Jenga Nasıl Oynanır?

Jenga Nasıl Oynanır?

Özellikle gençler arasında oldukça popüler olan Jenga adını sıklıkla duyuyor olabilirsiniz. Jenga nedir diye soranlara verilebilecek en basit cevap Jenga’nın bir denge oyunu olduğudur. Jenga denge oyunu olmasının yanı sıra stratejiler geliştirerek keyifli vakit geçirebileceğiniz bir oyun. Oyun 54 tane tahta bloktan oluşur. Bu bloklar dikdörtgen prizma şeklindedir. Oyuna başlamadan önce bu bloklar, iki farklı eksende 3erli gruplar halinde üst üste dizilir. Jenga dizilişi farklı şekilde yapılamaz. 54 adet blok üst üste dizildikten sonra oyun başlar. Jenga nasıl oynanır diye sormadan önce blokların doğru dizildiğinden emin olmalısınız. Oyunu en az iki en fazla 6 kişiyle oynayabilirsiniz. Oyunda amacınız, kuleyi devirmeden bu blokları tek tek çekmektir. Oyuncular sırayla istediği bir tahta bloğu kuleden çeker. Oyuncu, çektiği taşı kulenin en üstüne yerleştirir. Oyunun başında 18 kata sahip olan kule, taşlar çekilip üstüne eklendikçe yükselir ve dengesi bozulur.

 Jenga Nedir?

Jenga Nedir?

Jenga oyunu , bir Afrika ülkesinde yaşayan İngiliz kız çocuğu tarafından bulunmuştur. Sonrasında büyük bir oyuncak firması tarafından Londra Oyuncak Fuarı’nda tanıtılmıştır. Bir zeka ve strateji oyunu olmasının yanı sıra Jenga bir denge oyundur. İyi bir gözlem yeteneğine sahip olmak gerekir.

Hem kuleyi devirmeyecek bir taş çekmeli hem de diğer oyuncunun işini zorlaştırmak için kulenin dengesini bozmalısınız. Kuleyi deviren kişi oyunu kaybeder. Kaybeden kişinin sonraki oyun için kuleyi tek başına dizmesi jenga cezaları arasında yaygındır. Jenga, hem zihinsel hem de fiziksel yetenek gerektiren bir oyundur. Aynı zamanda çocuklar için el-göz koordinasyonunun gelişmesine katkıda bulunur. Karmaşık bir oyun olamadığı için 7’den 70’e herkes oyuna dahil olabilir.

 Jenga Kuralları Nelerdir?

Jenga Kuralları Nelerdir?

Jenga denge oyunu nasıl oynanır öğrenmek için öncelikle kurallara hakim olmalısınız. Jenga kuralları gereği oyuncular, hangi bloğu çekeceğine karar verirken bloklara dokunamaz. Eğer bir bloğa dokunduysa onu çekmek zorundadır. Bazen oyuncular, bloğu çekerken kulanın yıkılacağını anlayınca bloğu çekmekten vazgeçmeye çalışabilir. Bu mümkün değildir.

Oyuncunun çekeceği bloğu seçmek ya da çekmek için belirli bir süresi yoktur. Oyuncu, bloğu çekene kadar diğer oyuncular onu beklemek zorundadır. Oyuncuya sıra geldiğinde sadece bir tane blok çekebilir. Bloğu çekmek için tek elinizi kullanmalı ve çekerken kuleyi tutmaya ya da desteklemeye çalışmamalısınız. Kulenin dengesini bozacak, rakiplerinin devirmesine neden olacak şekilde hareketler yapmak yasaktır.

 Jenga Taktikleri Nelerdir?

Jenga Taktikleri Nelerdir?

Oyunu düzenli olarak oynayarak farklı jenga taktikleri ve stratejileri geliştirebilirsiniz. Jenga oynarken dikkat etmeniz gereken şey elinizin titrememesidir. Aynı zamanda, sadece kendi çekeceğiniz taşı değil, sizden sonra rakiplerinizin de çekeceği taşları tahmin etmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Sizin yaptığınız hamle, rakibe avantaj ya da dezavantaj sağlayabilir. Sizin çektiğiniz bir taş sayesinde bir başka taş boşa çıkarsa, rakibiniz o taşı kolayca çeker.

Blokları çekmeye kulenin alt katlarından başlarsanız oyunun kısa sürmesi muhtemeldir. Alttan çektiğiniz taşlar, kulenin dengesini bozar. Üçlü şekilde dizilen bloklarda, ortadaki bloğu bırakarak sağ ve soldaki blokları çekmek mantıklı bir seçenektir. Jenga kulesini dizmeye başlamadan önce, zeminin düz ve pürüzsüz olmasına dikkat edin. Eğlencenin dozunu arttırmak için piyasaya sürülen Jenga Boom oyununda ise, taşlar bir platformun üzerine diziliyor. Bu platform zaman ayarlı hareketli bir platform. Süre dolduğunda sallanarak kuleyi yıkılıyor. Kule yıkıldığında blok elinizde kaldıysa oyunu kaybediyorsunuz. Jenga gibi kutu oyunları ve eğitici oyuncaklar Trendyol.com ve Trendyol mobil uygulamasında satışta. Ailecek eğlenceli akşamlar geçirmek için ziyaret edebilirsiniz.