Keman Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Keman Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Keman, en çok tercih edilen enstrümanlardan belki de birincisi. Birçok insan hayatının bir noktasında keman çalmayı öğrenmek istiyor, bu yüzden keman çeşitlerine yöneliyorlar. Ancak müzik piyasası oldukça geniş bir piyasa, ve bu endüstriye yeni olanlar için zorlayıcı olabilir. Eğer siz de bir noktada keman çalmak istediyseniz ancak hangi kemanı alacağınız konusunda kararsızsanız, dikkat edilmesi gerekenlere bakmakta fayda var. Keman seçimide dikkat edilmesi gerekenleri birkaç maddede özetleyebiliriz.

Keman Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Keman Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Keman almak istiyorsanız, dikkat edeceğiniz şeyler aslında çok basit. İlk olarak, kemanın tuşe denilen bir kısmı bulunuyor. keman notaları aslında en önemli parçalardan biri olan bu parçaya göre düzgün çıkıyor. Alacağınız kemanın tuşe kısmının kaliteli ve sert bir ağaçtan yapıldığından emin olun. Bu şekilde kemanınızın dayanıklılığı artacak ve telleriniz daha gergin olacak. İkinci olarak, kulak dediğimiz kemanın uç kısmının, tuşe ve kemanın gövdesiyle aynı ahşaptan yapılmış olması gerek. Boyalı ya da farklı bir ağaçtan yapılan kulak kısmı kemanın bütünlüğünü ve dayanıklılığını kötü etkileyecektir. Kemanı alırken boyanmamış olduğundan emin olun. Son olarak, kemanın klavye kısmının sap üzerine monte edilmiş olması gerekli. Bu da aynı şekilde kemanın sağlam olması için gerekli bir detay. Bu klavye kısmı, kapağa temas etmemeli. İdeal sesi almak için klavye kısmının yüksekliği fazla olmamalı.

Keman Aksesuarları

Keman Aksesuarları

Keman alırken nelere dikkat etmeli sorusuna yanıt aldıysanız, sırada keman çalmak için gereken diğer aksesuarlar var. Aynı keman çeşitleri gibi, bu aksesuarların da çok fazla çeşidi var. Eğer kendi kendine keman öğrenmek isteyenlerdenseniz bu aksesuarları iyi tanımanız ve kaliteli seçmeniz lazım. İlk aksesuar keman yayı. Keman yayı, kemanla ses çıkartmak için gereken enstrüman. Bir keman ve keman yayı ayrılamaz bütün oluşturuyor. Keman yayı seçerken dikkat etmeniz gerekenler ise, kıllarının kaliteli olması. Keman yayı kılları sentetik de olabiliyor organik at kılı da. Tercihinizi yaparken materyalin farkında olmanız önemli. Keman yayını tutmak zor bir iştir ve yeni başlayan müzisyenler burada zorluk çeker. Bunu öğrenmenin en iyi yolu, keman yayı tutuş videoları izlemektir. Bir diğer önemli keman aksesuarı da keman reçinesi. Özel üretilen bu reçineler, keman yayınızın kıllarını daima kaliteli tutmak için gerekli. Her keman çalışınızdan önce kılları bu reçine yardımıyla bir bakıma cilalamalısınız. Böylece kıllarınız keman telleri ile temas ettiğinde en ideal sesi çıkaracaktır.

Keman Nasıl Çalınır?

Keman Nasıl Çalınır?

Keman çalmak, daha doğrusu keman çalmayı öğrenmek meşakkatli bir iş. Her yaştan insan keman çalmayı öğrenmek istiyor, ancak genelde bunun için en ideal yaş çocukluk yaşlarıdır. Küçükken başlanılan müzik eğitimi, kişinin hayatının geri kalanında daha rahat bir şekilde enstrüman çalmasını sağlıyor. Yine de bu, yetişkinler keman çalmayı öğrenemez demek değil. Peki, keman çalmayı öğrenmek ne kadar sürer? Keman çalmak için gereken özellikler arasından en önemlisi sabırdır. Bir enstürman çalmayı öğrenmek aylar, hatta yıllar sürebilir. En usta müzisyenler bile yıllar boyu çalışmalarına devam eder. Bu yüzden eğer keman çalmaya başlamak istiyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken ilk şey bu sürecin uzun olacağı. Her gün yeterli pratik yaparak kaç yaşında olursanız olun keman çalmayı öğrenebilirsiniz. Peki, keman nasıl tutulur? Kemanı omzunuz ve çeneniz arasında tutmalısınız. Bir elinizin parmakları keman telleri üzerinde olmalı, öbür elinizle de keman yayını tutmalısınız. Başta zor görünebilir, fakat antrenman yaptıkça ustalaşacağınıza şüphe yok. Eğer yeterli kalitede bir keman, yay ve reçineniz varsa keman çalmaya başlamak için doğru zaman şu an!