RAM Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

RAM Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?


Pek çok kullanıcı, RAM nedir ne işe yarar sorularına cevap arar. Belli kapasitelere sahip olan bu parçanın işlevi, ekran başında geçirilen süreler arttıkça önem kazanır. Faydalı fonksiyonlara sahip RAM bellek; bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar gibi pek çok cihazda bulunur. Nihai ve kalıcı depolama alanı görevi gören sabit diskler, günümüzde hantal diyebileceğimiz bir pozisyonda olduğundan dolayı bu süratli belleklere ihtiyaç duyulur. Bununla birlikte RAM’deki veriler sabit disklerde olduğu gibi kalıcı olarak kaydedilmez. Sistemin otomatik bir fonksiyonu olarak sadece gerekli olduğunda bu bellek üzerine yazılır ve sonrasında ise silinir. İçeriğimizin geri kalan kısmında “RAM nedir?” sorusunun detaylı cevabına ulaşabilirsiniz.

 RAM Nedir? Ne İşe Yarar?

RAM Nedir? Ne İşe Yarar?


RAM, yani rastgele erişim belleği (random access memory), dosyaların hızla yazılıp okunmasına izin veren bir geçici depolama birimidir. Bu tanım sayesinde “RAM açılımı nedir?” sorusu da yanıtlanmış olur. Günümüzde SDD gibi yeni nesil teknolojiler sayesinde sabit disk hızlarında önemli bir artış olmuştur. Fakat elektronik cihazların kullanımı sırasında rastgele erişim belleğine tüm bileşenler tarafından neredeyse her saniye ihmâl edilebilir gecikmelerle ulaşılabilir. Bu durum, sabit disk ve diğer bileşenler arasında bir köprü vazifesi gören rastgele erişim belleğini son derece gerekli bir pozisyona oturtur. Sabit diskler, daha az işlem gücü ve süreklilik gerektiren veri depolama fonksiyonu için kullanılır. Rastgele erişim belleği, ilginç bir şekilde insanlardaki kısa süreli hafızaya benzer bir prensiple çalışır. Bu belleğin devrelerine giden gücü kestiğinizde - örneğin bilgisayarınızı kapattığınızda - üzerinde yer alan tüm veriler silinir. Elektronik ürünler, rastgele erişim belleğinin bu çalışma prensibi sayesinde yüksek işlem gücü gerektiren görevleri kolaylıkla gerçekleştirir.

 RAM Nasıl Çalışır?

RAM Nasıl Çalışır?


RAM disk nedir sorusunu cevapladıktan sonra nasıl çalıştığı konusunda bilgi sahibi olmak, laptop gibi cihazların prensiplerini anlamak açısından da faydalı olabilir. Yukarıda değindiğimiz gibi RAM bellek görevi, kısa süreli veri kaydıdır. İnternet tarayıcıları, oyunlar, videolar, uygulamalar gibi aklınıza gelebilecek tüm işlemler, bu donanım üzerinden geçer. Tüm bu veriler için doğrudan sabit disk yerine rastgele erişim belleğinin devreye girmesi, işlemleri çok daha süratli bir hâle getirir. Bilgi teknolojisinin bir donanımı olarak RAM; her birinde 1 ya da 0 bulunan, hücre adı verilen kutulardan oluşur. Her biri özgün bir adrese sahip bu kutular, bellek üzerinde sıralar ve sütunlar hâlinde dizilir. Kullanmakta olduğunuz cihazın uzantısında sizin kısa süre içinde ihtiyaç duyabileceğiniz her türden bilgi, bu hücrelerde depolanır ve gerektiğinde iletilir. Böylece siz oyun oynarken ya da çizim yaparken süreç, herhangi bir yavaşlama olmadan devam eder.

 RAM Çeşitleri Nelerdir?

RAM Çeşitleri Nelerdir?


RAM bellek çeşitleri, statik ve dinamik olmak üzere iki ana grupta incelenebilir. SRAM denilen statik belleklerin içinde kesintisiz bir güç akımı bulunur. Statik türler, diğer rastgele erişim bellekleri ile kıyaslandığında az enerji tüketir ve çok daha süratlidir. Fakat yüksek maliyete sahip parçalardan olan statik belleklerin kapasiteleri daha düşüktür. SRAM’ler; dijital kamera, yazıcı ve yönlendiricilerde sıklıkla kullanılır. Statik modellerden farklı olarak dinamik rastgele erişim belleği (DRAM) içindeki güç akımının ise düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Daha yüksek kapasiteye sahip olan bu türün maliyeti düşüktür fakat daha yoğun bir güç harcar. Dinamik belleklerin günümüzde yeni nesil teknolojilere göre geliştirilmiş alt çeşitleri bulunur. SDRAM, oyun konsolu ve bilgisayarlarda sıklıkla kullanılan işlemci saatiyle eş zamanlı çalışabilen bir bellektir. Yine bilgisayarlarda kullanılan çift veri hızlı eş zamanlı dinamik bellekler ise DDR SDRAM olarak isimlendirilir. DDR SDRAM’ların bir alt kategorisinde çizimsel çift veri hızlı eş zamanlı dinamik bellekler (GDDR SDRAM) yer alır. Ekran kartlarıyla uyumlu olarak üretilen GDDR SDRAM, performans gerektiren oyunlar için olmazsa olmaz bir donanım olarak kabul edilir.