Kondansatör Nedir? Ne İşe Yarar?

Kondansatör Nedir? Ne İşe Yarar?

Devre elemanları arasında yerini alan kondansatör, kapasitör ya da sığaç olarak da isimlendirilir. Elektrik enerjisinin depolanmasını sağlayan kondansatör, iki adet uç yapısına sahiptir. Okuyucuların en çok merak ettikleri sorular arasında kondansatör ne işe yarar? sorusu bulunur. Yazımızın devamında kondansatör nerede kullanılır? başta olmak üzere kondansatör ölçümü ile ilgili detayları paylaştık.

Kondansatör Çeşitleri Nelerdir?

Kondansatör Çeşitleri Nelerdir?

Gündelik hayatta ihtiyacımız olan elektrik devrelerinde kullanılan devre elemanlarından birisi, kondansatör olarak öne çıkar. Elektrik devreleri içerisinde yerini alan devre elemanı çeşitlerine geçmeden önce kondansatör detaylarından kısaca bahsedelim. Sığaç ve/veya kapasitör olarak da anılan kondansatör kullanılarak alan içerisinde elektrik enerjisinin depolanması sağlanır. Kondansatör çeşitleri; seramik, elektrolit, tantal, mika, trimer, süper, alçak gerilim güç olarak sıralanır. Mercimek kondansatör bir diğer ismiyle seramik kondansatör hem ses hem de RF devrelerinde yerini alır.
Seramik kondansatör, kullanıcılara düşük maliyet ve güvenli kullanım imkanı sunar. Düşük frekansın söz konusu olduğu işlerde kullanılan elektrolit kondansatör, silindir şekline benzer. Kutuplu yapıya sahip olan bir diğer devre elemanı çeşidi ise, tantal kondansatör olarak adlandırılır. Yüksek frekans işlerinde mika kullanılırken; tornavida kullanılarak kapasite değerinin değiştirilebildiği çeşit trimer olarak bilinir. Kapasite değeri diğer çeşitlere kıyasla yüksek olan kondansatör süper kondansatör iken; trifaze ve monofaze olarak iki kapasite çeşidi bulunan kondansatör alçak gerilim güç kondansatörü olarak isimlendirilir.

Kondansatör Neden Kullanılır?

Kondansatör Neden Kullanılır?

Elektrik devre elemanları arasında adı geçen kondansatör çeşitlerinin ardından kondansatör ne işe yarar? sorusunu yanıtlayalım. İki uçlu yapıya sahip olan devre elemanı; kondansatör, sığaç veya kapasitör olarak ifade edilir. Elektrik enerjisinin alınarak alan içerisinde depolanmasına olanak sağladığı görülür. Kondansatör yapısı incelendiğinde iletken iki adet plaka arasında bulunan yalıtkan madde kullanılarak elde edilir. Elektrik devre elemanı olması nedeniyle kondansatör birimi nedir? diye merak eden okuyucularımıza birimin Farad olduğunu belirtelim. Kondansatör hem devre içerisinde hem de denklemlerde C harfi ile ifade edilir.
Kapasitans, kondansatörün elektrik devresi içerisindeki etkisi olarak tanımlanır. Kapasitans ve depolanan elektrik arasında doğru orantı bulunur. Örnek vermek gerekirse, kullanıcıların alan içerisinde fazla elektrik depolanmasını istemeleri halinde yüksek kapasitans olanı tercih etmeleri gerekir. Kondansatör bir diğer ismiyle kapasitör incelendiğinde iki temel kullanım amacı olduğu görülür. Peki kondansatör işlevleri nelerdir? Kondansatör işlevleri; güç aktarımı ve frekans üretimi olarak öne çıkar. Alternatif akımı iletebilme özelliğine sahip olan devre elemanı, doğru akımı iletmez.

Kondansatör Nerelerde Kullanılır?

Kondansatör Nerelerde Kullanılır?

Kondansatör işlevleri ve kondansatör birimi hakkında bilgi verdikten sonra devre elemanının kullanım alanlarına değinelim. Kondansatör hem elektronik devrelerin içerisinde hem de entegrelerde yerini almayı başarır. Elektronik cihazların vazgeçilmez elemanı olan kondansatör, alınan elektrik yükünün depolanmasını sağlar. Reaktif güç kontrolünün de vazgeçilmezi olan kondansatör sayesinde filtreleme işlemleri başarılı şekilde yapılır. Bilgi kaybının engellenmesine yardımcı olan elektrik devre elemanı, plakalar arasında enerjiyi depolar. AC-RC dönüşümüne olanak sağlayan kondansatöre, elektrikle çalışan tüm cihazlarda rastlamak mümkündür. Kondansatör nasıl ölçülür? diye merak eden okuyucularımızı devre elemanının ölçümüne ilişkin bilgilendirelim. Kondansatör ölçümü sırasında LCRmetre ve Multimetre kullanılabilir. LCRmetre kapasite ölçüm kademesine alındıktan sonra kondansatör bağlantısı gerçekleştirilir. Alet üzerinde görülen değer 1 ise kademenin yükseltilmesi; 0 ise, kademinin düşürülmesi gerekir. Kademenin doğru olduğunu anlamanın yolu ise, LCRmetre üzerinde tam sayı görmekten geçer. Kaliteli ve dayanıklı beyaz eşya modelleri Trendyol’da sizleri bekliyor. Beyaz eşya yedek parçalarını en uygun fiyatlarla Trendyol’dan satın alabilirsiniz.