içerisinde mekanik enerjiyi yaratan kaynak buharlı ve yanmalı jeneratör motorları, elektrik ya da su türbininden oluşan motorlar olabilir.


Jeneratörler yine Faraday’a dayanan elektromanyetik indüksiyon prensibine bağlı olarak, bobin ve mıknatıs sayesinde çalışır. Armatür olarak adlandırılan; metal bir çekirdeğe sarılmış bakırdan oluşan iletken bir bobin, enerji kaynağının miline bağlanır. Mile bağlı bu bobin, mıknatıs kutupları arasında hızlı bir şekilde döndürülür. Bobin döndüğü sürece mıknatıs kutupları arasındaki manyetik alan kesilir. Bu durumda iletkendeki elektronlara müdahale edilir ve elektrik akımının akışı sağlanır. Jeneratör dinamo (motor), alternatör, şase, yakıt deposu, marş ve jel akü sistemi, kontrol panosu, kabin ve egzoz sisteminden oluşur. Cihazın etkili bir biçimde çalışabilmesi için bu parçaların her birinin kendi görevini yerine getirmesi gerekir.

 Jeneratör Nerelerde Kullanılır?

Jeneratör Nerelerde Kullanılır?


Son derece kullanışlı bir makine olan jeneratörler, pek çok alanda verimli bir enerji sistemi olarak kullanılabilir. En basit örnek olarak insanların yaşadığı bir apartmanda elektriğin kesilmesi ile birlikte bu sistemlerin devreye girmesi gösterilebilir. Günlük hayatın merkezinde bile kullanılabilen bu cihazlar, evlerin dışında ve iş yerlerinde de çok yaygındır. Plazalardan küçük dükkânlara kadar hemen her iş kolunda ihtiyaç duyulan aletler arasındadır. Buna ek olarak fabrikalar ve üretim tesislerinde de jeneratörlerden sık sık faydalanır.


Jeneratör kullanımı hakkında yanlış bilinen bir durum da sadece elektrik kesildiğinde kullanıldığının sanılmasıdır. Bu makineler, belirli bir yakıt dışında herhangi bir güce ihtiyaç duymadan elektrik üretebilirler. Dolayısıyla elektrik hattının bulunmadığı hemen hemen her yerde bu cihazlardan faydalanabilmek mümkündür. Öyle ki inşaat şantiyelerinin çoğunda yaygın bir şekilde jeneratör kullanımı mevcuttur. Portatif tasarıma sahip olanlar ise kişisel ihtiyaçlar için pikniklerde bile tercih edilebilir.

 Jeneratör Çeşitleri Nelerdir?

Jeneratör Çeşitleri Nelerdir?


Elektrik kesintilerinde ve elektriğin olmadığı yerlerde geçici bir kaynak olarak kullanılan bu makinelerin belirli bir çalışma süresi vardır. Bu nedenle kullanıcıların aklında “Jeneratör kaç saat çalışır?” gibi bir soru işareti de oluşabilir. Çünkü piyasadaki jeneratör modellerinin büyük çoğunluğu belirli bir kapasiteye sahiptir. Çalışma süreleri bu kapasiteye bağlı olarak değişir. Kapasite ise jeneratörün boyutuna, çeşidine, modeline ve çalışma türüne göre bir genişlik sunar. Jeneratör çeşitleri ise yakıt tipine ve kullanım türüne göre iki farklı grup içerisinde sınıflandırılabilir. Yakıt tipine göre benzinli, dizel, doğal gazlı, hidrojen, biyodizel, emulsifiye, dizel ve propan gazlı türler örnek gösterilebilir. Kullanım türüne göre ise yedek enerji, sürekli elektrik üretimi, portatif güç kaynağı ve gezici-mobil enerji kaynağı olarak dört başlığa ayrılabilir. Siz de bu cihazlardan kendi kullanımınıza en uygununu bulup avantajlı fiyatlarla satın almak için Trendyol’u tercih edebilirsiniz.