Paraben Nedir?

Paraben Nedir?

Kullanıcılar paraben nedir, ne için kullanılır diye merak etmekte ve araştırmaktadırlar. Paraben kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan koruyucu bir maddedir. Kimyasal formülle üretilen paraben, krem, şampuan, nemlendirici, losyon ve diş macunlarının üretiminde kullanılır. Paraben ne işe yarar diye sorulduğunda ise ürünler içinde küf, bakteri ve mantar oluşumunu kimyasal olarak engelleyen koruyucu olarak tanımlamak mümkündür.

Parabenin Zararları Nelerdir?

Parabenin Zararları Nelerdir?

Paraben ne demek diye merak edenler için verilebilecek cevap içeriğinde zehirli maddeler ve toksik özellik taşıyan kimyasal bir içerik olur. Cilt bu etken maddeye maruz kaldığında östrojen reseptörlerini tetikleyerek bağlar. Bu biyolojik tepkime, meme kanseri gelişimini hızlandırıcı rol oynar. Meme kanseri olan hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda, kanserli dokularda paraben bulgularına rastlanmıştır. Bu oluşumun reaksiyona girmesi, paraben içeren koltuk altında kullanılan deodorantlarla ilişkilendirilmektedir. Paraben içeren ürünleri kullanan hamile kadınlarda yapılan testlerde, sütlerinde, idrarlarında seminal sıvı ve serumlarında da bu maddeler tespit edilerek incelenmiştir.

Paraben nelerde bulunur diye merak edenlerin, ürün etiketlerinde ethylparaben, propylparaben, isobutylparaben, butylparaben ve methylparaben yazan maddelere bakmaları gerekir. Cilt bakımı ve kozmetik ürünlerinde bir veya birkaç paraben çeşidi kullanılmaktadır. 1950 yıllarından bugüne kadar paraben kişisel bakım ürünlerinde koruyucu ana madde olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Üretici firmalara göre paraben kullanımının sağlığa herhangi bir zararlı etkisi olmadığı iddia edilse de birçok firma ürünlerinde paraben olmadığını beyan etmektedir. Bu noktada hangi ürünü alacağınıza kendiniz karar vermeniz önerilir.

Parabenin Cilde Etkileri Nelerdir?

Parabenin Cilde Etkileri Nelerdir?

Kullanımında cildin hassaslaşarak alerjik reaksiyonlar göstermesine neden olur. Cilt üzerinde egzama oluşumuna neden olarak, tahriş ve alerjik tepkiler yaşanmasına sebebiyet verebilir. UV ışınlarına toleransı etkileyen parabenlerin, cilt kanserini tetiklediği düşünülmektedir. Paraben hangi ürünlerde var olduğu ürün etiketlerinde bulunan içeriklerden anlaşılmaktadır. Kozmetik sektöründe, gıda sektöründe, ilaç ve farmakolojide paraben yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kozmetik ve cilt bakım ürünlerinin içeriğinde karşınıza çıkan paraben, ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu sebeple satın almadan önce bir dermatoloğa danışmanız önerilir. Sonrasında doktorunuzun da önerdiği ürünler ile devam edebilirsiniz.

Parabenin En Sık Nerelerde Kullanılır?

Parabenin En Sık Nerelerde Kullanılır?

Sodyum benzoat, butil, metil, etil, propil gibi çeşitleri olan paraben, gıda ve içecek sektörü dahil, çok geniş üretim alanlarında kullanılmaktadır. Peki, herhangi bir ürünün içinde paraben olup olmadığını nasıl anlarız? Bu maddelere karşı duyarlı olan kişilerde yaşanan bazı bulgular parabene işaret etmektedir. Kaşıntı, şişlik, ağrı, kızarıklık, morarma, renk değişimi ve yara gibi belirtiler parabene olan hassasiyetten dolayı yaşanmaktadır. Sağlık için kullanılan solüsyon, şurup, enjekte olarak uygulanan ilaçlarda paraben, koruyucu olarak kullanılmaktadır.

Gıda sektöründe ürünlerin çoğunluğunda paraben kullanılmaktadır. Soslar, marmelatlar, reçeller, hardallar, dondurulmuş gıdalar, mayonez, ketçap, meyve suları ve tüm paketli ürünlerde bulunmaktadır. İlaç sektöründe, vajinal ve rektal ilaçlar, kulak, burun, göz damlaları, merhem, pomat ve losyon türü tüm ilaçlarda görülür. Kozmetik sektöründe, ruj, fondöten, oje, allık, göz farı, temizleme ve losyonlarda kullanılır. Diğer cilt bakım ürünleri ve daha fazlasına göz atmak ve hemen sahip olmak için Trendyol’u inceleyebilirsiniz. Dilediğiniz ürünü sayfadan kolayca sipariş edebilirsiniz.