Karanfil Bakımı: Karanfil Çiçeğine Nasıl Bakılır?

Karanfil Bakımı: Karanfil Çiçeğine Nasıl Bakılır?

Karanfil, renkli görünümüyle bulunduğu her yeri güzelleştiren bir çiçektir. Bu çiçeğin bakımı zor olmamakla birlikte biraz titizlik ister. Karanfil, Akdeniz bölgesine ait bir tür olarak bilinir fakat Asya bozkırlarından Güney Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada yetişir. Bugüne kadar tespit edilebilen 2000’e yakın karanfil türü vardır. Çiçeğin yetiştiği coğrafyaların ortak özelliği, yılın belli dönemlerinde ılıman bir iklime sahip olmalarıdır. Evde karanfil bakımı için öncelikle ılıman bir ortam yaratmanız gerekir. Ayrıca çiçeğin sulaması, toprak seçimi ve besin takviyesi de karanfil bakımı için dikkat etmeniz gereken konulardır.

Karanfil Bakımı Nasıl Yapılır?

Karanfil Bakımı Nasıl Yapılır?

Karanfil çiçeği bakımı için öncelikle ortamı doğru ayarlamak gerekir. Karanfil, dış mekânları seven bir bitkidir. Bu anlamda bahçe, karanfil bakımı için son derece ideal bir seçimdir. Bahçeniz yoksa balkonunuzdaki saksılarda da bu çiçeği kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Eğer böyle alanlara sahip değilseniz bu çiçeğin bakımını gerekli ihtiyaçları karşılayarak iç mekânda da gerçekleştirebilirsiniz.

Karanfil bakımı için toprağın kireçli olması ve ph değerinin 5.5’ten yüksek olması önemlidir. Bu bitki, besin açısından zengin toprakları sever. Karanfil tohum ekimi ise nisan ayında yapılmalıdır. Tohumları 3-4 cm aralıklarla dikip filizlenme başladıktan sonra başka bir saksıya almanız, bitkinin güçlü bir şekilde yetişebilmesi için son derece önemlidir.

Karanfil, genel olarak sıcak ve ılıman bölgelerde yetişir. Dolayısıyla güneşi seven bir bitkidir. Bahçede ya da saksıda karanfil bakımı yaparken bitkinin mutlaka güneş alan yerlere konumlandırılması gerekir. Karanfil, bakıma cevap veren bir bitkidir. Bu bitkiye iyi baktığınızda çiçeklenmesi uzun zaman almayacaktır.

Saksıda Karanfil Bakımı: Evde Nasıl Karanfil Bakarsınız?

Saksıda Karanfil Bakımı: Evde Nasıl Karanfil Bakarsınız?

Karanfil bakımı sulama konusunda biraz hassas olmayı gerektirir. Karanfil, fazla sulamaya gelmeyen bir bitkidir. Ancak tamamen susuz bırakmak da çiçeklerin ölmesine sebep olur. Karanfili sulamak için öncelikle toprağın hafifçe kurumasını bekleyebilirsiniz. Toprağın üst kısmı kurumaya başladıysa bitkinin suya ihtiyacı var demektir. Sulama yapmak için ise sabah saatlerini tercih etmelisiniz. Karanfil, fazla sulamaktan hoşlanmasa da nemi sever. Toprağa su vermeseniz bile bitkinin yapraklarını 1-2 günde bir fısfıs yardımıyla nemlendirebilirsiniz.

“Karanfil bakımı nasıl yapılır?” sorusunu yanıtlarken ortam ısısını es geçmemek gerekir. Karanfil, doğal ortamda 15-22 derece arasındaki sıcaklıkta yetişir. Bitkinin soğuğa bir miktar dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz fakat sıcaklık 7 derecenin altına kesinlikle düşmemelidir.

Karanfil, hassas bir bitkidir. Toprak kurdu gibi her çiçekte görülebilen zararlılar, bu bitkide ağır bir tahribata yol açabilir. Zararlılarla mücadele etmek ve çiçeğin sağlıklı büyümesini sağlamak için çiçek bakımı ürünlerine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Karanfil Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Karanfil Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Karanfil, saksıda kolay yetişebilen bir bitkidir. Ancak saksının mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. Toprak fazla su tutarsa karanfilin kökleri çürümeye başlayabilir. Diğer yandan geçirgen topraklar da karanfil için idealdir. Bitkinin kökleri, bu topraklarda rahat hareket eder. Geçirgen topraklarda yetişen karanfilin çiçekleri, daha güçlü ve renkli olur.

Karanfil bakımı, belli zamanlarda budama yapmayı gerektirir. Sürgünlerin üzerinde kalan solgun çiçekler, yeniden çiçeklenmeyi geciktirebilir. Bu yüzden budamayı dalların uçlarında yapmanız gerekir. Düzenli budama yaptığınız takdirde bitkinin verimi de artacaktır. Evinizi karanfillerin canlı ve eşsiz renkleriyle donatmak için Trendyol’a göz atabilir; canlı çiçek, tohum ve çiçek yetiştirme ekipmanlarından dilediğinizi yalnızca birkaç tıkla satın alabilirsiniz.