Ortamınıza Etnik Bir Atmosfer Sağlayan Kilim Ne Demektir?

Ortamınıza Etnik Bir Atmosfer Sağlayan Kilim Ne Demektir?

Kilim dokuma denilince renkli desenlerin uyumu gelir. Bu dokuma türünün tarihi oldukça eskiye dayanır. Geleneksel motifler barındıran kilimler modern tarzla da kolaylıkla uyumlanabilir. Evinize şık ve otantik bir hava katmak isterseniz kilim çeşitleri arasında göz gezdirebilirsiniz.

“Kilim ne demek?” sorusuna cevap ararken bir dokuma ürününü veya dekoratif bir nesneden daha fazlası olduğunu bilmekte yarar yarar vardır. Dokunan her motifin bir anlamı ve geçmişi vardır. Evinize şıklık katacak kilim modelleri almadan önce bu eşyanın kültürdeki yerinden bahsettiğimiz içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Türk Kültüründe Kilimlerin Yeri Nasıldır?

Türk Kültüründe Kilimlerin Yeri Nasıldır?

Kilim dokuma esasen iki iplik sistemi olarak bilinen bir yönteme dayanır. Bu eşyalarda ters ve tüz kısımlar bulunmaz. Halının aksine kilimlerde havsız bir dokuma yöntemi uygulanır. Genellikle yün veya kıl ipliğinden üretilen kilimlerde günümüzde polyester de kullanılabilir.

Kilimin Türk kültüründe kadim bir yeri vardır. Pazırık bölgesinde yapılan kazılar bugün dâhi kullanılan kilim desenlerinin ve dokuma yöntemlerinin Orta Asya’da binlerce yıldır tercih edildiğini gösterir. Orta Asya’da dokunan kilimler Türkler’in dünya tasvirine dair motifler içerir.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde saraylara özel kilim modelleri tasarlandığı bilinir. Bu modellerde genellikle geometrik ve stilize motifler kullanılır. Kilim, Anadolu’da evlerde ve çadırlarda da sık bulunan yani gündelik hayatın önemli parçası olan bir eşyadır. 14.yüzyıl sonrasında Anadolu kilimleri Avrupa’da da yaygınlaşmıştır. Bu tarihten sonra Anadolu motifleriyle dokunan kilimlerin Avrupa’da evlerde, kiliselerde ve şatolarda kullanıldığını görebiliriz.

Geçmişten Günümüze Kadar Gelen Kilim Motifleri ve Anlamları Nelerdir?

Geçmişten Günümüze Kadar Gelen Kilim Motifleri ve Anlamları Nelerdir?

Çocuk geleneksel kilim dokuma için sık tercih edilen motiflerden biridir. Bu motif saflık ve masumiyeti simgeler. Orta Asya’da çocuk deseninin doğurganlık çağrısı için kullanıldığı da bilinir. Bu sembol, Türk mitolojisinde ve dünya tasvirinde önemli bir yere sahiptir.

Bereket sembolleri sık dokunan kilim motifleri arasındadır. Bu sembol aileyi ve sonsuz mutluluğu belirtir. Kuşaklar arasındaki yolculuk da bereket motifinin ifade ettiği anlamlar arasındadır. Etrafında kaya ve su tasvirleri olan bereket sembolleri doğayla insan arasındaki ilişkiyi ifade eder.

Koç boynuzu kilim desenleri arasında sık dokunanlardan biridir. Bu tasvirler gücü ve birliği sembolize eder. Söz konusu motifler Orta Asya ve Anadolu kilimlerinde sıklıkla tercih edilir. Geleneksel kilimlerde yukarıdakilerin dışında kullanılan birçok farklı motif bulunur. Halı dokuma tezgahı ile işlenen bu motiflerin her biri derin ve kadim anlamlara sahiptir.

Kilim Dokumanın Tarihi Gelişimi Nasıldır?

Kilim Dokumanın Tarihi Gelişimi Nasıldır?

“Kilim nedir?” sorusunu yanıtlarken bu dokuma yönteminin tarihi gelişiminden bahsetmek faydalı olur. Günümüze gelen en eski kilim dokuma örneği Antik Mısır’ın 18. Hanedan Dönemi’ne tarihlenir. Bu kilim firavun IV.Tuthmosis’in mezarından çıkarılmıştır. Anadolu’da dokunan en eski kilim örneği ise M.Ö 2300 yılına aittir. Truva kazılarında bulunan kilim kraliçe örtüsü olarak adlandırılmıştır.

Gordion (Yassıhöyük) kazılarında Frigler’e ait kilimler ortaya çıkmıştır. Bu eşyalar genel olarak MÖ 1200-600 yılları arasına tarihlenir. Söz konusu kilimler yün ve keçi kılı gibi malzemeler kullanılarak yapılmıştır.

Kilim dokumanın dünyanın farklı bölgelerinde birbirinden bağımsız olarak bulunduğu düşünülür. Peru’da milattan önce 8 ve 2. yüzyıllar arasına tarihlenen parçalar, kıtada keşif öncesinde böyle bir zanaatin olduğunu gösterir.

Kadim motiflerle evinize otantik bir hava katmak için kilim çeşitleri arasından bir seçim yapabilirsiniz. Evinize tarz katacak kilim ve paspas modelleri için Trendyol’a göz atabilir, istediğiniz ürünü birkaç tıkla kolayca satın alabilirsiniz.