Mutfak Temizliğinin Püf Noktaları

Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfaklarımız, evimizin en çok vakit geçirdiğimiz noktalarından. Bütün gün yemek yapmaktan etrafa saçılan yağ ve yemek artıkları, sürekli olarak temiz bir mutfağa sahip olmanıza engel oluyor olabilir. Bu yüzden düzenli aralıklarla mutfağınızı temizlemeniz önemli. Ancak, mutfak temizliği kafa karıştırıcı ve zorlayıcı olabilir. Bu yüzden, mutfak temizliğini parçalara bölerek yapması en doğrusu. Gelin, pırıl pırıl bir mutfağa 5 adımda nasıl kavuşacağınıza birlikte bakalım.

Temizliğe Hazırlık

Temizliğe Hazırlık


Pratik mutfak temizliği için ilk önce mutfağınızda halihazırda bulunan bulaşıklardan kurtulmanız gerek. Lavaboda birikmiş bulaşıkları akıttıktan sonra makinenize yerleştirin ve çalıştırın. Bu sayede, siz mutfağı temizlerken bulaşıklarınız da temizlenecek ve son aşamada temiz tabak-çanaklarınızı yerleştirebileceksiniz. Eğer makinede yıkanamayan ya da ağır yağlanmış bulaşıklarınız varsa, temizliğe başlamadan önce bunları elde yıkayıp durulamaya alın. Bulaşıklarınızı aradan çıkarmanız, kendinize çalışacak alan açmanıza olanak sağlıyor. Bir sonraki aşamalarda yıkamanız gerekecek olan mutfak araç gereçleriniz için lavaboda boş yer olması önemli.

Mutfak Dolabı Temizliği

Mutfak Dolabı Temizliği


Mutfak nasıl temizlenir diye düşünüyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, mutfak dolapları iyi bir başlangıç noktası. Mutfağınızın büyük bir kısmı dolaplardan oluşuyor ve siz fark etmeniz de en çok tozlanan yerler de buralar. Bunun için, önce en yukarıdaki dolaplarınızdan başlamalısınız. Dolapta bulunan tabak, bardak, kase gibi eşyaları öncelikle tezgaha indirin ve bütün dolapları boşaltın. Ardından, bir toz beziyle dolapların tozunu alın. Buradaki püf nokta, en üst dolaptan en alta gitmeniz. Toz aldıktan sonra, bulaşık süngeri ya da fırçası ve çamaşır suyu yardımıyla dolapları iyice silin. Kurumaya bırakın. Aynı işlemleri tezgah altındaki dolaplara ve çekmecelere de uygulayabilirsiniz.

Ocak Temizliği

Ocak Temizliği


Ocak temizliği, mutfak temizliğinin en önemli noktası. Ocağınızı iyice temizlemezseniz ocağa sinen yağ lekeleri, yemeğinizi tadını etkileyebilir. Ocak temizliği için, öncelikle ocağınızda varsa ızgarayı kaldırın ve ızgarayı temizlik süngeri ve yağ çözücü sprey yardımıyla silin. Ardından, ızgaraları köpürmüş halde bırakın; böylece yağlar çözülecek. Izgaralar beklerken ocağın yüzeyini yağ çözücü ve bez yardımıyla silin, ancak ocağa su temas ettirmemeye dikkat edin. Izgaraları durulayın ve tekrardan ocağa yerleştirin.

Fırın Temizliği


Fırın temizliği için öncelikle fırınınızın içinde bulunan tepsileri çıkarın. Fırının çalışmadığına emin olduktan sonra yağ çözücü spreyle fırının içindeki ızgarayı ve fırın duvarlarını silin. Davlumbaz filtreli fırınlar için, yağ çözücüyü bir suyla karıştırmanızda fayda var. Fırınınızı temizlemek, fırında yapacağınız yemeklerin tadlarında da büyük değişikliğe yol açacak çünkü fırında kalan yağ lekeleri fırın içindeki havayı etkileyerek yemeklerin tadını değiştiriyor.

Mutfak Tezgahı Temizliği


Bütün kısımlar bittikten sonra, sıra mutfak tezgahı temizlemeye geldi. Mutfak tezgahları, uzun kullanımın ardından sararabilir ve renk değişimine uğrayabilir. Bu yüzden mutfak tezgahınızı belirli aralıklarla temizlemeniz lazım. Tezgahı temizlemeden önce üzerindeki bütün malzemeleri kaldırın, ardından cif sıkıp bir süre bekleyin. Cif iyice tezgahtaki yağı çözdükten sonra bir bez yardımıyla silin. Mutfak temizliği bu kadar! Dolaplardan çıkardığınız tabak-çanağı tekrar yerleştirebilirsiniz. Mutfak temizliğinde pratik bilgiler bu kadar olsa da, aslında mutfaktan mutfağa değişebilen bazı tüyolar var. Örneğin, mikrodalga temizliği için farklı türde temizlik malzemelerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Nasıl bir mutfağınız olursa olsun Trendyol’da aradığınız bütün temizlik ürünlerini bulabilirsiniz.