Kombi Bakımı: Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kombi Bakımı: Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Her evin olmazsa olmazı kombi, ortam ve su sıcaklığını mevsim koşullarına göre ayarlama imkânı verir. Klima ısıtıcı gibi iklimleme cihazları, yüksek ısıtma performansı ve güvenlik için periyodik bakıma ihtiyaç duyar. Kombi bakımı, yalnızca performansa değil faturalara da olumlu yansır. Enerji tasarrufunu artıran bu uygulama, hesaplı ve güvenli ısıtma imkânı verir.

Kombi bakımı ne zaman yapılır diye merak ediyorsanız bunun aslında kesin bir cevabı yok. Periyodik bakımın belli bir tarihi bulunmasa da sıklıkla kış sezonu yaklaşırken kombi bakımı gündeme gelir. Arıza tespitinden radyatör yıkamaya kadar birtakım uygulamaları kapsayan bu bakım, beklenmedik kazaların da önüne geçer.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kombilerden radyatöre kadar tüm ısıtma sistemini kapsayan bu bakımın olası arızalara karşı yetkili servisler tarafından yapılması önerilir. Kullanıcı tarafından yapılan herhangi bir girişim, ilerleyen zamanda gerçekleşen arızaların garanti kapsamı dışına çıkmasına neden olabilir. Periyodik kombi bakımı radyatörlerden borulara kadar geniş bir alanı kapsar. Güvenli ve yüksek performanslı kullanım için kombi bakımı petek temizliği ile başlar. Kalorifer peteği bakımı, ısıtma performansını düşürebilir. İç temizliğe radyatörlerin havasını alarak başlanır. Dış temizlik ise radyatörün ızgarasını çıkararak fırça ve suyla yapılabilir.

Kombi bakımına su ve kalorifer ısıtma performansını kontrol ederek başlanır. Ardından; su sızdırmazlık, tozlanma, elektrik bağlantısı, baca fanı kontrolleri yapılabilir. Kombinin içindeki su ve hava boşaltılarak tekrar doldurulur. Brülör, yanma haznesi, üç yollu vana, fan ve filtre temizlikleri de yapılarak varsa arızalı parçalar değiştirilir. Son adımda su ve petek ısıtma kontrolleri yapılarak bakım tamamlanır.

Kombi Bakımı Neden Önemlidir ve Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Kombi Bakımı Neden Önemlidir ve Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Mevsim geçişlerinde kombi bakımı gerekli mi ve nasıl yapılır gibi sorular aklımızı kurcalar. Periyodik bakım, güvenli ve konforlu bir kullanım için es geçilmemesi gereken uygulamalardan biridir. Bakım, ileriki süreçte karşılaşılabilecek arızaları önceden tespit etme imkânı verir. Ayrıca kombi periyodik bakımı sayesinde can ve mal kaybına yol açabilecek kazaların da önüne geçilmiş olur. Periyodik bakım, kombinin ömrünü uzatırken ekonomik açıdan da tasarruf sağlar.

Kombi bakımı ne kadar sürede yapılmalı sorusunun aslında net bir tarihi yoktur. Sıklıkla kış aylarında yapılan bu uygulamanın yılın herhangi bir vaktinde gerçekleştirilmesi de pekâlâ mümkündür. Kombi bakımının yaz sonu veya sonbaharda hava tamamen soğumadan yapılması önerilir. Bakım sıklığı ise kombinin baca tipine göre değişir. Bacalı kombilerde zehirlenme gibi tehlikelerin önüne geçmek için 6 ayda bir bakım yapılması önerilir. Diğer kombiler için yılda bir kez bakım yapmak yeterli olur.

Türlerine Göre Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Türlerine Göre Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kombi bakımı, cihazın iç aksamından radyatörlere kadar kapsamlı bir kontrol ve temizlikten ibarettir. Bakım sırasında cihazın varsa arızaları tespit edilerek olası kötü durumların önüne geçilir. Fan, filtre, ateşleme haznesi temizliği de çalışma performansı artırır. Ancak temizlik ve kontroller sırasında es geçilmemesi gereken nokta kombinin türüdür. Modeline göre kombi bakımı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız öncelikli olarak cihazınızın çalışma prensibi ve baca tipini bilmeniz gerekir.

Hermetik kombilerin bakımında es geçilmemesi gereken nokta fan temizliğidir. Fan motorunun uzman kişiler tarafından çıkarılarak temizlenmesi ve güvenli şekilde yerine tekrar takılması gerekir. Yoğuşmalı kombi bakımında ise baca ve filtre temizliği yapılır. Yoğuşmalı kombilerin; ateşleyici başlık, basınç ve petek kontrollerinin de yapılması gerekir. En popüler kombi modellerini ve bakım ekipmanlarını Trendyol’dan satın alabilirsiniz.