Kaktüs Bakımı Rehberi: Kaktüs Bakımı Nasıl Olur?

Kaktüs Bakımı Rehberi: Kaktüs Bakımı Nasıl Olur?


Neredeyse hiç yağış almayan, kurak ve zorlu çöl şartlarında bile rahatlıkla yaşayabilen kaktüs bitkisi sukulent ailesinin bir parçasıdır. Bu bitki, hem Kuzey hem de Güney Amerika’da yetişir. Ayrıca Kuzey Kanada ve Afrika kıtasında da kaktüs bitkisinin yetişmesi için uygun şartlar mevcuttur.



Kaktüslerin boyları çeşitlilik gösterebilir. Küçük olduğu kadar çok uzun boylara erişebilen kaktüsler de vardır. Bitkinin en önemli özelliklerinden biri, derisinin kalın ve koruyucu olmasıdır. Derisinin üzerinde genellikle dikenler bulunur ancak çiçek açan kaktüslerle karşılaşmak da mümkündür. Kaktüs bitkisi, saksı ve bahçelere farklı bir hava katmak için tercih edilebilir. Peki kaktüs nasıl bakılır ve bu süreçte nelere dikkat edilmeli?


Evde Kaktüs Bakımı Nasıl Olur?

Evde Kaktüs Bakımı Nasıl Olur?


Evde kaktüs bakımı için dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunur. Bilinmesi gereken ilk konu kaktüslerin sulanma sıklığıdır. Kaktüsler genelde çok sulanmayı sevmezler. Fazla sulanan kaktüslerin çürümesi muhtemeldir ve dolayısıyla bu konuyla ilgili doğru bir rutin oluşturmak son derece önemlidir.



Bu bitkilerin suya ihtiyaç duyduğu zaman aralığı, büyüme dönemleri olan mart ve ağustos ayları arasıdır. Ancak bu aylarda gerçekleştirilen sulamaların havanın güneşli ve sıcak olduğu zamanlarda yapıldığından emin olunmalıdır. Kış aylarında ise kaktüslerinize vereceğiniz az miktarda su, bu bitki için uzun süre yeterli olacaktır.



​​Kaktüs bitkisinin toprağı su geçiren özellikte olmalıdır. Kullanılan toprağın içerisinde kireç olmamalıdır. Bitki bakımından en yüksek verimi alabilmek için çöllerdeki gibi kalın kum ve toprak karışımından yararlanılabilir.



Kaktüs, yapı olarak saksıda yetişmeye uygun bir bitkidir. Bu nedenle kaktüs bakımı, uygun boyutlardaki bir saksı içerisinde rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Küçük boylardaki bitkiler için saksının çok büyük ebatlara sahip olmasına gerek yoktur. Kaktüs, köklerinin rahat bir şekilde yerleşebileceği bir saksı tercihi ile canlılığını ilk günkü gibi koruyabilir. Kaktüs bakımı sulama, toprak ve gün ışığının doğru belirlenmesiyle son derece zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirilebilir.


Kaktüs Bakımı Püf Noktaları Nelerdir?

Kaktüs Bakımı Püf Noktaları Nelerdir?


Kaktüs bakımı, bazı püf noktalara dikkat edilerek son derece sağlıklı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Kaktüs bakımı püf noktalarından ilki, güneş ışığı ile ilgili. Kaktüsler her ne kadar güneş ışığını çok seviyor olsa da bu bitkilerin öğle sıcağına direkt olarak temas etmemesi gerekir. Saksı bakımına alışan ve fazla ısınan kaktüs sağlığını kaybedebilir.



Kaktüs bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta ise bulunduğu ortamın ısı değeridir. Bu bitki, yaz mevsiminde 40 dereceye kadar büyümeye devam eder. Ancak daha sıcak havalar, kaktüsün büyümesini olumsuz yönde etkiler ve gelişimini durdurur. Kaktüsleriniz belirli aralıklarla verdiğiniz bitki besini ve vitamin takviyeleri sayesinde ev ortamında sağlıklı gelişimlerine devam ederler. Bu takviyeler, hastalanan ve cansızlaşan kaktüslerin eski sağlıklarına kavuşmaları için de kullanılır.


Kaktüs Türlerine Göre Bakım Farklılıkları Var mıdır?

Kaktüs Türlerine Göre Bakım Farklılıkları Var mıdır?


Kaktüsler çok çeşitlidir. Bu nedenle farklı özellik ve ihtiyaçlara sahip olabilirler. Örneğin, taş kaktüs bakımı için bitkiyi ektiğiniz toprağı çakıl taşlarıyla kapatmanız oldukça önemlidir. Çiçek açan kaktüs bakımı için ise yeterli güneş ışığının sağlanması önemlidir. Yeteri kadar güneş ışığı görmeyen kaktüs çiçek açmayabilir.



Dikensiz ve dikenli kaktüs bakımı da farklılık gösterebilir. Örneğin, dikensiz kaktüsleri çoğaltmak isterseniz yapraklarından birini koparıp toprağa gömerek uygun bir bakımla bunu gerçekleştirebilirsiniz. Dikensiz yani yapraklı kaktüs bakımında ise kahverengileşme görülebilir. Kahverengileşen yapraklar, deriye daha fazla tutunamaz ve düşer. Böyle bir durumda bitkileri daha az güneş alan bir bölgeye yerleştirmek sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Siz de Trendyol’da yer alan çeşitli kaktüs ve saksı modellerine göz atabilir, dilediğiniz ürünü yalnızca birkaç tıkla kolaylıkla satın alabilirsiniz.