Otonom Teknolojisi Nedir?

Otonom Teknolojisi Nedir?

Yapay zeka ve derin öğrenme konularının sıklıkla araştırıldığı bu çağda kullanıcılar otonom ne demek diye merak ediyor. Kökeni Fransızcaya dayanan otonom kelimesi, bağımsız anlamına geliyor. Otonom teknolojisi, yazılım ve yapay zeka sistemleri sayesinde kullanıcı olmadan araçların işlem yapabilme yeteneği olarak tanımlanıyor. Geleceğin teknolojisi olan otonom araçlar, şimdiden otomobil tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Otonom Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?

Otonom Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?

Otonom kelimesinin “bağımsız” anlamına gelmesinden hareketle otomatik kontrol mekanizması bulunan araçlar otonom teknolojisi içerisinde yer alıyor. Peki otonom araç ne demek? Otonom araç, çevresini algılayabilme özelliği sayesinde kullanıcıya ihtiyaç duymadan çalışan araçlar olarak tanımlanıyor. Geleceğin teknolojisi olan otonom teknolojisinin sağlaması beklenen potansiyel faydalar bulunuyor. İnsansız çalışabilme özelliği bulunan otonom araçlar sayesinde trafik kazalarının ciddi oranda azalacağı düşünülüyor. Trafik kazalarının çoğunlukla insan faktöründen kaynaklanması nedeniyle otonom araçların güvenliği de arttıracağı öngörülüyor. Trafik yoğunluğunun azalması, otonom teknolojisinin bir diğer faydası olarak öne çıkıyor.

Güvenliğin artmasından dolayı otonom teknolojisinin taşıt sigortası maliyetlerini azaltacağı düşünülüyor. Yapay zeka bulunmasından dolayı rasyonel davranışlar sergileyeceği düşünülen otonom araçlar yüksek yakıt verimliliği de beraberinde getiriyor. Refah artışı, otonom teknolojisinin potansiyel faydalarından birisi olarak biliniyor. Düşük kaza oranı sayesinde kaza esnasında yaşanabilen ölüm ve yaralanma riski de azalıyor. Trafik akışını artıracağı düşünülen otonom araçlar sayesinde yaşlı, çocuk ve engelli hareketinin kolaylaşacağı öngörülüyor.

Otonom Teknoloji Nerelerde Kullanılır?

Otonom Teknoloji Nerelerde Kullanılır?

Yapay zeka ve yazılım kullanımından dolayı kendi kendine hareket edebilme özelliğine sahip otonom araçlar olduğu görülüyor. Günümüzde otonom teknolojisi kullanılarak geliştirilen araçlar bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, insansız hava aracı modellerinden birisi olan drone, otonom teknoloji kullanılarak geliştiriliyor. Büyükten küçüğe herkesin vazgeçilmezi olan uzaktan kumandalı araçlarında otonom olduğu görülüyor. Hobi ve/veya oyun amacıyla kullanılan uzaktan kumandalı araçlar, adından anlaşılacağı üzere kumanda kullanılarak kontrol ediliyor. Hareket esnasında herhangi bir kullanıcıya ihtiyaç duymayan araçlar, otonom araçlar arasında yerini alıyor.

Otonom teknolojisi kullanım alanları robotlar, akıllı ulaşım sistemleri, keşif robotları, akıllı evler ve akıllı şebekeler olarak sıralanıyor. Yapay zeka teknolojilerinden sıklıkla bahsedildiğinden otonom teknolojisinin birçok örneğine rastlanıyor. Kullanıcı gereksinimi olmadan hareket kabiliyeti bulunan araçların günümüzde hem bireye hem de çevreye faydası olduğu görülüyor. Bir ve/veya birden fazla ulaşım biçiminin birlikte kullanıldığı akıllı ulaşım sistemleri, maliyet ve verimlilik üzerinde etkili oluyor. Enerji tasarrufu sağlayan akıllı evlerde ise, tek noktadan birçok cihazın kontrolü sağlanıyor.

Otonom Araç Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Otonom Araç Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Araştırmacılar tarafından belirtilen verilere göre ilerleyen yıllarda otonom ve yarı otonom araçların sıklıkla kullanılacağı anlaşılıyor. Yarı otonom ne demek sorusu da başlıca merak edilenler arasında yer alıyor. Lojistik şirketleri tarafından kullanılan araçlarda görülen yarı otonom özellik sayesinde araçların yükleri bireye gereksinim duymadan taşıdığı görülüyor. Otonom teknolojisi kullanılarak geliştirilen otonom araçlar, yola çıktığı andan itibaren kullanıcıyı yeniliklerle tanıştırıyor.

Peki otonom araçlar nasıl çalışır? Otonom araçların pilot sürüşlerine bakıldığında tekerlek kısımlarına ultrasonik ses dalgalarını kullanarak hareket eden sensörler yerleştirildiği görülüyor. Tekerleğe konumlandırılan sensörler sayesinde otonom araçlar, hem park halindeki hem de hareket eden araçları belirliyor. Ultrasonik sensörleri kullanarak çevresini algılayan otonom araçlar, herhangi bir kullanıcıya ihtiyaç olmadan hareket ediyor. Otonom sürüş hangi araçlarda var diye merak edenlere otonom sürüş denildiğinde Acura, Alfa Romeo, Audi, BMW, Mercedes ve Tesla markalarının öne çıktığı belirtiliyor. Sizlerde ister hobi isterseniz de işiniz için kullanabileceğiniz otonom özelliğe sahip araçlara Trendyol’dan ulaşabilir ve kolayca sipariş verebilirsiniz.