kampta-hayatta-kalmanin-10-yolu

Kampta Hayatta Kalmanın 10 Yolu

Doğada kısa süreli de olsa bir yaşam sürmek şehir hayatından, yani alıştığımız kolaylıklardan oldukça farklı. Öyle ki hayatta kalma faktörü bile işin içine girmekte. Doğa her zaman beklenmediktir. Ve sürprizlerine karşı mutlaka hazırlıklı olmak gerek. İki günlük kafa dağıtmak için çıktığınız kamp gezinizde dahi her şeyi en ufak ayrıntısına kadar düşünmeniz gerekmektedir ki olası durumlara karşı hazırlıklı olun. Bu yazımızda ise kampa giderken alabileceğiniz on önlemden, yanınıza almanız gereken çeşitli gereçlerden ve diğer çeşitli aşamalardan bahsedeceğiz. Bu sayede kamp keyfinizi ikiye katlayarak güzel bir tatil geçirebilirsiniz.

kamp-yapacaginiz-alani-iyi-secin

1. Adım: Kamp Yapacağınız Alanı İyi Seçin

Kamp yapacağınız, eşyalarınızı bırakacağınız ve yemeğinizi yiyeceğiniz o alanı seçmek oldukça önemli bir adım. Dere dibinde asla kamp alanınızı kurmayın. Su baskını ihtimali göze alınarak bu oldukça tehlikeli bir seçenek. Bunun yerine su kaynaklarına yürüme mesafesinde olan bölgeleri seçmeniz daha doğru olacaktır. Çevredeki ağaçlara ve bitkilere özellikle dikkat edin. Tehlikeli olan bitkiler veya düşmesi muhtemel ağaçlar var mı, bakın. Böceklerin yuva yaptığı kaya diplerinden ve benzeri alanlardan olabildiğince kaçının. Ve de hayvanların uğrak noktası olduğu belli olan bölgelerden uzak durun. Onlara karşı tehdit olarak algılanmak istemezsiniz.

cadirinizi-kurun

2. Adım: Çadırınızı Kurun

Kamp yapmanın temel olaylarından biri de barınma ihtiyacınızı karşılayacak olan çadırı kurmak. Seçtiğiniz güvenli bölgeye bu çadırı yerleştirmeye bakın. Ama öncelikle kendinizi tabandan izole etmeniz gerekli. Soğuk havada kamp yapacak olursanız uyku tulumu bile bu konuda yetersiz kalabilir. Bu yüzden tabanda yaprak veya başka türlü bir şekilde çadır altında yükseklik olmasını sağlayın. Karlı bir havada kamp yapıyor da olabilirsiniz. Böyle bir durumda çadırınızın açık kaldığını düşündüğünüz bölgelere izole amaçlı kar duvarı yapabilirsiniz. Yine de çadırınızda dışarıdan hava alabilecek çok ufak bir yer bırakmayı unutmayın. Bu oldukça önemli.

ates-yakin

3. Adım: Ateş Yakın!

Ateş yakmak kamp yapmanın en temel olaylarından. Hayatta kalmanız için vücut ısınızı kontrol altında tutmak gerekiyor. Aynı zamanda yemekleriniz için de yaktığınız bu ateşi kullanabilirsiniz. Zor durumda kaldığınız takdirde yanınızdaki gözlük mercekleri ile ateş yakabilirsiniz. Alternatif yol olarak bunu düşünebilirsiniz, faydalı olacaktır. Fakat normal ve yanınızda gerekli araç ve gereçlerin olduğu bir durumda önce ufak ve ince dal parçalarını kibrit veya çakmak ile tutuşturup ateşi büyüterek daha sonra büyük parçaları ekleyebilirsiniz. Bu ateş size bir süreliğine ısınmak ve yemek yapmak gibi ihtiyaçlarınız için yeterli olacaktır.

vucut-isinizi-optimumda-tutun

4. Adım: Vücut Isınızı Optimumda Tutun

Çadırınızda uyku tulumunuz da olsa bazı durumlarda vücut ısınızı kontrol etmeniz güç olabilir. Ateş yakamayabilir, ya da ateşin dayanamayacağı bir yağmura yakalanabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ısıtıcı jel bulundurmanız sizler için iyi olacaktır. Yanınızda kolaylıkla taşıyabileceğiniz bu ısıtıcı jeller hayat kurtarıcı nitelikte. Jel ısıtıcıların içinde içerisine ısıyı hapseden özel sıvı bulunmakta. Vücudunuzda kullanmak istediğiniz zaman ise bu ısıyı size aktarıyor. Bu sayede istediğiniz an vücut sıcaklığınızı jel ısıtıcı sayesinde optimuma getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra su kaynatma işlemini ateşte gerçekleştirerek eğer yanınızda sıcak su torbası varsa bunu da kullanabilirsiniz. Belli bir ölçüde işe yarayacaktır.

yemek-stogunuz-olsun

5. Adım: Yemek Stoğunuz Olsun

Eğlenmek için gittiğiniz bir kamp gezisinde yanınızda konserve gıdalar veya ateşte pişirmek için alacağınız etler ideal olacaktır. Su kaynaklarının yanı sıra gün içerisinde hazır çorba tüketimi sağlayabilirsiniz. Bardaklarınızda bile kullanıma hazır bulundurabileceğiniz bu hazır çorbalar içinizi ısıtacak. Bunları kolaylıkla kamp ateşinizin sıcaklığında hazırlayabilir ve akabinde tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra konserve balık gibi gıdaları bulundurabilirsiniz. Uzun ömürlü yiyecekler bulundurmak sizleri güvende tutacaktır. Vücudunuzdaki şeker ve tansiyonu dengeleyin. Aç kalma durumuna karşın ihtiyaca göre bu yiyecekleri stoklayın. Eğer yemeğinizin stoğu bu ihtimallere karşın yine de tükendiyse balık tutabilirsiniz.

dogadan-faydalanin

6. Adım: Doğadan Faydalanın!

Elinizde olmayan nedenler dolayısı ile kamp geziniz uzamış olup, gıdanız tükenebilir. Bu noktada yenebilecek nitelikte olan gıdaları teşhis etmek oldukça önemli ve zor. Ancak zor durumda kaldığınız takdirde doğada ulaşabileceğiniz yerlerdeki yenebilecek olan meyvelere yönelebilirsiniz. Sizleri bir süre tok tutacaklardır. Aynı zamanda yakın olduğunuz su kaynağı büyük bir nimet olacaktır. Yanınızda bulundurabileceğiniz olta veya ağ ile birlikte balık tutabilir ve bunu taze olarak kamp ateşinizde pişirerek tüketebilirsiniz. Besin değeri yüksek olan balık gibi canlılar sizlere uzun süre tokluk hissi verecektir. Balık tutmayı kamp yapmadan önce mutlaka tecrübe edinin.

yonunuzu-kaybetmeyin

7. Adım: Yönünüzü Kaybetmeyin

Kamp esnasında mutlaka kamp noktanızdan ayrılarak yürüyüşler yapacaksınız. Ya da su kaynağından su almak için kamp noktasından ayrılacaksınız. Bu noktada rahat bir şekilde kamp noktanıza dönebilirsiniz. Ya da olası durumun dışında olarak yönünüzü kaybetmeniz de ihtimaller dahilinde. Bu noktada bir pusula sizlere oldukça yardımcı olacak. Pusulanız sayesinde kamp alanına zorlanmadan dönebilir ve güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Bu yüzden kısa yürüyüşlerinizde dahi ormanın veya bulunduğunuz yerin karmaşık olabilme ihtimaline karşın pusulanızı yanınızdan ayırmayın. Pusulanız yok ise daha ilkel yöntemlerle, güneşin doğudan doğup batıdan batması gibi göstergelerle yönünüzü bulabilmeniz de mümkün.

sagliginiza-dikkat

8. Adım: Sağlığınıza Dikkat!

Doğal yaşamda, evden uzaktasınız. Bu da birçok riskle karşı karşıya olduğunuzu gösteriyor. Tavsiyemiz, güzel bir kamp geçirmek adına yanınızda acil yardım çantası bulundurmanız. Şehirden uzak olduğunuz için acil bir durumda ilk müdahaleyi kendiniz yapmanız gerekebilir. İçerisinde yara bandı ve benzeri ilk yardım gereçlerinin bulunduğu bu çanta önem taşıyor. En ufak sıyrıkta bile bu acil yardım çantası size yardımcı olacaktır. Sürekli kullandığınız tansiyon ve benzeri ilaçlarınız varsa kesinlikle bu çantanın içerisinde her an kullanıma hazır şekilde bulundurun. Mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Unutmayın ki sağlık her şeyden önemli.

arac-gereclerinizi-hazirlayin

9. Adım: Araç Gereçlerinizi Hazırlayın

Kamp sırasında ihtiyacınız olabilecek birçok araç gereç bulunmakta. Bunlardan en basiti ise bıçak diyebiliriz. Bıçağınızla ormanda meyve toplayabilir, diğer kesim işlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra çeşitli işlemler için yanınızda ip bulundurmanız faydalı olacaktır. Ateşi doğal yollarla yakmayı tercih etmiyorsanız yanınızda mutlaka kibrit veya çakmak bulundurun. Bunlar sizin ana yardımcılarınız olacak. Kamp sırasında alınabilecek temel malzemeler olabilir. Bunun yanı sıra içeceklerinizi soğuk tutmak amaçlı ufak, kamp boy bir buzluk bulundurabilirsiniz. Kendinize kamp alanında bir keyif alanı yaratmak adına kamp sandalyesi kullanabilirsiniz. Katlanabilen bu sandalyeler büyük konfor sağlar.

eglenmenize-bakin

10. Adım: Eğlenmenize Bakın!

Kamp alanında önemli unsurlardan son olanı ise eğlenmek! Doğanın yeni yüzlerini keşfettiğiniz bu gezinizde eğlenceden de uzak kalmayın. İster tek, ister birkaç kişi. Birçok şekilde eğlenebilirsiniz. Arkadaşlarınızdan biri gitar çalarken sizler ona eşlik edebilir, kahvenizi içerken ise bir yandan kitabınızı okuyabilirsiniz. Yanınızda müzik keyfi için bir bluetooth hoparlör bulundurabilirsiniz. Ya da kamp alanınıza hamak kurup doğanın tadını bir yandan müziğiniz eşliğinde uzanıp gökyüzünü izlerken çıkarabilirsiniz. Doğayı yeniden keşfederken tek yapmanız gereken eğlenerek bulunduğunuz yerde güzel anılar bırakmak. Fotoğraf makinenizi unutmayın!