Mental Sağlık ve Meditasyon Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Şey

Mental Sağlık ve Meditasyon Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Şey

Meditasyon, bilimsel olarak zihin dinlendirme tekniği olarak tanımlanır ve uygulama sonucunda büyük bir rahatlamaya erişilir. Günümüzde hayatın her alanında stres yönetimi yapabilmek, stresi en aza indirmek, verimlilik elde edebilmek ve yaratıcılığı kamçılamak adına en etkili yöntemlerden biri olarak meditasyon önerilir. Herhangi bir inanç sistemini temsil etmeyen teknik, herkes tarafından uygulanabilir. Faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış olan meditasyon ile siz de beden ve zihin sağlığınızı eş zamanlı olarak bir adım öteye taşıyabilirsiniz. Stres sonucu çeşitli hastalıkların vücudunuzda baş göstermesi tıp dünyasında fazlasıyla dile getirilir. Meditasyon, bu açıdan da kendi kendinizi tedavi edeceğiniz ve pek çok hastalıktan bu yol ile uzakta kalacağınız bir uygulama. Bu etkenlere bakılırsa, meditasyonun sağlık açısında bedeninize ve ruhunuza iyi geldiğini dile getirmek yanlış olmaz. Zihninizi dinlendirdiğiniz bu teknik, entelektüel bir aktivite olmanın yanı sıra etkileri ile rasyonel ayrıntılara ulaşmanızı, zihninizi ikna etmenizi ve sürdürülebilir bir rahatlık desteği elde etmenizi sağlar.

Meditasyon Yapabilmek için İhtiyacınız Olan Malzemeler

Meditasyon Yapabilmek için İhtiyacınız Olan Malzemeler

Meditasyon tekniklerinin en doğru ve sağlıklı bir şekilde uygulanması için ihtiyacınız olan ürünleri temin etmek yapacağınız ilk hamle olmalı. Bu ürünler sayesinde meditasyon sonrası daha etkili bir rahatlamaya erişebilirsiniz. İlk etapta yoga meditasyon kitabı yer alır. Kitapların içerikleri meditasyonun ne olduğundan başlayarak, tekniklerin tamamını detaylı bir şekilde inceleyen bilgilerle donanır. Meditasyonun başlangıç anından günümüze kadar her detayı, bilgi karmaşasından arınarak en öz haliyle aktararak, farkındalık kazandırır. Meditasyon kitap çeşitleri, bu arınma ve rahatlama yöntemi sayesinde kendi içinize dönerek farkındalık kazanmanıza fırsat verir. İhtiyacınız olan ürünlerden biri de meditasyon sandalyesi. Meditasyon esnasında rahat bir şekilde uzun süreli olarak kullanım sağlar. Dik bir şekilde durmanızı ve oturmanız için tasarlanan bu ürünler, meditasyon esnasında sırt bölgenizi tamamen destekler ve rahatlığı ön plana çıkaran bir oturma pozisyonu sağlar. Her bölgesi eşit oranda yumuşak olan meditasyon sandalyesi, terletmeyen pamuklu kumaşlarıyla konforunuzu en üst düzeye çıkarır. Aynı zamanda, meditasyon yaparken size yardımcı olan bu ürünün kolay temizlenme özelliği sayesinde her kullanımınızda temiz ve rahat bir uygulama gerçekleştirebilirsiniz. Sağlınızı korumak ve vücudunuzun direncini artırmak amacıyla yaptığınız ya da yapmak üzere harekete geçtiğiniz meditasyon uygulaması esnasında, minder çeşitleri de mutlaka kullanılmalı. Meditasyon minderi, size yumuşak bir zemin hazırlar ve uygulama esnasında ihtiyaç duyduğunuz rahatlığı elde etmenize yardımcı olur. Aktivite sırasında dayanıklılığınızı artıran ürünler, diğer yandan veriminizi ve direncinizi de artırır. Sırt ve bel ağrılarına etkili bir şekilde yardımcı olan meditasyon minderleri, kendi vücut ölçülerinize uygun olan pek çok çeşitliliğe sahip. Siz de meditasyondan alacağınız geri dönüşler için bu malzemeleri ve ekipmanları temin etmekle işe koyulabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar için 6 Adımda Meditasyon Teknikleri

Yeni Başlayanlar için 6 Adımda Meditasyon Teknikleri

Birinci Adım

Kendinize dönüş yapacağınız, içsel bir yolculuğa çıkacağınız meditasyona başlamak için ilk olarak rahat bir nokta belirleyin. Bu noktanın kişisel alanınız olması sizi daha iyi ve esenlik dolu hissettirecektir. Herhangi bir desteğe ihtiyacınız olmayacak uygulama sırasında mum yakmak veya rahat bir müzik açmak yeterli yardımda bulunacaktır. Kendinize seçtiğiniz alanı meditasyon zamanı içerisinde sürekli olarak kullanmalı ve burayı isteklerinize göre dizayn etmelisiniz.

İkinci Adım

Eğer meditasyon esnasında yerde bağdaş kurmak size rahatsızlık veriyorsa, minder ya da yastık gibi zemini yumuşatacak ürünler kullanabilirsiniz. Sırtınızı duvara yaslayabilir ya da doğrudan bir çözüm için meditasyon sandalyesi alabilirsiniz. Uygulama esnasında kendinizi olabildiğince rahat hissetmeniz, zihninizin dağılmadan boşalmasını sağlar.

Üçüncü Adım

Meditasyonun en önemli adımlarından biri de bu. Merkezinize dönmek için derin derin nefes alacağınız bu aşamada, sırtı dik tutup rahat bir şekilde oturmak gerekiyor. Kalbinize odaklanın, düzenli nefes alıp verin ve gülümseyin. Ardından nefes alırken kollarınızı vücudunuzun her iki tarafından yukarıya doğru kaldırıp, baş üzerinde ‘’Namaste’’ pozisyonuna gelecek şekilde birleştirin. Nefes verirken ellerinizi yavaş bir şekilde başınızın yan tarafından aşağıya indirin ve ‘’Namaste’’ pozisyonunda ellerinizi kalbinizin üzerine getirin. Bu işlemi nefes alıp verirken üç kere yineleyebilirsiniz.

Dördüncü Adım

Omurganızı dik bir konuma getirin ve tüm farkındalığınızı ayak bölgesinde yoğunlaştırın. Ayaklarınızın bu noktada nasıl hissedildiğini fark edin ve nazik bir şekilde vücudu aşağıdan yukarıya doğru tarayın. Tüm vücudun gevşemesini sağlayın ve her bölgenin gerginliğini bu sayede vücuttan uzaklaştırın. Omuzlar, sırtın üst kısmı ve dizler genelde en gergin olan noktalar olur. Çene de bu bölgeler arasında olduğu için bu noktayı da mutlaka gevşetmelisiniz.

Beşinci Adım

Bu aşamada da sırtınızın dik olduğundan emin olmalısınız. Kafanızda dönüp dolaşan düşüncelerin farkına varın. Gündelik hayatın getirdiği belli başlı sorunların ve soruların kafanızı meşgul ediyor olması normal bir durum. Bu düşüncelerden ve sorulardan uzaklaşmak için dışarda olduğunuzu varsayarak, bunlardan arındığınızı düşünün. Düşüncelerinizin somut bir şekilde geçip gittiğini ve sizden uzaklaştığını hissedin ve görün.

Altıncı Adım

Meditasyonun son ve bitiş aşaması. Düşüncelerinizi birkaç dakika gözlemledikten hemen sonra, bir süre farkındalığı tekrar kalbinize doğru kaydırın ve burada bekleyin. Yavaş bir şekilde çevrenize adapte olmaya başlayın. Yine yavaş hareketlerle ayağa kalkın ve toparlanın. Günün geri kalan kısmında normal akışınız nasılsa o şekilde devam edin. Her gün düzenli olarak 5 dakikalık bir meditasyon seansı ile dingin ve rahat bir forma ulaşın. Zaman içerisinde ihtiyaç duyduğunuz takdirde bu süreyi artırabilirsiniz.

Meditasyon Çeşitleri Arasından Kendinize En Uygun Olanını Seçin

Meditasyon Çeşitleri Arasından Kendinize En Uygun Olanını Seçin

Hemen her kültürde yer edinmiş olan ve son dönemlerin en popüler zihin açma tekniği haline gelen meditasyon, antik çağdan günümüze kadar ulaşmış bir uygulama. Olumsuz düşüncelerden arınmak ve farkındalık ile bilinci uyandırmak için yapılan meditasyon bunların yanı sıra pek çok fayda sağlayarak dinlenmiş ve rahatlamış bir ruha sahip olmanızı sağlar. Sağladığı yararlar arasında başta fiziksel sonra zihinsel sağlığınızı olumlu etkileyen meditasyon hakkında yapmaya başlamadan önce bilmeniz gereken noktalar yer alır. Anlatıldığı ve önerildiği üzere meditasyon malzemeleri ve gerekli ekipmanlara sahip olmak bu anlamda büyük bir avantaj sağlar. Siz de kendinize uygun teknikleri belirleyip ekipmanlarınızı edindikten sonra, uygulamaya başlayabilirsiniz. Meditasyon çeşitleri; farkındalık meditasyonu, Raja Yoga meditasyonu ve Laya Yoga meditasyonuna ek olarak Transandantal meditasyon, dinamik meditasyonlar, Çakra meditasyonu, Mantra ile yapılan meditasyonlar ve tantrik meditasyonlar olarak sıralanabilir. Kendinize en uygun olan çeşidi uygulayarak ruhunuzu dinlendirebilir ve vücut sağlığınızı maksimum seviyeye ulaştırabilirsiniz. Başladıktan sonra ilk denemelerinizde meditasyonun işe yaramadığını hissedebilirsiniz ancak asla hemen vazgeçmemelisiniz. Pozitif bir geri dönüş alabilmeniz ve iyi hissetmeniz biraz zaman alabilir. Bu sayede kendinize zaman tanıyın ve bu tekniği uygulamaya devam ederek yaşam kalitenizi artırın.