Protein Olan Besinler Hangileridir? Saf Protein İçeren Besinler Var mıdır?

Protein İçeren Besinler: Hangi Besinlerde Yüksek Protein Bulunur?


Protein ve lif içeren besinler tüketmek sağlıklı bir metabolizma ve dengeli yaşam için oldukça faydalıdır. Sindirim sisteminden kas gelişimine kadar birçok oluşumda büyük etkisi bulunan protein, özellikle hayvansal gıdalarda yüksek miktarda bulunur. Başta kırmızı et olmak üzere birçok et türünde, yumurtada, süt ve süt ürünlerinde protein bol miktarda yer alır. Enerjik ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için diğer bileşenler gibi protein içeren besinlerin de uygun miktarda tüketilmesi gerekir. Protein tüketimi, özellikle formuna dikkat edenler, çeşitli rahatsızlıklardan kurtulmaya ve kas kütlesini artırmaya çalışanlar için önemlidir.


Düzenli ve dengeli bir beslenme tablosu oluşturmak isteyenler proteinli besinleri atlamamalıdır. Bu anlamda yağsız sığır eti tam anlamıyla bir protein deposudur. Sadece 100 gram sığır etinde tam 36 gram protein bulunur. Bu rakam, 70 kg bir yetişkin için günlük protein ihtiyacının yarısına denk gelir. Çeşitli ve dengeli beslenmek için protein ihtiyacının geri kalanı diğer proteinli besinler ile karşılanmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta akı, karides, ton balığı gibi tamamı saf protein sayılabilecek besinlerle günlük ihtiyaç karşılanabilir.

Protein ve Lif İçeren Besinler Hangileridir?

Protein ve Lif İçeren Besinler Hangileridir?


Yüksek miktarda lif ve saf protein içeren besinler dengeli bir yaşam için son derece önemlidir. Hem protein ve hem de lif yönünden zengin gıdalara bezelye, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller örnek verilebilir. Bulgur, keten tohumu, chia tohumu, yulaf, bamya ve ceviz diğer lifli ve proteinli besinlerden birkaçıdır. İçeriğinde protein olan besinler, lifle birlikte sindirim sisteminde daha kolay ve etkili bir biçimde emilir. Bu sayede lifli ve proteinli besinlerden sağlıklı ve dengeli beslenmek için en yüksek verim alınabilir.


Form tutmak ve kas kütlesini artırmak isteyen herkes “Protein hangi besinlerde bulunur?” sorusunu sıkça araştırır. Yemek ve tatlılarda kullanılabilecek bu gıda maddeleri beraberinde çeşitli besinler kullanılarak günlük protein ihtiyacını karşılayabilir. Pirinç patlağı, fıstık ezmesi, yulaf gibi besinler de yüksek miktarda protein ve lif içerir. Dengeli oranda alınan protein ve lif, bir arada çalışarak metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlar. Düzgün çalışan metabolizma; hastalıklardan korunmaya, ideal kilo oranını korumaya ve besin maddelerinin doğru oranda emilmesine yardımcı olur.

Yağsız Protein İçeren Besinler Nelerdir?

Yağsız Protein İçeren Besinler Nelerdir?


Kilo dengesini korumak ve kas kütlesini artırmak isteyen herkes “Yağsız protein içeren besinler nelerdir?” sorusunu sıklıkla araştırır. Sağlıklı ve fit bir görünüme kavuşmak istiyorsanız, vücudun ihtiyaç duyduğu yağ oranının üzerine çıkmamanız tavsiye edilir. Yağı alınmış dana ve kuzu eti bol miktarda protein içeriğiyle ön plana çıkar. Bunun yanında istiridye, yengeç, ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanları da yağsız protein kaynaklarıdır.


Sağlıklı ve fit bir görünüm için yağ yerine kas kütlesini artırmak son derece önemlidir. Yağsız yüksek protein içeren besinler vücut geliştirme ile ilgilenenlerden oldukça talep görür. Başta yağsız deniz hayvanları ve büyükbaşlar olmak üzere farklı et çeşitlerinin tüketilmesi protein alımı için uygundur. Yumurta, süzme yoğurt ve peynirler de kahvaltıda tüketilebilecek protein bakımından zengin, yağsız besinlerdir. Kas kütlesini ve enerjiyi artırmak için protein barlar da kullanılabilir. Özellikle spora başlarken veya spordan sonra tüketilen barlar, bedenin ihtiyaç duyduğu yakıtı sağlar. Hızlı bir şekilde çalışan metabolizma, protein yüklü barlar sayesinde kas oluşumunu destekler. Kas oluşumunu hızlandırmak için protein tozu çeşitleri de sıklıkla tercih edilir. Protein tozu çeşitleri, su veya sütle karıştırılarak spordan önce lezzetli bir ara öğün olarak tüketilebilir.