Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir? Koşulları Nedir?

Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir? Koşulları Nedir?

Lavanta tüm toprak çeşitlerinde yetişebilir. Toprağın kuru, hafif ve kireç açısından zengin olması, verimlilik sağlaması açısından tercih edilir. Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir. Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.

Evde yetiştirilmesinden önce bahçede lavanta nasıl yetiştirilir sorusuna da kısaca değinmek gerekir. Bahçede yetişen lavantalarda toprak aşırı kumlu değilse sık sulama gerekmez. 2 – 3 senede bir gübrelemeyle toprak zenginleştirilirse çok daha fazla verim alınabilir. Bahçenin güneş alan yerlerine ekildiğinde daha hızlı büyür.

Evde Tohumdan Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Evde Tohumdan Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Çiçek bakımı ve bitki yetiştirme meraklıları tohumdan lavanta nasıl yetiştirilir sorusunu sıkça sorarlar. Lavanta tohumu, önceki senelerden kalan kurutulmuş lavanta çiçeğidir. Evde lavanta yetiştirmek için öncelikle tohumun yeşillendirilmesi gerekir. Lavanta tohumları boyut olarak oldukça küçüktür. Kahverengi ya da siyah renkte olurlar ve hoş kokarlar. Mağazadan satın almak isterseniz paket üzerinde çeşidi, ekim ve bakım önerilerinin yazmasına dikkat etmeniz önemlidir. Her çeşit lavantanın kendine has bakım teknikleri vardır.

Tohumları ekmeden önce bazı hazırlıklar yapmanız önemlidir. Bunun en önemli nedeni, filizlenme olabilmesi için tohumun tabakalaşmasını sağlamaktır. Hazırlık iki türlü olabilir: Birincisi tohumları bir kapta kumla karıştırıp buzdolabında iki ay kadar tutmaktır. İkincisi de kıştan önce toprağa ekerek filizlenmesini beklemektir. Bazı çiçekseverler tohumları ekmeden önce haşlar veya hızlı büyümeleri için uyarıcılar ekler ancak bunlar sonucun %50’sini bile garanti etmez. Ekim için çok derin olmayan ancak geniş kapları tercih etmelisiniz.

Lavanta Yetiştirme Koşulları Nasıl Olmalıdır?

Lavanta Yetiştirme Koşulları Nasıl Olmalıdır?

Lavanta yetiştirme koşulları bitkinin çeşitlerine göre ufak farklılıklar gösterir. Tohumdan lavanta yetiştirmekle ilgileniyorsanız biraz sabır ve iyi bir bakımla evinizde lavanta bahçesi oluşturabilirsiniz. Bunun için basit bazı kuralları uygulamanız yeterli olacaktır. Saksıda lavanta yetiştirmek için kalıcı yer olarak ılık ve güneş alan yerleri seçmeniz önemlidir. Drenajı iyi bir kap kullanmanız gerekir.

Bitkiyi düzenli olarak durgun suyla sulamalısınız, özellikle yeşil bölgelerinin de su alması önemlidir. Toprağın gübrelenmesi için, içinde büyüme hormonu olmayan mineral gübre kullanılması tavsiye edilir. Eğer lavanta, evinizdeki herhangi bir ısı kaynağına yakınsa daha sık olarak nemlendirme yapmanız önerilir. Bu bitki, çiçeklendikten sonra budanması gereken bir türdür.

Lavantalar büyüdükten sonra başka saksılara veya bahçeye nakletmeniz mümkündür. Bahçeye naklederken güneş tarafından iyi aydınlatılmış bölgeleri, kumlu-killi veya taşlı toprak tarhlarını seçmeniz gerekir. Dikim sırasında sürgünler arasındaki boşluk en az 30 cm olacak şekilde aralıklı olmalıdır ve 25 cm derinliğe kadar dikim yapabilirsiniz.

Lavanta Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Lavanta Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Lavanta ekimi ve bakımı püf noktalarına uyulduğu takdirde çok daha kolay ve verimli olur. Evde lavanta bakımı ve yetiştirilmesi için saksının geniş ve drenajının çok iyi olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bitkinin ışığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle düzenli olarak her gün, güneş alan bir yerde en az 10 saat bekletmek gerekir. Bitkiler doğrudan güneş ışığını sevmezler, bu nedenle güneşin dik açıyla geldiği zamanlarda pencereyle saksı arasına beyaz bir örtü gerilmesi önemlidir.

Lavantanın sık sulanması gerekmez. Sulama saatleri sabah erken ya da akşam üzeri olmalıdır. Evde yetişen lavantalarda topraktan alınan mineraller daha hızlı tükenir. Bu nedenle bitki daha fazla gübreye ihtiyaç duyar. Siz de evinizi mis kokulu lavantalarla süslemek istiyorsanız aradığınız bitkiyi Trendyol’da bulabilirsiniz.