Muhabbet Kafesinde Neler Olmalı?

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı?


Muhabbet kuşları, hayatına evcil bir dost ile devam etmek isteyen kişilerin ilk seçeneklerinden biridir. Özellikle kalabalık aileler çocuklarına hayvan sevgisini aşılamak için muhabbet kuşlarını tercih eder. Bir muhabbet kuşuna ömür boyu bakmak istiyorsanız, dostunuza uygun bir yaşam ortamı sunmanız gerekir. Kuşun beslenmesi ve kafes içerisinde rahatça kanat çırpabilmesi oldukça önemlidir. Her insanın olduğu gibi hayvanların da kaliteli bir yaşam alanına ihtiyacı vardır.


Muhabbet kuşu alan kişilerin bilmesi gerekenlerin başında ise kafesin içerisinde nelerin yer alması gerektiği gelir. Kafes içerisinde dostunuzun hem mental hem de fiziksel sağlığını koruyacak kuş ürünleri bulunmalıdır. Bu ürünler arasında su kabı, yem kabı, vitamin, tünek, kuş havuzu, ballı kraker, ayna, zil ve kuş oyuncağı çeşitleri yer alır.


Muhabbet kuşu, mutlu olmak ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek için bu ürünlere ihtiyaç duyar. Özellikle su ve yemlerinin düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Ürünleri temin eden kişilerin aklına gelecek ilk soru ise “Muhabbet kuşu kafes düzeni nasıl olmalı?”olacaktır. Muhabbet kuşu ürünleri genellikle kafes tellerine asılan aparatlara sahiptir. Böylece kuşunuz ihtiyaç duyduğu ürünlere kafesin her bölgesinden ulaşabilir. Ürünleri, kuşun hareket alanını kısıtlamayacak şekilde yerleştirmeniz tavsiye edilir.

Muhabbet Kuşu Kafesinin Boyutu Nasıl Olmalıdır?

Muhabbet Kuşu Kafesinin Boyutu Nasıl Olmalıdır?


Muhabbet kuşu kafesi ne kadar büyük olursa hareket alanı o kadar artacaktır. Fakat bu durum, evin ve bütçenin imkânları doğrultusunda değerlendirilir. Genellikle ilk defa muhabbet kuşu besleyecek kişiler, ufak boyutlu kafesleri tercih eder. Bu durum, kuşun yeterince hareket edememesine neden olabilir. Tek bir muhabbet kuşu için ideal kafes ölçüleri 45 x 45 cm olarak bilinir. İki adet kuş için ise çok daha büyük bir kuş kafesine ihtiyaç duyabilirsiniz.


Tercih edeceğiniz kafesin tasarımı da oldukça önemlidir. Dikey tellere sahip kafesler, kuşun tutunmasını engelleyerek hareket kabiliyetini köreltir. Bu sebeple yatay telli kafesleri tercih edebilir, kuşun tırmanma ve takla atma egzersizlerini destekleyebilirsiniz. İyi bir besleme şekli ve doğru aksesuar seçimi ile evcil dostunuzun sağlığını koruyabilirsiniz. Size alıştıktan sonra yanınızdan ayrılmayan kuşlar, çocuklarla da arkadaş olur.

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Temizlenir?

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Temizlenir?


Muhabbet kuşu olan kişilerin sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de “Muhabbet kuşu kafesi nasıl temizlenir?” şeklindedir. Evcil dostlarınızın mutlu bir hayat geçirmesi, onlara sunulan bakım ile doğru orantılıdır. Kafesi yeterince temiz olmayan kuşlar huzursuz davranışlar sergileyebilir.


Yeme ve içme ihtiyacını kafeste karşılayan kuşlar, tuvalet ihtiyaçlarını da aynı ortamda giderirler. Kafeste biriken atıklar, zaman içerisinde bakterilerin üremesine sebep olur. Bu tip durumların önüne geçmek için kafes temizliğinin düzenli yapılması gerekir. Bu temizliğin haftalık olarak yapılması hem ailenizi hem de evcil dostunuzu mutlu edecektir.


Temizlik başlamadan önce evcil dostunuzu varsa yedek kafesine alabilirsiniz. Yoksa, tüm kapı ve pencerelerin kapalı olduğundan emin olarak kuşunuzu serbest bırakabilirsiniz. Kafesteki tüm aksesuarları çıkararak içerisinde biriken atıkları dökünüz. Sonrasında her bir aksesuarı su ve sabun ile tek tek yıkayınız. Taban malzemesi olarak kum kullanıyorsanız bu kumu temizleyiniz. Kum çok kirli ise yenisiyle değiştirebilirsiniz. Kum kullanmayı tercih etmeyen kişiler, tabana kâğıt ya da kalın bir mukavva serebilir. Kafes tabanını da aynı şekilde temizledikten sonra bu süreç sona erer. Son olarak su ve yemi de tazeleyerek kafesi muhabbet kuşunuz için hazır hâle getirebilirsiniz.